Με το… στανιό οι αποζημιώσεις για οικοσκευές σε πλημμυροπαθείς του Δήμου Βόλου. Εντεκα μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, πλημμυροπαθείς δεν έχουν πληρωθεί καν για οικοσκευές. Από τις 1.061 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί, 257 παραμένουν σε εκκρεμότητα, χωρίς σε αυτές να συμπεριλαμβάνονται οι περιπτώσεις 167 νοικοκυριών που πρόκειται να αποζημιωθούν τις επόμενες ημέρες.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και δη η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής ανακοίνωσε ότι προχωρά στην χρηματοδότηση προς το Δήμο Βόλου για την κάλυψη των ζημιών στην οικοσκευή των κατοικιών που επλήγησαν από το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο Elias.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, σε συνέχεια της αποστολής των σχετικών στοιχείων από τις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, εκδόθηκε στις 25 Ιουλίου 2024 νέα απόφαση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΑΔΑ: 6ΧΩΞ46ΝΠΙΘ-ΚΝΥ) για την επιπλέον χρηματοδότηση του Δήμου Βόλου με 360.609 ευρώ για την υλοποίηση του σχήματος της ενίσχυσης για την κάλυψη των ζημιών στην οικοσκευή των κατοικιών από το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο του Elias. Η πληρωμή της επιχορήγησης στον Δήμο Βόλου αφορά 167 περιπτώσεις νοικοκυριών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί οι Αποφάσεις του Υφυπουργού για χρηματοδοτήσεις ύψους 587.808,50 ευρώ που δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου 2024 (ΑΔΑ: Ρ8Ζ746ΝΠΙΘ-ΑΒΜ) και ύψους 245.973 ευρώ που δημοσιεύθηκε στις 30 Απριλίου 2024 (ΑΔΑ: 6ΡΙ546ΝΠΙΘ-ΨΜΒ), σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία για να καλυφθεί η ανάγκη στήριξης των πολιτών του Δήμου Βόλου για τις ζημιές στην οικοσκευή τους από το πλημμυρικό φαινόμενο Elias. Στα παραπάνω ποσά θα πρέπει να προστεθεί και η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών για χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ που δημοσιεύθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2023.

Μέχρι τώρα η έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των ζημιών στην οικοσκευή νοικοκυριών του δήμου από το ακραίο φαινόμενο Elias έχει φτάσει τα 1.594.390,50 ευρώ για 804 περιπτώσεις νοικοκυριών που έχουν πληγεί μέσα από τέσσερις αποφάσεις έκτακτης χρηματοδότησης, ανάλογα με τη ροή των στοιχείων από τις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά το πλημμυρικό φαινόμενο Daniel, η υλοποίηση του οποίου έγινε μέσα από την πλατφόρμα της κρατικής αρωγής, arogi.gov.gr, και τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, έχουν καταβληθεί – ξεκινώντας από τις πρώτες ημέρες – 7.051.903,03 ευρώ ως ενίσχυση για την οικοσκευή προς 2.119 δικαιούχους.

taxydromos.gr