Δεν διανύει τις καλύτερες μέρες της η παραγωγή βαμβακιού στην Ελλάδα. Προβλήματα προσβολών από έντομα και έντονη ξηρασία μείωσαν τις αποδόσεις κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ κατά τόπους παρατηρείται και υποβάθμιση της ποιότητας, ειδικά όπου υπήρξαν προσβολές από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι.
Το διεθνές περιβάλλον, με την αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των επενδυτών στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων δεν έχουν αφήσει την τιμή των συμβολαίων του βαμβακιού να «ανασάνει» φέτος. Έτσι, η τιμή παραγωγού στο χωράφι είναι και αυτή μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, όπως και του σύσπορου.
Πάντως, η συγκομιδή συνεχίζεται ομαλά σε όλες τις περιοχές, με την πλειοψηφία (άνω του 90%) των χωραφιών να έχει αλωνιστεί. Εξαίρεση αποτελεί η Θεσσαλία, που η συγκομιδή έχει φτάσει το 60% μέχρι στιγμής.
Απογοήτευση στον θεσσαλικό κάμπο
Σε μία από τις πιο δύσκολες χρονιές εξελίσσεται το 2024 για τους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας, καθώς, ενώ βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση της συγκομιδής, καταγράφονται μειωμένες παραγωγές και οι προσφερόμενες τιμές των εκκοκκιστών κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, σε σημείο να μην καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής.
Σχετικά με τη συγκομιδή, έχουν ήδη μαζευτεί τα πρώτα χέρια και μέχρι τις αρχές της άλλης εβδομάδας θα μαζευτεί και το β΄ χέρι. Οι νομοί Λάρισας και Τρικάλων είναι πρωιμότεροι σε σχέση με τον Ν. Καρδίτσας κατά μία εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Καρδίτσας, Δημήτριο Κωστή, «η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη, αλλά το ποσοστό ποικίλλει από χωράφι σε χωράφι. Υπάρχουν παραγωγοί που σε κάποια χωράφια συγκόμισαν 400 κιλά και σε άλλα –με τις ίδιες καλλιεργητικές φροντίδες και εργασίες– δεν ξεπέρασαν τα 150 κιλά. Αυτό αποδίδεται σε δύο παράγοντες. Ο ένας ήταν η σωστή προετοιμασία του χωραφιού και ο άλλος και σημαντικότερος η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση των εχθρών της καλλιέργειας, καθώς φέτος, εκτός από πράσινο σκουλήκι, είχαμε και ρόδινο, αλλά και έντομα».
Στα Φάρσαλα, οι βαμβακοπαραγωγοί είναι έντονα προβληματισμένοι. Η ανησυχία τους είναι τόσο μεγάλη που κλιμάκιο της ΔΑΟΚ Λάρισας και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ επισκέφθηκε χωριά της επαρχίας, λαμβάνοντας δείγματα φυτών και χώματος για ανάλυση. Στόχος είναι να διαπιστωθούν οι λόγοι πίσω από την κατακόρυφη πτώση της παραγωγής, η οποία προβληματίζει και τους ίδιους τους γεωπόνους, και το πώς αυτή μπορεί να συνδεθεί τόσο με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο και με τις συνέπειες που ενδεχομένως να άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες του Ντάνιελ ή κάτι άλλο.
Ανοιχτή τιμή
Οι περισσότεροι παραγωγοί παραδίδουν τα βαμβάκια στα εκκοκκιστήρια με ανοιχτή τιμή, καθώς η τρέχουσα εμπορική τιμή (γύρω στα 50-52 λεπτά) κρίνεται πολύ χαμηλή. Σε συνδυασμό με τις μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις, 200-250 κιλά, ή και λιγότερο, δεν βγαίνουν ούτε τα έξοδα. Γι’ αυτό και κάποιοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να ξοδευτούν με τη συγκομιδή, αφού το κόστος για ιδιόκτητο χωράφι ανέρχεται στα 250 ευρώ/στρέμμα.
Γιώργος Ρούστας (ypaithros.gr)