Από τον Ιούνιο στον Σεπτέμβριο και από τον Σεπτέμβριο για τέλη Οκτωβρίου… μετατέθηκαν χρονικά τα εργοτάξια που πρόκειται να στήσει το Υπουργείο Υποδομών προκειμένου να ξεκινήσουν στη Μαγνησία τα έργα οριστικών αποκαταστάσεων των ζημιών μετά τις περσινές καταστροφικές πλημμύρες. Δεκατρείς μήνες μετά τις καταστροφές κι ενώ ο νομός βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, έργα δεν έχουν καν ξεκινήσει, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για γρήγορες αποκαταστάσεις.

«Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείο Υποδομών είναι ότι τα έργα θα έχουν ξεκινήσει ή θα είναι κοντά στο να ξεκινήσουν στα τέλη Οκτωβρίου. Θεωρώ ότι έχουν αργήσει», το σχόλιο του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος ρωτήθηκε για το θέμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για να παρουσιάσει την εξέλιξη των παρεμβάσεων που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έως και τον περασμένο Μάιο ολοκλήρωσε στη Μαγνησία συνολικά 58 έργα προϋπολογισμού 33 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν κυρίως σε καθαρισμούς χειμάρρων και ρεμάτων από ένα εκατ. τόνους φερτών υλών. Οι εργολάβοι που έχουν απασχοληθεί στα συγκεκριμένα εργοτάξια, αναμένεται έως τέλος Οκτωβρίου να λάβουν μεγάλο μέρος από τα οφειλόμενα και έως τέλος του έτους τα υπόλοιπα χρήματα, με βάση τη ροή της χρηματοδότησης.

Αυτή την περίοδο, όπως εξήγησε ο κ. Κουρέτας έχουν ξεκινήσει ή και ξεκινούν τις επόμενες ημέρες, έργα οριστικών αποκαταστάσεων, που αφορούν κυρίως με διευθετήσεις χειμάρρων και ρεμάτων, απ’ άκρη σε άκρη στον νομό. Πρόκειται για 19 έργα προϋπολογισμού επτά εκατ. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα «θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στα Χριστούγεννα, με αρχές Ιανουαρίου», όταν ακόμη, από το Υπουργείο Υποδομών δεν θα έχουν ξεκινήσει τα έργα για τα οποία υπάρχουν δεσμεύσεις και είναι κυρίως στην περιοχή του Πηλίου.

«Εμείς είμαστε συνεπείς σε ό,τι λέμε. Υποβάλλαμε σχέδιο παρεμβάσεων τον Μάρτιο, εγκρίθηκε Μεγάλο Σάββατο και δημοπρατήσαμε μέσα στο καλοκαίρι. Ηδη εγκαταστάθηκαν εργολάβοι και τα έργα γίνονται. Ετρεξαν με όσο το δυνατό πιο γρήγορες διαδικασίες», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης για τα έργα της Περιφέρειας.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι καλώς έκανε το Υπουργείο Υποδομών και πήρε την αρμοδιότητα των αποκαταστάσεων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αν και έργα μέχρι στιγμής δεν έχουν καν αρχίσει. «Δεν είμαι μικρομέγαλος. Θέλω να κάνω αυτό που μου αντιστοιχεί. Δεν μπορώ να αναλάβω έργα δισεκατ. ευρώ όταν δεν έχω υπηρεσίες. Κάποιος άλλος το έκανε», είπε με νόημα.

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι τα έργα ορεινής υδρονομίας που γίνονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και για τα οποία η πρόσκληση βγήκε στις 2 Αυγούστου, αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές 2025 και έχουν σύντομο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης.

Για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αναφέρθηκε και μία σειρά ακόμη ζητημάτων που είναι σε εκκρεμότητα στη Μαγνησία.

Ενημέρωσε ότι βγήκε από την προηγούμενη Πέμπτη η πρόσκληση για την παρέμβαση 1,5 εκατ. ευρώ στις Αλυκές και ότι αναμένεται η κατάθεση πρότασης από τον Δήμο Βόλου.

Για τις αποζημιώσεις των 3 εκατ. ευρώ των επαγγελματιών, αναμένεται η κατάθεση κάποιων επιπλέον στοιχείων, προκειμένου να βγει η πρόσκληση, ενώ σύντομα αναμένεται να βγει πρόσκληση και για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής 300.000 ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε από το περιφερειακό ταμείο.

Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε επίσης σε μία σειρά κρίσεων που διαχειρίστηκε η περιφέρεια, με την πανώλη, καταφέρνοντας να διασώσει το ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας, με την κουνουποκτονία στον απόηχο των πλημμυρών που πέτυχε μικρότερο αριθμό προσβολών από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε σχέση με πέρυσι αλλά και με την αντιπυρική περίοδο που κατάφερε να περιορίσει με έγκαιρες παρεμβάσεις τις εξαπλώσεις πυρκαγιών και άρα τα στρέμματα των καμένων εκτάσεων. «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους», τόνισε ο κ. Κουρέτας.

Εμβληματικό το Κλειστό Στίβου

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κουρέτας εστίασε στο εμβληματικό για τον Βόλο έργο της κατασκευής Κλειστού Γηπέδου Στίβου, αντί του ποδηλατοδρομίου.

Το έργο όπως είπε πρόκειται να δημοπρατηθεί τέλη Οκωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και μόλις ολοκληρωθεί θα φιλοξενεί πανελλήνια πρωταθλήματα και διεθνείς αγώνες αλλά και ομάδες από το εξωτερικό που θα έρχονται για προπονήσεις.

Σύντομα επίσης πρόκειται να δημοπρατηθεί το έργο ανάπλασης του ΝΟΒΑ αλλά και του κτιρίου της Πυροσβεστικής, η μελέτη του οποίου έχει ήδη εγκριθεί.

Μετρήσεις σε ρύπους στο χώμα

Τέλος, ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που θα αναλάβει να κάνει δειγματοληψίες από διάφορα σημεία κοντά στην ΑΓΕΤ και μέσα στον Βόλο προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν επιβάρυνση του περιβάλλοντος από βαρέα μέταλλα και άλλους ρύπους.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη οι δειγματοληψίες αναμένεται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα και στις αρχές Νοεμβρίου να υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Ελένη Χάνου (Ταχυδρόμος)