Από 25 Νοεμβρίου 2024 έως τις 27 Ιανουαρίου 2025 μπορούν να υποβάλουν αίτηση στήριξης οι δυνητικοί δικαιούχοι της παρέμβασης «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» (αγροτική οδοποιία), του ΣΣ ΚΑΠ, ύψους 65 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόσκληση της παρέμβασης, η οποία θα εφαρμοστεί στις αγροτικές περιοχές όλης της χώρας, δυνητικοί δικαιούχοι είναι οι Δήμοι (δημόσιοι φορείς που έχουν την αρμοδιότητα έναρξης ή έναρξης και υλοποίησης της σχετικής πράξης) και το πεδίο εφαρμογής περιλαμβάνει την κατασκευή έργων πρόσβασης σε γεωργική γη ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση, με υποχρεωτική την ασφαλτόστρωση ή την τσιμεντόστρωση (συμπεριλαμβανομένων και λοιπών δαπανών των συνοδών Υποέργων που απαιτούνται).
Παράλληλα, είναι δυνατή η χρηματοδότηση εργασιών βελτίωσης των υφιστάμενων αγροτικών οδών, όπως βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των οδών, κατασκευή μικρών τεχνικών έργων (οχετοί απορροής όμβριων υδάτων, τοιχία αντιστήριξης κ.α.).
Σύμφωνα με την πρόσκληση, κάθε Δήμος έχει δικαίωμα υποβολής έως, το ανώτερο, έξι αιτήσεων στήριξης. Σε περίπτωση υποβολής περισσότερων των έξι αιτήσεων στήριξης, θα αξιολογηθούν μόνο οι έξι πρώτες που θα οριστικοποιηθούν στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΟΠΣΚΑΠ) από τον δικαιούχο, σύμφωνα με την ημερομηνία και ώρα τελευταίας οριστικοποίησης τους.
Τι περιλαμβάνει η πρόσκληση για την αγροτική οδοποιία
Όπως επισημαίνεται στην πρόσκληση της παρέμβασης «η χώρα μας χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της (ορεινοί όγκοι και νησιωτικός χαρακτήρας), καθώς επίσης και από τη διασπορά των αγροτικών της εκμεταλλεύσεων».
Τα τελευταία πέντε έτη παρατηρείται σημαντικότατη αύξηση της εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων (υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες το θέρος που οδηγούν στην εκδήλωση πυρκαγιών, έντονες βροχοπτώσεις που οδηγούν σε πλημμύρες και κατολισθήσεις), τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές και συνακόλουθα στην ανάγκη αναβάθμισης των τεχνικών χαρακτηριστικών των οδικών έργων, με στόχο τη βελτίωση της ανθεκτικότητας τους και την προσαρμογή τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Μεγάλο τμήμα του αγροτικού οδικού δικτύου αποτελείται από χωματόδρομους ή δρόμους με χαλικόστρωση, οι οποίοι παρουσιάζουν μεγάλη τρωτότητα και είναι ιδιαίτερα επίφοβοι για σημαντική ή και ολική καταστροφή, σε περίπτωση εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, μεγάλο τμήμα του δικτύου αυτού, το οποίο είναι κατασκευασμένο εδώ και πολλά χρόνια, δεν πληροί τις προδιαγραφές που ορίστηκαν στη χώρα το έτος 2005 με την εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (με αρ. 41/18-112005), η οποία εξορθολογίζει και τυποποιεί τα δομικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του οδικού δικτύου της χώρας, για τη σωστή εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Ως εκ τούτου υπάρχει η ανάγκη για την επέκταση του αγροτικού οδικού δικτύου, όχι μέσω νέων διανοίξεων, αλλά με βελτίωση των τεχνικών προδιαγραφών των υφιστάμενων διόδων προσβάσεων και τη μετατροπή τους σε αγροτικούς δρόμους που τηρούν τις σχετικές τεχνικές προδιαγραφές.
Στο πλαίσιο αυτό θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τη βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο τη διασφάλιση της οδικής ασφάλειας, αλλά και την απρόσκοπτη μετακίνηση γεωργών και κτηνοτροφών στις εκμεταλλεύσεις τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Τα ποσά
Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση, ανέρχεται σε 65.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Ως ελάχιστος προϋπολογισμός της αίτησης στήριξης πράξης ορίζεται το ποσό των 150.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) και ως μέγιστος το ποσό 500.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Κατ’ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί αίτηση στήριξης πράξης με προϋπολογισμό μέχρι το ποσό του 1.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), μόνο στις περιπτώσεις που η πράξη αφορά φυσικό αντικείμενο συνεχόμενο (μία αγροτική οδός), λειτουργικό και λόγοι οδικής ασφαλείας επιβάλλουν την ολοκλήρωσή της μέχρι το ποσό αυτό.
Οποιαδήποτε υπέρβαση των ανωτέρω μέγιστων ορίων στον προϋπολογισμό της προτεινόμενης πράξης, την καθιστά μη επιλέξιμη, με αποτέλεσμα την απόρριψή της, ακόμη και εάν ο δικαιούχος Δήμος δεσμεύεται να καταβάλλει το επιπλέον ποσό.
Τονίζεται ότι το συνολικό ποσό ανά δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβεί τα 3.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Αναλυτικά προκύπτουν οι παρακάτω συνδυασμοί:
Έξι (6) αιτήσεις στήριξης των 500.000,00 ευρώ.
Τρείς (3) αιτήσεις στήριξης του 1.000.000,00 ευρώ.
Τέσσερις (4) αιτήσεις στήριξης των 500.000,00 ευρώ και μία (1) αίτηση στήριξης του 1.000.000,00 ευρώ.
Δύο (2) αιτήσεις στήριξης των 500.000,00 ευρώ και δύο (2) αιτήσεις στήριξης του 1.000.000,00 ευρώ.
Σε περίπτωση υποβολής αιτήσεων στήριξης αθροιστικού προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 3.000.000,00 ευρώ, θα αξιολογηθούν μόνο οι πρώτες που θα οριστικοποιηθούν στο ΟΠΣΚΑΠ από τον Δικαιούχο, σύμφωνα με την ημερομηνία και ώρα τελευταίας οριστικοποίησής τους και οι οποίες δεν υπερβαίνουν αθροιστικά τα 3.000.000,00 ευρώ.
ot.gr