Ομάδα επιστημόνων, φορείς και πολίτες, διαφωνούν με το έργο της Ανάπλασης του Παυσίλυπου και της πλατείας Πλαστήρα, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, που δρομολογεί ο Δήμος Καρδίτσας, επισημαίνοντας ότι αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του πάρκου. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών μετατέθηκε για τις 30 Νοέμβριο, ενώ ο διαγωνισμός του έργου απέβη άκαρπος δυο φορές.
Ομάδα επιστημόνων της Καρδίτσας από τον Αύγουστο είχε εκφράσει προβληματισμούς για το συγκεκριμένο έργο, ενώ γίνεται και συλλογή υπογραφών και μέσω του διαδικτύου με στόχο να μην προχωρήσει το έργο. Στην εκπομπή “Θεσσαλικό Περισκόπιο” της ΕΡΤ η αρχιτέκτων ΕΜΠ κ. Μάγδα Γάκη, ανέπτυξε συγκεκριμένους προβληματισμούς, όπως το γεγονός ότι “η προμελέτη έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα, και μάλιστα χωρίς διαβούλευση , ως οφειλόταν, για να μη χαθεί η χρηματοδότηση, όπως επικαλείται η Δημοτική Αρχή. Για Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό ούτε λόγος. Αφελής η αναφορά στη βραβευμένη μελέτη του 1984, από την οποία πολλές παρεμβάσεις εξαιρέθηκαν (π.χ. τα σιντριβάνια), συνειδητά ως μη εφαρμόσιμες“.
Στο δε κείμενο το οποίο υπογράφουν εκτός από την κ. Γάκη και οι Στέφανος Ζαφειρόπουλος, αρχιτέκτων ΕΜΠ, Αλκιβιάδης Παπαϊωάννου, αρχιτέκτων Frederick University of Nicosia, Λευκωσία Κύπρου, Ευάγγελος Παπαβασιλείου, πολιτικός μηχανικός ΑΠΘ, Γιώργος Μπαρμπούτης, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, Νίκος Παληχωρίτης, δασολόγος ΑΠΘ, πρόεδρος Συλλόγου Δασολόγων γίνεται λόγος για εκτεταμένη παρέμβαση στο μοναδικό πάρκο της πόλης , η οποία «σβήνει» το Παυσίλυπο που ξέραμε, κατασκευάζει ένα άλλο αστικό πάρκο, σα να μην υπήρχε στη θέση του, και σχεδόν μόνο το κτήριο του αναψυκτήριου να θυμίζει το παρελθόν.
Αναλυτικότερα, επισημαίνονται : “Τι ανάγκες έρχεται να καλύψει αυτή η ανάπλαση; Εκφράστηκε δυσαρέσκεια από τους πολίτες; Μήπως είναι νεκρός εγκαταλειμμένος χώρος και η ανάπλαση θα του δώσει ζωή; Υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας; 8εκ. για ποιό σημαντικό λόγο; Και δεν φτάνουν, όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση και κάποια έργα θα μείνουν μισά. Άλλες σημαντικότερες ανάγκες δεν έχει αυτή η πόλη; Επικαλείστε την επισκεψιμότητα. Ποιος επισκέπτεται μια επαρχιακή πόλη για ένα πάρκο, που στην πορεία του, είναι βέβαιο ότι αυτές οι «ευαίσθητες» δυσκολοσυντήρητες και δαπανηρότατες κατασκευές (μέχρι πολυτελή ξύλινα deck έχει η μελέτη!) θα δείχνουν σύντομα βρώμικες, παρατημένες και πολυκαιρισμένες; Η εμπειρία σε άλλες πόλεις δείχνει ότι ειδικά τα σιντριβάνια εγκαταλείπονται πολύ γρήγορα. Έχει ο Δήμος τους πόρους να ανταποκριθεί σε αυτό το τεράστιο κόστος συντήρησης; Θα βάλει εισιτήριο στο πάρκο ή θα αυξήσει τα δημοτικά τέλη; Έχουμε ήδη το ακριβότερο νερό και έρχονται και δύσκολοι καιροί… Πολλά τα ηθικά διλήμματα…
Έχουμε ηθική υποχρέωση ως επιστήμονες να γνωστοποιήσουμε στον πολίτη – χρήστη του πάρκου και της πλατείας, όλες αυτές τις ανατροπές, που θα φέρει αυτή η ανάπλαση.
Κάθε Δημοτική Αρχή έρχεται και παρέρχεται. Δεν δικαιούται να επιβάλει βιαστικά, ανεδαφικά και μη ενταγμένα στην ιστορία και στον τρόπο ζωής, έργα, «πειράζοντας» το πιο ιστορικό στοιχείο της πόλης, διαγράφοντας μνήμες και επιβάλλοντας ακραίες τομές στην πορεία της πόλης.
Οφείλετε, έχετε υποχρέωση ως Δήμος, να παραδώσετε το ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ με αναλλοίωτες τις μνήμες, διαχρονικό και καλοφροντισμένο, με ελάχιστες αναγκαίες παρεμβάσεις και επισκευές, αλλά και εκσυγχρονισμούς, στις μελλοντικές γενιές της Καρδίτσας“.