Ο δρόμος για την άσκηση ποινικής δίωξης στον πρώην υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος άνοιξε μετά και την κατάθεση του πορίσματος της ΝΔ στο προεδρείο της προανακριτικής επιτροπής που ερευνά την υπόθεση του «μπαζώματος» στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τα μέλη της πλειοψηφίας «ήδη έχει διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας και εξεδόθη η υπ αριθμ. 43/2024 Εισαγγελική Διάταξη, η οποία αρχειοθέτησε την μηνυτήρια αναφορά για σειρά μη πολιτικών προσώπων και διαβιβάζοντας τον φάκελο στη Βουλή για τον ελεγχόμενο υφυπουργό και στη συνέχεια η υπ’ αριθμ. 69/2024 Εισαγγελική Διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας άσκησε ποινική δίωξη σε 4 φυσικά πρόσωπα».

«Το συγκεντρωθέν αποδεικτικό υλικό, που αναφέρθηκε στην παρούσα, κρίνεται ως απολύτως επαρκές υλικό προκειμένου να καταλήξει η επιτροπή, αξιολογώντας το, ότι συντρέχουν οι όροι που απαιτεί ο νόμος στη παρούσα φάση για να προταθεί στην Ολομέλεια η άσκηση της ποινικής δίωξης και δεν καθίσταται αναγκαία η αυτοπρόσωπη εμφάνιση του κ. Τριαντοπούλου για παροχή διευκρινίσεων, δεδομένου ότι ήδη εκλήθη σε παροχή εξηγήσεων, κλήση στην οποία και ανταποκρίθηκε», υποστηρίζουν ακόμη.

«Η επιτροπή συνεπώς κρίνει ότι το συγκεντρωθέν υλικό και οι σκέψεις που αναπτύσσονται στην Εισαγγελική Διάταξη είναι επαρκείς και δεν χρειάζεται να προβεί σε άλλες πράξεις. Κατά συνέπεια, τα πραγματικά περιστατικά που περιγράφονται στην Εισαγγελική Διάταξη και οδήγησαν στην νομική τους υπαγωγή, όπως αναφέρεται στη διάταξη και οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης στα 4 φυσικά πρόσωπα κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο κρίνεται ότι συνιστούν τις ενδείξεις που απαιτεί ο νόμος και για την άσκηση ποινικής δίωξης στον ελεγχόμενο υφυπουργό», προσθέτουν τα μέλη της πλειοψηφίας.

«Η Επιτροπή καταλήγει στο ανώτερο συμπέρασμα ανεξαρτήτως της βούλησης του ιδίου να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατό στον φυσικό δικαστή. Ανεξαρτήτως αυτού η Επιτροπή προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (αρ 259 ΠΚ) αποκλειστικά και μόνο από το συγκεντρωθεν αποδεικτικό υλικό και τις εκδοθείσες Εισαγγελικές Διατλαξεις. Κατόπιν τούτου προτείνουμε την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα του άρθρου 259 ΠΚ αναφερόμενοι στα πραγματικά περιστατικά και στη νομική υπαγωγή αυτών όπως περιγράφονται στις υπ αριθμό. 43/2024 και 69/2024 Εισαγγελικές Διατάξεις», καταλήγει η πλειοψηφία της προανακριτικής.

ΠΑΣΟΚ: Ζητεί ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος & συνέχιση έρευνας

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μέσω του κειμένου γνώμης που κατέθεσε στο προεδρείο ζητάει την άσκηση ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου καθώς και τη συνέχιση από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές η κατά Νόμο διερεύνηση τυχόν άλλων αξιόποινων πράξεων που έχουν τελεστεί από τον πρώην υφυπουργό ή από άλλα πολιτικά ή μη πρόσωπα.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του κόμματος και μέλη της προανακριτικής Μιλένα Αποστολάκη, Ευαγγελία Λιακούλη, Γιώργου Μουλκιώτη επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Για την παράκαμψη της συνταγματικής διαδικασίας

Με αποκλειστική ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας, η Προανακριτική Επιτροπή δεν διεξήγαγε την σύμφωνη με το Σύνταγμα και το νόμο προδικασία, δεν άσκησε τα εισαγγελικά της καθήκοντα, δεν διερεύνησε την υπόθεση ουσιαστικά, δεν εξέτασε μάρτυρες και, εν τέλει, δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης.
Η μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Επιτροπής χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική έρευνα των ενδεχόμενων τελεσθέντων αδικημάτων συνιστά συνειδητή επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας, συγκάλυψης αλλά και κατάφωρης παραβίασης και καταστρατήγησης του ίδιου του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η διερεύνηση της υπόθεσης αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής.

Η μεθόδευση αυτή έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να δύναται να ασκηθεί τυπική δίωξη μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος χωρίς τη δυνατότητα επέκτασης σε άλλα, ενδεχομένως βαρύτερα, αδικήματα που τυχόν έχουν τελεστεί από τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο ή άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Το Σύνταγμα, όπως ισχύει σήμερα, δεν αφήνει περιθώριο επιλογής, αλλά επιβάλλει συγκεκριμένες διαδικασίες, χωρίς να δίνει στον Υπουργό τη δυνατότητα να καθορίζει ο ίδιος τα στάδια διερεύνησης των ευθυνών του, όπως επιχείρησε να πράξει μέσω της επιστολής του ο κ. Τριαντόπουλος. Οι κατοχυρωμένες αρμοδιότητες της προανακριτικής επιτροπής, όπως η διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης, αποτελούν τόσο δικονομική όσο και ουσιαστική προϋπόθεση για τη σύνταξη ενός αιτιολογημένου πορίσματος, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Πόσο μάλλον, δεδομένου ότι είχαν προκύψει νέα στοιχεία, μεταγενέστερα τόσο της δικογραφίας που σχηματίστηκε ενώπιον της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας όσο και της πρότασης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τη σύσταση της Επιτροπής.

Μεταξύ άλλων, αναφερόμαστε στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ το οποίο επιβεβαιώνει την αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας τις κατά τις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα και την απώλεια κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων αλλά και στο ηλεκτρονικό μήνυμα (email) του κ. Τριαντόπουλου προς άλλα κυβερνητικά στελέχη.
Αν η κυβερνητική πλειοψηφία θεωρεί ότι ο κ. Τριαντόπουλος δεν φέρει καμία ποινική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις του και, παρ’ όλα αυτά, αποφασίσει την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του, τότε πέρα από την προφανή παραδοξότητα και αντίφαση της απόφασης, εγείρεται και το σοβαρό ενδεχόμενο τα μέλη της Επιτροπής που προέρχονται από την κυβερνητική πλειοψηφία να διαπράττουν το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.

Για την επίμαχη σύσκεψη της 3ης Μαρτίου 2023

Από τα δεδομένα της δικογραφίας προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι η «άτυπη συνάντηση» της 3ης Μαρτίου 2023, με παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλου, όσο και κλιμακίου κυβερνητικών παραγόντων, δύο μέρες μετά την τραγωδία, αποτελεί το εναρκτήριο γεγονός της αθέμιτης επέμβασης στον χώρο του δυστυχήματος και αλλοίωσής του. Ως πρόσχημα και μόνο για την παράνομη αυτή επέμβαση χρησιμοποιήθηκε η ανάγκη αποκατάστασης της κυκλοφορίας των τρένων, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε για περίπου ένα μήνα ακόμα (στις 29.3.2023) και ανεξάρτητα από την αλλοίωση του χώρου, η οποία είχε ολοκληρωθεί εντός ολίγων ωρών, την 4.3.2023, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων.

Σε βάρος των λοιπών συμμετεχόντων στην εν λόγω «σύσκεψη» παραγγέλθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, πλην του κ. Τριαντόπουλου, για τον οποίο η Εισαγγελέας στερούνταν σχετικής αρμοδιότητας ενόψει του άρθρου 86 Σ. και για τον λόγο αυτό κλήθηκε να επιληφθεί το Κοινοβούλιο.

Στο κείμενο της γνώμης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τέλος, προτείνεται:

Να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του πρώην Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστου Τριαντόπουλου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3.3.2023 και 6.3.2023.
Να συνεχιστεί από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές η κατά Νόμο διερεύνηση τυχόν άλλων αξιόποινων πράξεων που έχουν τελεστεί από τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο ή από άλλα πολιτικά ή μη πρόσωπα.

ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑΡ – Λινού υποστηρίζουν ότι θίγεται η ακυρότητα της προανακριτικής

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνά Λινού κατέθεσαν στο προεδρείο της προανακριτικής κοινό κείμενο στο οποίο θίγεται η ακυρότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε κατά τις συνεδριάσεις της προανακριτικής για τον πρώην υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνά Λινού.

Στη δήλωση υποστηρίζεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει προχωρήσει σε παραβίαση του άρθρου 86 του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης υπουργών, του κανονισμού της Βουλής καθώς και θεμελιωδών αρχών του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σύμφωνα με το κείμενο η πλειοψηφία επιλέγει να παρακάμψει το Κοινοβούλιο, ενώ παρακάμπτει το πρώτο και βασικό στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας και παραπέμπει στον Χρήστο Τριαντόπουλο στο Δικαστικό Συμβούλιο. Από αυτό εγείρονται ζητήματα ακυρότητας της προδικασίας, καθώς δεν τηρήθηκε η συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης,

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κείμενο η πλειοψηφία έδειξε μεροληπτική συμπεριφορά κατά την διάρκεια των τριών μόλις συνεδριάσεων της Επιτροπής, για να προστατέψει τον πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο, να βρεθεί ως μάρτυρας, απολογούμενος για το έγκλημα της συγκάλυψης στα Τέμπη. Η ΝΔ, όπως τονίζουν, δημιούργησε κλίμα πόλωσης και προκάλεσε ρήγμα στην θεσμική λειτουργία της Βουλής, φοβούμενη η επιτροπή να επιτελέσει τον ουσιαστικό ρόλο της, και να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Μάλιστα αφήνουν αιχμές για τη στάση του πρώην υφυπουργού, ο οποίος επέλεξε να μην εμφανιστεί αυτοπροσώπως στην επιτροπή αλλά με ένα «μόλις 100 λέξεων υπόμνημα». Όπως τονίζουν η εκ του πονηρού «γενναιότητα» του κ. Τριαντόπουλου αποσκοπεί αφ’ ενός στο να μην αποκαλυφθούν στοιχεία για την ποινική και την πολιτική διάσταση του δυστυχήματος των Τεμπών και αφ’ ετέρου, να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη διεύρυνση των κατηγοριών καθώς και επέκταση αυτών σε άλλα πολιτικά πρόσωπα.

«Τα μέλη της επιτροπής που υπογράφουμε το παρόν αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε την διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε, με απόφαση της πλειοψηφίας» υπογραμμίζουν. Σε άλλο σημείο υποστηρίζουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποβάλλουν αιτιολογημένη πορισματική έκθεση για την ουσία της ελεγχόμενης πράξης του κ. Τριαντόπουλου, καθώς «θεωρούμε ότι εκτός από υποκριτικό θα ήταν και παράνομο να συνταχθεί και να κατατεθεί πόρισμα εκ μέρους μας, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων της δικογραφία».

ΚΚΕ: Δεν καταθέτει πόρισμα, μιλάει για διαδικασία «παρωδία» και δεν την νομιμοποιεί

Στο μεταξύ οι βουλευτές του ΚΚΕ που μετέχουν στην προανακριτική έκαναν γνωστή την απόφαση του Περισσού, με βάση την οποία δεν καταθέτουν πόρισμα ή κείμενο γνώμης με τους Νίκο Καραθανασόπουλο και Μαρία Κομνηνάκα να μιλούν για «παρωδία» και κάνουν λόγο για ένα ακόμη επεισόδιο στην επιχείρηση συγκάλυψης από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ακόμη οι δύο βουλευτές εξαπολύουν τα βέλη τους προς το ΠΑΣΟΚ μιλώντας για τη «βολική» πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής που κατέθεσε, καθώς «περιόριζε την άσκηση δίωξης μόνο στον Χρ. Τριαντόπουλο και μόνο για παράβαση καθήκοντος, από την μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για άρον – άρον κλείσιμο των εργασιών της αξιοποιώντας την επιστολή Τριαντόπουλου, μέχρι τη μιάμιση σελίδα υπομνήματος που κατέθεσε ο ίδιος χωρίς να εμφανιστεί».

Σύμφωνα με τον Περισσό ό,τι και α να κάνει η κυβέρνηση δεν θα ξεπλυθεί από τις τεράστιες ευθύνες της για την εσκεμμένη αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος, για την οποία βαρύνεται όχι μόνο ο Χρήστος Τριαντόπουλος και πιθανά άλλα μέλη της κυβέρνησης. «Έχει ευθύνη και ο πρωθυπουργός ως πολιτικός του προϊστάμενος», αναφέρει το ΚΚΕ για να προσθέσει ότι επιβάλλεται να διερευνηθούν όλοι αυτοί όχι μόνο για παράβαση καθήκοντος, αλλά και για υπόθαλψη-παρεμπόδιση δικαιοσύνης, όπως έχει αναδείξει ήδη ο Περισσός.

Αναλυτικά η δήλωση των βουλευτών του ΚΚΕ:

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει, με την κατάθεση πορίσματος, μια προανακριτική επιτροπή – παρωδία που αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στην επιχείρηση συγκάλυψης από την κυβέρνηση της ΝΔ και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αυτή η επιχείρηση επιβεβαιώθηκε από την βολική πρόταση για τη σύστασή της από το ΠΑΣΟΚ, που περιόριζε την άσκηση δίωξης μόνο στον Χρ. Τριαντόπουλο και μόνο για παράβαση καθήκοντος, από την μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για άρον – άρον κλείσιμο των εργασιών της αξιοποιώντας την επιστολή Τριαντόπουλου, μέχρι τη μιάμιση σελίδα υπομνήματος που κατέθεσε ο ίδιος χωρίς να εμφανιστεί.

Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση δε θα ξεπλυθεί από τις τεράστιες ευθύνες της για την εσκεμμένη αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος, για την οποία βαρύνεται όχι μόνο ο Χρ. Τριαντόπουλος και πιθανά άλλα μέλη της κυβέρνησης, αλλά έχει ευθύνη και ο πρωθυπουργός ως πολιτικός του προϊστάμενος. Και φυσικά επιβάλλεται να διερευνηθούν όλοι αυτοί όχι μόνο για παράβαση καθήκοντος, αλλά και για υπόθαλψη-παρεμπόδιση δικαιοσύνης, όπως έχει αναδείξει ήδη το ΚΚΕ.

Πάνω απ’ όλα όμως ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση δε θα ξεπλυθεί από τις τεράστιες ευθύνες της για το κύριο, το προδιαγεγραμμένο έγκλημα της μετωπικής σύγκρουσης των τρένων λόγω της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας και της συνακόλουθης έκρηξης με 57 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, όπως και για την απουσία συνολικού σχεδίου διαχείρισης σιδηροδρομικού δυστυχήματος μεγάλης έκτασης.

Τα στοιχεία βοούν ότι για το έγκλημα αυτό έχουν τεράστιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες και ιδιαίτερα οι υπουργοί Μεταφορών για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς, της ανθρωποκτονίας με δόλο και της έκθεσης χιλιάδων ανθρώπων σε κίνδυνο.

Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα που κυβέρνησαν και που στηρίζουν αυτή την πολιτική οι ευθύνες τους δεν παραγράφονται, παρά το ευνοϊκό ποινικό πλαίσιο για τα εκάστοτε μέλη της κυβέρνησης που έχουν συνδιαμορφώσει. Ούτε θα καταφέρουν να αθωώσουν τον μεγάλο ένοχο: το σύστημα του κέρδους που θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή στον βωμό ενός δρόμου ανάπτυξης που γεννάει συνεχώς Τέμπη, στο Μάτι, στη Μάνδρα, στους χώρους δουλειάς και ετοιμάζει τα νέα Τέμπη του πολέμου.

Το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα με τον αγώνα του απέναντι σε αυτό το σύστημα, στις κυβερνήσεις και στο κράτος του μπορεί να επιβάλλει την τιμωρία όλων των ενόχων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Τα υπόλοιπα κόμματα

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου μέσω του πορίσματός της καταθέτει αίτημα στο δικαστικό συμβούλιο για να αναπεμφθεί η υπόθεση στη Βουλή καταγγέλλοντας και καταδικάζοντας παράλληλα την κυβέρνηση για μεθόδευση, υποστηρίζοντας ότι μέσω αυτής «απαξιώνεται αντισυνταγματικά και παράνομα, ο θεσμός της παρούσας κοινοβουλευτικής επιτροπής και οδηγείται σε συγκάλυψη το έγκλημα των Τεμπών». Ακόμη η «Νίκη» του Δημήτρη Νατσιού μιλάει για συνταγματική εκτροπή. Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση η «Νίκη» υποστηρίζει ότι η πρότασή της οδηγεί σε προανακριτική περιορισμένων δυνατοτήτων που λειτουργεί «ηθελημένα ή αθέλητα», σαν «δεκανίκι». Τέλος μέχρι το βράδυ αναμένεται να καταθέσει το δικό της πόρισμα και η Πλεύση Ελευθερίας.

powergame.gr