Με τον Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε εχθές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πηγές κοντά στον Αλέξη Τσίπρα:
Ο Στέφανος Κασσελάκης τηλεφώνησε χθες στον κ. Τσίπρα και του ζήτησε να συναντηθούν για να ανταλλάξουν σκέψεις. Ο Αλέξης Τσίπρας ανταποκρίθηκε θετικά και δέχθηκε χθες το απόγευμα τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό του γραφείο.
Στη συνάντηση, που ήταν η πρώτη μετά την εθιμοτυπική της εκλογής του νέου Προέδρου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να εκφράσει την ανησυχία του για τη συνεχόμενη ένταση στο εσωτερικό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόσο για να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο όμως και ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών.
Ενότητα που μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση.
Χείρα φιλίας
Την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης τείνει, ξανά, χείρα φιλίας για ενότητα και συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη που τον στηρίζουν αλλά και οι δύο γραμματείς του κόμματος εντείνουν τις επαφές με τους πιο ψύχραιμους από τους… υπ' ατμόν της ομάδας Αχτσιόγλου, σε μια προσπάθεια να μη διαβούν το κατώφλι εξόδου.
Το μήνυμα άλλωστε που έστειλε σ' αυτή την ομάδα ο κ. Κασσελάκης, μέσω της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου, ήταν ηχηρό και είχε παραλήπτες όχι μόνο τους ίδιους αλλά, κυρίως, τη βάση του κόμματος: “ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει, ως ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, να συνεχίζει να εκφράζει τη λαϊκή βούληση και εντολή”.
Που σημαίνει ότι εάν ολοκληρώσουν το σχεδιασμό τους και αποχωρήσουν 10-12 βουλευτές για να συστήσουν, μαζί με τους δύο της “Ομπρέλας” (Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα) νέα κοινοβουλευτική ομάδα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στην τρίτη θέση στη Βουλή και θα χάσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν οι αποχωρήσεις βουλευτών είναι κατά τι λιγότερες, τότε ο εν λόγω ρόλος θα διατηρηθεί, αλλά χωρίς τη δυναμική που έχει σήμερα.
Σ' αυτό το σκηνικό, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην συνεργάτη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη σε ταβέρνα, προχθές αργά το βράδυ, προβλήθηκε από την “ομάδα” (και την αποχωρήσασα “Ομπρέλα”) ως μήνυμα του πρώην προέδρου στον διάδοχο του. Κι αυτό διότι ο κ. Σακελλαρίδης στήριξε ανοικτά την κ. Αχτσιόγλου για την προεδρία και φέρεται να αναλαμβάνει ρόλο στο νέο κόμμα - εάν υπάρξει αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο λόγος του “μηνύματος” δε, αποδίδεται στην αποκήρυξη, από τον κ. Κασσελάκη, του περίφημου “μαξιλαριού” των 37 δισ. ευρώ που παρέδωσε η κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς δήλωσε προχθές ότι πρόκειται για την πιο μνημονιακή απόφαση.
Ο κ. Τσίπρας ωστόσο διέψευσε την ερμηνεία περί του εν λόγω “μηνύματος” μέσω “πηγών” του: “Ο πρώην πρωθυπουργός συναντά κατά καιρούς φίλους και πρώην συνεργάτες. Τι πιο φυσιολογικό. Ας μη τα συνδέουμε όλα με την πολιτική επικαιρότητα”, ανέφεραν.
Επίσης, ο αρθρογράφος της “Αυγής” Θανάσης Καρτερός, ο οποίος θεωρείται ότι απηχεί τις απόψεις του κ. Τσίπρα, αμφισβήτησε τα περί “διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ” παρά την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας καυστικά: “Ορισμένοι δεν θέλουν να καταλάβουν ότι αν ένα σύστημα, μια χώρα, και στην περίπτωσή μας ένα κόμμα με διαδρομή δεκαετιών, μπορεί να το διαλύσει ένας άνθρωπος, χωρίς μάλιστα καμιά αξιοσημείωτη θητεία σε αυτό, τότε είναι ήδη τελειωμένο κόμμα και δεν το ξέρει. Πουκάμισο αδειανό -κι αυτό ειπώθηκε- υπερασπίζονται όσοι αγωνιούν ότι πάει για διάλυση. Και πρέπει, μάλιστα, να το σώσει ο πρώην πρόεδρός του”.
Η δήλωση του κ. Κασσελάκη, πάντως, αποτέλεσε αφορμή για έντονη επίθεση του Γιάννη Δραγασάκη στον νέο πρόεδρο, τον οποίο κατηγόρησε ότι αγνοεί το κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύει τον κ. Τσίπρα και δίνει λαβές στη ΝΔ και στο “αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο”.
“Όπως τα είπε ο Γιάννης Δραγασάκης” σχολίασε, μέσω των social media, ο Αλέξης Χαρίτσης, κορυφαίο στέλεχος της “Ομάδας”.
Διεργασίες στην “ομάδα Αχτσιόγλου”
Στο μεταξύ, η γραμματέας και ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, αντίστοιχα, συναντήθηκαν χθες με τον κ. Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο, οι οποίοι είναι στελέχη της “ομάδας Αχτσιόγλου” και προαλείφονται σε κεντρικούς ρόλους, εάν επιλεγεί η αποχώρηση από το κόμμα.
Οι λέξεις “ψυχραιμία” και “αυτοσυγκράτηση” ήταν κυρίαρχες, κατά τις πληροφορίες, ωστόσο δεν υπήρξε καμία σαφής δέσμευση ότι “θα ξανασκεφτούν” τις (προειλημμένες;) αποφάσεις για αποχώρηση.
Όπως έχουμε αναφέρει η “ομάδα Αχτσιόγλου” (ή “6+6”, όπως ονομάζεται τυπικά) οργανώνει την Κυριακή πανελλαδική σύσκεψη των μελών που την ακολουθούν, προκειμένου να διαπιστώσουν τις διαθέσεις τους.
Στην αντίστοιχη προηγούμενη σύσκεψη, προ ολίγων ημερών, μετείχαν 1.100 μέλη, ενώ θεωρητικά η δύναμη της ομάδας είναι το 35% των μελών που ψήφισαν την κ. Αχτσιόγλου για πρόεδρο στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών (εξ ου και ο τίτλος).
Σύμφωνα με τους εκφραστές της γραμμή “φεύγουμε τώρα” η πλειοψηφία των μελών σε εκείνη τη σύσκεψη τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης, ενώ εκτιμούν ότι αυτό το ρεύμα δυνάμωσε μετά την τρικυμιώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Ωστόσο, κατά τις επίμονες πληροφορίες, είναι υπολογίσιμος ο αριθμός όσων προκρίνουν “να δοθεί η μάχη μέσα στο κόμμα” με ορίζοντα το συνέδριο του Φεβρουαρίου, είτε γιατί θεωρούν μετέωρο το βήμα της εξόδου είτε διότι υπολογίζουν τις αντιδράσεις της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αντίλογος, από την πλευρά των “βιαστικών”, είναι πως η αποχώρηση και η δημιουργία νέου κόμματος πρέπει να γίνουν τώρα, διότι απαιτείται χρόνος για να αναπτύξει δράση μέχρι τις ευρωεκλογές που θα διεκδικήσει εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή και αξιοπρεπές ποσοστό.
Εν μέσω όλων αυτών, στελέχη της “Ομπρέλας” ακολουθούν την τακτική… του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ανακοινώνοντας κάθε ημέρα και μία αποχώρηση.
Σειρά χθες είχε ο πρώην υπουργός (και πρώην πρόεδρος του “Ινστιτούτου Πουλαντζάς”) Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ λίγο νωρίτερα δήλωσε “αποχωρώ και προχωρώ” ο επίσης πρώην υπουργός, Νίκος Τόσκας.
euro2day.gr