Βαριά είναι η σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ, όπου συμμετέχει η Ελλάδα, με σύγχρονες και φρέσκες εικόνες από άγνωστους στον μέσο Γερμανό προορισμούς, από τη Σαμοθράκη και τα Τζουμέρκα μέχρι τη Λίμνη Πλαστήρα, θελκτικά τουριστικά πακέτα αλλά και προβολή κλασικών αγαπημένων τουριστικών προορισμών όπως η Κρήτη.

Η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, όμως, όπως σημείωσε, «εμείς παρόλα αυτά είμαστε εδώ για να δουλέψουμε για τον τουρισμό», έναν κλάδο που αποτελεί «πηγή χαράς και αισιοδοξίας» για την Ελλάδα.

«Η πολιτεία έχει αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί για τα Τέμπη και έχει ήδη προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να μην ξανασυμβεί στο μέλλον και να αποδοθούν οι ευθύνες στην ολότητά τους» ανέφερε μετά από ερώτηση της DW. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «δεν θα αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας» διότι η Ελλάδα διαθέτει ένα «εξαιρετικό επίπεδο παροχής υπηρεσιών τουρισμού».

Προβληματισμός και σε τοπικούς φορείς

Από την άλλη πλευρά διάχυτη είναι η θλίψη και η ανησυχία ιδιαίτερα σε τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην εικόνα της Ελλάδας στο τουριστικό κοινό. Υπάρχουν περιοχές π.χ. στη Θεσσαλία που αξιοποιούν το τρένο τα τελευταία χρόνια για ενδιαφέροντα βιώσιμα και οικονομικά τουριστικά πακέτα εναλλακτικών διαδρομών και οι τελευταίες εξελίξεις προκαλούν προβληματισμό για το μέλλον τους. Οι ακυρώσεις ξένων τουριστών μετά το οδυνηρό δυστύχημα στα Τέμπη είναι βέβαια μηδαμινές έως ελάχιστες προς το παρόν, ωστόσο όλοι στην περιοχή -και όχι μόνο- ευελπιστούν σε γρήγορη αποκατάσταση του δικτύου με άμεση υλοποίηση της ψηφιοποίησής του.

Όπως ανέφεραν στην DW εκθέτες από την Αλεξανδρούπουλη και την Καβάλα, μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο η πικρή αλήθεια είναι ότι είναι σε όλους είναι γνωστό προ πολλού ότι το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, ιδίως στην περιφέρεια, είναι απαξιωμένο σε αντίθεση πχ. με τους σύγχρονους οδικούς κόμβους της Εγνατίας ή της Ιονίας Οδού.

Όπως είναι επίσης δεδομένο για τον τουριστικό κόσμο ότι οι ξένοι τουρίστες δεν προτιμούν το τρένο στην Ελλάδα για πολλούς λόγους: είτε γιατί δεν το γνωρίζουν, είτε γιατί φτάνουν απευθείας αεροπορικώς στους προορισμούς τους, είτε γιατί ενοικιάζουν αυτοκίνητα.

Πηγή: Deutsche Welle