Με ένα διπλό πρόβλημα βρίσκονται αντιμέτωποι αυτή τη στιγμή πολλοί πολίτες και γιατροί: την έξαρση των ιώσεων του αναπνευστικού – οι οποίες έχουν αρχίσει να «γεμίζουν» τις κλίνες στα νοσοκομεία παίδων– και την έλλειψη φαρμάκων όπως αντιβηχικά σιρόπια, αντιπυρετικά, αντιικά, εισπνεόμενα κ.τ.λ.

Το πρόβλημα, όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, είναι χρόνιο και σχετίζεται με τις χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και τις παράλληλες εξαγωγές τους. Φέτος, την κατάσταση δυσχεραίνει περαιτέρω ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Μιλώντας στην «Κ», ο Κώστας Βαρδιάμπασης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, κάνει λόγο για μια πρωτοφανή κατάσταση: «Καταρχάς υπάρχουν ελλείψεις σε όλα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που έxουν ως βασική δραστική ουσία τους την παρακεταμόλη- σιρόπια, δισκία, αναβράζοντα κ.τ.λ. Ενδεικτικά, αναφέρω πως υπάρχει συγκεκριμένο αναλγητικό για το κρυολόγημα, από το οποίο οι φαρμακοποιοί παίρνουμε πλέον μια συσκευασία τον μήνα, ενώ από το δημοφιλές αντιπυρετικό σιρόπι Depon, παίρνουμε 12 μπουκαλάκια κάθε 2 εβδομάδες. Δεν μπορούμε να διαθέσουμε δηλαδή ούτε ένα την ημέρα».

Σύμφωνα με τον κο Βαρδιάμπαση, η φετινή «επίθεση» ιών και μικροβίων –κορωνοϊός, γρίπη, μικροβιακές λοιμώξεις κ.τ.λ- έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση για συγκεκριμένα φάρμακα. «Και φυσικά, υπάρχουν και οι ελλείψεις που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην παρασκευή των φαρμάκων, μιας και υπάρχει δυσκολία στον εφοδιασμό πολλών υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή των φαρμάκων- από φιαλίδια μέχρι χαρτόνι για τις συσκευασίες».

Με τη σειρά του, ο Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σημειώνει στην «Κ» πως οι ελλείψεις στα συγκεκριμένα – άκρως απαραίτητα για την εποχή – φάρμακα, ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες, αλλά σήμερα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. «Τουλάχιστον στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όσα δηλαδή περιέχουν παρακεταμόλη, οι κωδικοί είναι πολλοί και μπορούμε εύκολα να δίνουμε ένα παραπλήσιο σκεύασμα με αυτό που ζητάει ο πολίτης, κάτι που δεν συμβαίνει με τις αντιβιώσεις και τα αντιισταμινικά, τα οποία είναι πιο εξειδικευμένα φάρμακα» εξηγεί ο κος. Ευγενίδης.

Βγήκαν τα ράντζα στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Την ώρα που πολλοί γονείς γυρίζουν από φαρμακείο σε φαρμακείο με μια συνταγή στο χέρι για να βρουν ένα αντιπυρετικό ή αντιβηχικό σιρόπι, σημάδια πίεσης αρχίζουν να εμφανίζουν και τα νοσοκομεία.

«Με πρώτο το RSV -το οποίο στα παιδιά εκδηλώνεται με βρογχιολίτιδα- και με την γρίπη και τις πνευμονίες να ακολουθούν, τα παιδιά δέχονται αυτή τη στιγμή…. επίθεση» σημειώνει στην «Κ» γιατρός σε παθολογική κλινική του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, το οποίο το περασμένο Σάββατο 10/12/2022 εφημέρευε. Όπως ανέφερε, «σήμερα Δευτέρα 12/12/2022, η μια εκ των παθολογικών κλινικών έχει και τα 27 κρεβάτια της κατειλημμένα, ενώ το Σάββατο απλώθηκαν και 5 ράντζα – τα περιστατικά τακτοποιήθηκαν σήμερα σε άλλες κλινικές-».

Ο μικρότερος σε ηλικία ασθενής στην εν λόγω κλινική είναι 48 ημερών και ο μεγαλύτερος 14 χρονών. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται είναι ο πολύ υψηλός πυρετός. Όπως μας εξήγησαν: «το αναπνευστικό των παιδιών έχει απορρυθμιστεί πλήρως. Και δυστυχώς, συγκεκριμένη αντιβίωση που οι παιδίατροι χρησιμοποιούμε κατά κόρον στις ιογενείς λοιμώξεις, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε έλλειψη, όπως και το γενόσημό της, και έτσι δίνουμε άλλη αντιβίωση που δεν θεωρούμε και την ιδανική».

Για μεγάλη πίεση στην εφημερία της περασμένης Παρασκευής 09/12/2022 στο νοσοκομείο Γεννηματάς, έκανε λόγο η διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής Κλινικής και πρόεδρος της ΕΙΝΑ, Ματίνα Παγώνη. Όπως αναφέρει: «Κάναμε 78 εισαγωγές και αναγκαστήκαμε να βάλουμε και ράντζα».

Η κα Παγώνη σημειώνει πως οι γιατροί είναι φέτος αντιμέτωποι με ένα «κοκτέιλ» που περιέχει απ’ όλα: ιώσεις, γρίπη, κορωνοϊό αλλά και πολλά άλλα προβλήματα που ήρθαν στην επιφάνεια και τα οποία είχαν «ξεχαστεί» κατά την περίοδο της πανδημίας.

Και μπορεί ο κορωνοϊός να έχει σταματήσει να «δίνει» πολλές νοσηλείες, όμως η ομάδα των ηλικιωμένων και των ευπαθών συνεχίζει να βρίσκεται σε κίνδυνο. Όπως σημειώνει στην «Κ» η Σοφία Πουρίκη, εντατικολόγος στη ΜΕΘ COVID του νοσοκομείου «Σωτηρία»: «από τα 15 κρεβάτια της ΜΕΘ, τα 14 είναι γεμάτα. Όλοι οι ασθενείς είναι των 80 ετών και με υποκείμενα νοσήματα».

«Τα μικρόβια έχουν αγριέψει»

Τέλος, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, σημειώνει πως έξαρση τόσο σε γριπώδεις συνδρομές όσο και σε γρίπη «βλέπουν» και στην Κρήτη, με τον ίδιο να σημειώνει πως ειδικά η γρίπη, «χτυπά» κατά βάση άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως π.χ καρδιακή ανεπάρκεια. Όπως σημειώνει, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία του νομού πολλαπλασιάζονται μέρα με την ημέρα.

Σημειώνει επίσης πως «είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε σοβαρές γριπώδεις συνδρομές και άτυπες πνευμονίες και σε πιο νέους ανθρώπους 45 και 50 ετών. Μάλιστα, παρατηρούμε πως άτομα που νοσούν αρχικά με γριπώδη συνδρομή, γρίπη, κορωνοϊό ή κάποιον ρινοιό, στη συνέχεια, οι ιογενείς αυτές λοιμώξεις προλειαίνουν το έδαφος και προκαλούν επιλοκή με κάποιο μικρόβιο. Ακολουθεί δηλαδή και μια μικροβιακή λοίμωξη. Η μεταδικότητα αυτή τη στιγμή σε ιούς και μικρόβια είναι πολύ μεγάλη και δυστυχώς, συνδυάζεται με βαρύτερη νόσηση σε σχέση με παλιότερα. Βλέπουμε μάλιστα ότι φέτος έχουν “αγριέψει” πολύ και μικρόβια όπως ο πνευμονιόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος».

Η εξήγηση που δίνει ο κος Τζανάκης για αυτή την κατάσταση είναι πως η συστηματική χρήση της μάσκας αλλά και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τα προηγούμενα δύο χρόνια, οδήγησαν το ανοσοποιητικό μας σε μια «κατάσταση ύπνωσης», όπως την αποκαλεί ο ίδιος, με πεσμένα αντανακλαστικά.

Δήμητρα Τριανταφύλλου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)