Υψηλές επιδόσεις τόσο ως προς τη ζήτηση, όσο και ως προς την πληρότητα κατέγραψε τον Οκτώβριο η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις τύπου Airbnb, επιβεβαιώνοντας την τάση που θέλει όλο και περισσότερους τουρίστες να ταξιδεύουν εκτός της υψηλής περιόδου.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας AirDNA, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των πέντε ευρωπαϊκών κρατών που σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο πληρότητας σε σχέση με το 2019, με τη σχετική αύξηση να υπερβαίνει το 20%.
Συγκεκριμένα, στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρέθηκε η Κροατία με άνοδο 33,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ακολούθησε η Ιταλία στο συν 33,2% και την τρίτη θέση κατέλαβε η Ελλάδα με άνοδο 31,6%.
Την πεντάδα συμπλήρωσαν Ισπανία (+23,3%) και Πορτογαλία (+27,2%), ενώ τρεις ακόμη χώρες, η Γαλλία, η Ελβετία και η Γερμανία, σημείωσαν διψήφια αύξηση πληρότητας τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το τελευταίο προ πανδημικό έτος.
Σημαντικά ενισχυμένη ήταν και η ζήτηση που καταγράφηκε για βραχυχρόνιες μισθώσεις στη χώρα μας, με την άνοδο να διαμορφώνεται στο 47,1%, τη στιγμή που οι διαθέσιμες καταχωρήσεις αυξήθηκαν σε ποσοστό 8,6%, με αποτέλεσμα την έντονη αύξηση της πληρότητας. Βέβαια, και σε άλλες χώρες η ζήτηση αυξήθηκε περισσότερο από 40% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το 2019. Η Γερμανία βρέθηκε στο συν 40,2%, η Νορβηγία σημείωσε άνοδο 42,1%, η Αυστρία κατέγραψε αύξηση 42,8% και η Πολωνία βρέθηκε στο συν 42,9%.
Την καλύτερη επίδοση μακράν κατέγραψε η Γαλλία με άνοδο 60,5%, ενδεχομένως χάρη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι που φιλοξενήθηκε από διάφορες γαλλικές πόλεις τον Οκτώβριο.
Υψηλά αποτελέσματα σε επίπεδο ζήτησης κατέγραψαν επίσης Ισπανία, Πορτογαλία και Ισπανία, καθώς ο μειωμένος αριθμός προσφερόμενων καταλυμάτων και η ενίσχυση για ταξίδια εκτός της περιόδου υψηλής κίνησης οδήγησαν σε εκπληκτικές επιδόσεις ως προς την πληρότητα. Ως εκ τούτου, η ζήτηση του Οκτωβρίου αυξήθηκε κατά 36,1% στην Πορτογαλία, 20,6% στην Ισπανία και 29,9% στην Ιταλία σε σύγκριση με το 2019.
Σε σχέση, πάντως, με πέρυσι, η αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων συνέβαλε στη μείωση των ποσοστών πληρότητας, με αποτέλεσμα 13 από τις 20 κορυφαίες υπό εξέταση ευρωπαϊκές χώρες να καταγράφουν μείωση πληρότητας σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο. Ορισμένες χώρες, όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία και η Σουηδία, καταγράφουν μικρότερα ποσοστά πληρότητας σε ετήσια βάση για σχεδόν ένα χρόνο τώρα, ωστόσο σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο η αποδυνάμωση των ποσοστών πληρότητας διαπιστώθηκε πρώτη φορά τον Οκτώβριο.
Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ο Οκτώβριος του 2023 ήταν πανευρωπαϊκά ένας από τους μήνες με τις καλύτερες επιδόσεις τα δύο τελευταία χρόνια σε σύγκριση με το 2019. Η πληρότητα το 2022 αυξήθηκε κατά 5,6% σε σύγκριση με το 2019, αλλά ο Οκτώβριος του 2022 ξεπέρασε τα επίπεδα πληρότητας του 2019 κατά 16,5%.
Φέτος, η πληρότητα του Οκτωβρίου ξεπέρασε το 2019 σε ποσοστό 17,7%, με τον Ιούλιο να είναι ο μοναδικός μήνας, εκτός από τον Οκτώβριο με διψήφια αύξηση πληρότητας σε σχέση με το 2019.
Η ζήτηση τον περασμένο μήνα αυξήθηκε κατά 18,9% σε ετήσια βάση και 28,2% σε σύγκριση με το 2019. Χάρη στον μεγαλύτερο αριθμό διανυκτερεύσεων, τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 5,9 εκατ. δολάρια τον Οκτώβριο, με τους οικοδεσπότες να επωφελούνται από την αύξηση των εσόδων ανά διαθέσιμο κατάλυμα κατά 15% σε ετήσια βάση και κατά 67,5% συγκριτικά με το 2019.
Η τάση για το 2024
Υψηλή παραμένει η ζήτηση και για το 2024, με τις κρατήσεις για το διάστημα από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο να είναι κατά 15% υψηλότερες από ό,τι ήταν την ίδια περίοδο πέρυσι. Για τον Δεκέμβριο, η ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 18% σε ετήσια βάση, ενώ ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, που είναι συνήθως οι μήνες με τη χαμηλότερη ζήτηση, καταγράφουν ενισχυμένη ζήτηση κατά 12% και 15% σε ετήσια βάση.
Η Ανατολική Ευρώπη συνεχίζει να προσελκύει ταξιδιώτες που αναζητούν φθηνότερες επιλογές. Η μέση τιμή για κρατήσεις από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο στις 50 κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις διαμορφώνεται επί του παρόντος στα 160 ευρώ. Ωστόσο, στο Βουκουρέστι, στη Βαρσοβία και στη Βουδαπέστη, η μέση τιμή για τους επόμενους τρεις μήνες κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα των 100 ευρώ, με αποτέλεσμα οι τρεις αυτές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να σημειώνουν αύξηση της ζήτησης κατά 45% στο Βουκουρέστι και τη Βαρσοβία και κατά 35% στη Βουδαπέστη σε ετήσια βάση.
euro2day.gr