Τα μηνύματα για τη φετινή τουριστική σεζόν στη Μαγνησία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Μετά από την «παγωμάρα» που ένιωσαν ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και οι επαγγελματίες της εστίασης τον περασμένο Ιούνιο, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν, ο Ιούλιος μπήκε κυριολεκτικά με το «δεξί», ενώ πολύ θετική προδιαγράφεται η πορεία μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιοχές του θαλάσσιου μετώπου του Πηλίου, ήδη έχουν ξεκινήσει οι προκρατήσεις για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.
Μεγάλο «κεφάλαιο» ο οδικός τουρισμός
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο προϊστάμενος Ελέγχου Επιθεώρησης και Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας Νίκος Σαρούκος δήλωσε πολύ αισιόδοξος.
Μάλιστα εκτίμησε ότι ο οδικός τουρισμός φέτος αναμένεται να αναδειχτεί σε μεγάλο «κεφάλαιο» για τον τουρισμό της Μαγνησίας και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν μικρά τουριστικά καταλύματα, τα οποία όμως γνωρίζουν μεγάλες «δόξες», εξαιτίας των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού.
Πρόκειται για περιοχές όπως η Νέα Αγχίαλος, η Αμαλιάπολη, το Αχίλλειο και ο Πτελεός στη Νοτιοδυτική Μαγνησία, αλλά και διάφορα παραθαλάσσια μέρη στο Νότιο Πήλιο όπως η Μηλίνα, τα Καλά Νερά, η Αφησσος κ.α..
«Προσωπικά εκτιμώ ότι η ακτογραμμή της Αμαλιάπολης έχει ακόμη μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, τις οποίες οφείλουμε να αναδείξουμε», σημείωσε επίσης ο κ. Σαρούκος, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα μεγαλύτερη σ’ αυτές τις περιοχές.
Ο κ. Σαρούκος προβλέπει ότι η φετινή τουριστική χρονιά, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να είναι καλύτερη ακόμη και από το 2019, έτος το οποίο μέχρι σήμερα ήταν συγκρίσιμο, με ό,τι επακολούθησε στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.
Οι προκρατήσεις δίνουν… άλλον αέρα
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, αυτή την περίοδο οι πληρότητες για Ιούλιο και Αύγουστο κινούνται ήδη σε ποσοστό 80%, ενώ οι προκρατήσεις για τον Σεπτέμβριο προσεγγίζουν το 70%. Δεν αποκλείεται αν συνεχιστεί το ενδιαφέρον για διακοπές τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, ο Σεπτέμβριος να προσεγγίσει σε ποσοστά κρατήσεων τον Αύγουστο, που θεωρείται ο top μήνας διακοπών του καλοκαιριού.
Πάντως, ένας προβληματισμός που καταγράφεται φέτος έχει να κάνει κυρίως με τη μείωση των διανυκτερεύσεων. Αυτό αφορά κυρίως τους Ελληνες, που ο μέσος όρος των ημερών διακοπών δεν ξεπερνά το πενθήμερο.
Βάσω Κυριαζή (taxydromos.gr)