Η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Ακολούθησαν παρόμοιες με ανακοινώσεις από τη Μαδρίτη και το Δουβλίνο. Ως πρώτη αντίδραση το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε την ανάκληση “για διαβουλεύσεις” των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

“Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα”, τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

Η Ισπανία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους από την Τρίτη 28 Μαΐου, ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Και η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις, προσθέτοντας ότι αναμένει πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία και θα κάνουν το ίδιο βήμα τις επόμενες εβδομάδες.

“Σήμερα η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης”, δήλωσε ο Χάρις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάνοντας λόγο “για ιστορική ημέρα, σημαντική για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη”.

“Τώρα κάθε ένας από εμάς θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα σε εθνικό επίπεδο για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή”, πρόσθεσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

“Είμαι πεπεισμένος ότι και άλλες χώρες θα μας ακολουθήσουν και θα κάνουν αυτό το σημαντικό βήμα τις επόμενες εβδομαδες”, σημείωσε.

“Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης”, δήλωσε ο Στέρε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Μαΐου.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός απηύθυνε με αυτή την αφορμή “ισχυρή έκκληση” σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική που προσφέρει μια πολιτική λύση για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ομοίως: δύο κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια, σημείωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Ο Στέρε καταδίκασε εκ νέου τη Χαμάς και διαβεβαίωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί ένα μέσο υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων που χάνουν έδαφος σε αυτήν την παρατεταμένη και ωμή σύγκρουση.

Επίσης στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και αριθμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, δήλωσε επίσης.

Αυτό θα μπορούσε εντέλει να καταστήσει δυνατή την επανάληψη της διαδικασίας προς την επίτευξη μιας λύσης δύο κρατών και να της δώσει νέα ώθηση, πρόσθεσε ακόμη, σημειώνοντας ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα κατέστησε απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας θα πρέπει να στηρίζεται στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο στόχος είναι να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος που θα έχει πολιτική συνοχή και θα απορρέει από την Παλαιστινιακή Αρχή, συνέχισε.

Πιστεύουμε ότι η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, σημείωσε επίσης.

Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τρεις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έρχεται εν μέσω του πολύνεκρου επτάμηνου πολέμου στη Γάζα και των επανειλημμένων διεθνών εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός και μόνιμη λύση για την ειρήνη στην περιοχή και την επόμενη ημέρα έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για εγκλήματα όπως η «εσκεμμένη πρόκληση λιμού αμάχων», «ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή/και δολοφονία».

Περίπου 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ άλλοι 250 πιάστηκαν όμηροι, ενώ περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στη Γάζα ως αποτέλεσμα της επίθεσης του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι  δυο ακόμη χώρες – μέλη της ΕΕ η Σλοβενία και η Μάλτα, έχουν προαναγγείλει τις τελευταίες εβδομάδες ότι σκοπεύουν να προβούν σε ανακοίνωση αναγνώρισης, υποστηρίζοντας ότι η λύση των δύο κρατών είναι απαραίτητη για τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή.

Το Ισραήλ προειδοποιεί 

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ προειδοποίησε την Τρίτη την Ιρλανδία κατά μιας τέτοιας κίνησης, λέγοντας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι θα την καθιστούσε “πιόνι στα χέρια της Χαμάς” και “θα οδηγούσε σε περισσότερη τρομοκρατία, αστάθεια στην περιοχή και θα έθετε σε κίνδυνο κάθε προοπτική για ειρήνη”.

Από το 1988, 139 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση. Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η αναγνώριση θα συμπληρώσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες και θα υποστηρίξει μια λύση δύο κρατών.

Ενώ καταδίκασε τις “συγκλονιστικές τρομοκρατικές πράξεις” της Χαμάς και αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, ο Σάντσεθ  εξόργισε την ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων “πραγματικά αφόρητο” και τονίζοντας ότι η απάντηση του Ισραήλ δεν μπορεί να περιλαμβάνει “θανάτους αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών”. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας δήλωσε επίσης ότι έχει “πραγματικές αμφιβολίες” για το αν το Ισραήλ συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στην επίθεσή του στη Γάζα.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσαν ακόμη και να οδηγήσουν την ΕΕ να συζητήσει “αν θα συνεχίσουμε αυτή τη στρατηγική σχέση ή όχι”.

Νοσοκομεία απειλούνται

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως βρίσκονταν σε εξέλιξη βομβαρδισμοί του πυροβολικού και της αεροπορίας του Ισραήλ στη και γύρω από τη Ράφα (νότια), ορισμένοι τομείς της οποίας έχουν μετατραπεί σε θέατρο χερσαίων επιχειρήσεων, παρά την αντίθεση μεγάλου μέρους της διεθνούς κοινότητας, από τις αρχές του μήνα.

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε προηγουμένως μαζική εσπευσμένη απομάκρυνση αμάχων από τη Ράφα, όπου λέει πως θέλει να καταστρέψει τα τελευταία, κατ’ αυτόν, τάγματα της Χαμάς, το δίκτυο υπόγειων σηράγγων και να διασώσει ομήρους.

Η λειτουργία δυο νοσοκομείων που συνεχίζουν ακόμα να λειτουργούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αμφότερων κοντά στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, απειλείται εξαιτίας μαχών που αναζωπυρώθηκαν ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στον στρατιωτικό βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Το νοσοκομείο Αλ Άουντα τελούσε χθες υπό πολιορκία για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπηρεσιακός διευθυντής του, ο Δρ. Μοχάμαντ Σάλεχ. Μίλησε για πυρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον κτιρίων του νοσοκομείου και «ελεύθερους σκοπευτές» παρόντες «γύρω του και σε γειτονικά σπίτια».

Ο Ρικ Πέπερκορν, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στα Παλαιστινιακά Εδάφη, έκανε επίσης λόγο για «εντατικοποίηση των εχθροπραξιών» γύρω από το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν.

«Καταστροφικές»

Αφότου ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε την 7η Μαΐου τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του συνοριακού φυλακίου στη μεθόριο τις Ράφας και της Αιγύπτου, οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν σχεδόν σταματήσει, ειδικά καυσίμων, απόλυτα απαραίτητων για τα νοσοκομεία και τα οχήματα που διανέμουν τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,1 εκατ. άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακο είναι αντιμέτωποι με «καταστροφικά επίπεδα πείνας». Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η διανομή τροφίμων στη Ράφα «εξαιτίας της έλλειψης προμηθειών και της ανασφάλειας».

Εξαιτίας των ιδιαίτερα αυστηρών περιορισμών στις παραδόσεις βοήθειας μέσω χερσαίων οδών, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Μάρτιο πως θα έστηναν προσωρινό λιμάνι στη Λωρίδα της Γάζας, πρωτοβουλία που χαρακτηρίστηκε όμως ανεπαρκής από υπηρεσίες του ΟΗΕ, ΜΚΟ, ακόμη και στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αφότου εγκαταστάθηκε το τεχνητό λιμάνι αυτό, έχουν φθάσει στη Λωρίδα της Γάζας κάπου 569 τόνοι βοήθειας, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό. Όμως δεν έχει διανεμηθεί στον πληθυσμό, παραδέχθηκε χθες εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Πατ Ράιντερ.

Εντάλματα κι απόηχος

Με φόντο τον πόλεμο και την απειλή γενικευμένου λιμού, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν ανακοίνωσε προχθές Δευτέρα πως ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για εγκλήματα όπως η «εσκεμμένη πρόκληση λιμού αμάχων», «ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή/και δολοφονία».

Ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων του Ισμαήλ Χανίγια και του Γιαχία Σινουάρ, του επικεφαλής της στη Γάζα, βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο του αιτήματος να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για «εξόντωση», «βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας» και «απαγωγές ομήρων», πράξεις που αποτελούν «εγκλήματα πολέμου».

Ο κ. Νετανιάχου «απορρίπτει με αηδία τη σύγκριση από τον εισαγγελέα της Χάγης μεταξύ του Ισραήλ» και της Χαμάς, ενώ ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του Γιοάβ Γκάλαντ κατήγγειλε επίσης την «επονείδιστη» κίνηση. Από την πλευρά της η Χαμάς καταδίκασε την «απόπειρα του εισαγγελέα (…) να εξισώσει το θύμα με τον δήμιο του».

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε το βράδυ της Δευτέρας το «εξωφρενικό» αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης σε βάρος ισραηλινών ηγετών και εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ακλόνητη υποστήριξή του στο Ισραήλ.

Υπό την πίεση του Λευκού Οίκου, το Ισραήλ εξάλλου αναίρεσε εξάλλου χθες την απόφασή του να διακόψει την αναμετάδοση από το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP) απευθείας βίντεο από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το AP απέδωσε τη διακοπή σε «καταχρηστική χρήση από την κυβέρνηση» του Μπενιαμίν Νετανιάχου νόμου ο οποίος εγκρίθηκε στις αρχές Απριλίου κι επιτρέπει να απαγορεύεται η μετάδοση στο Ισραήλ του περιεχομένου ξένων μέσων ενημέρωσης που κρίνεται πως «καταφέρνουν πλήγμα στην ασφάλεια» του εβραϊκού κράτους.

Πέρα από τη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε χθες Τρίτη μεγάλη επιχείρηση στην Τζενίν, οχυρό ένοπλων παλαιστινιακών κινημάτων στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους χειρουργός και εκπαιδευτικός.

Τουλάχιστον 512 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη σε επιχειρήσεις ισραηλινών δυνάμεων ή επιθέσεις εποίκων μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, ενώ το ίδιο διάστημα έχουν σκοτωθεί 12 Ισραηλινοί σε παλαιστινιακές επιθέσεις.

Πηγή: Reuters, AP, The Guardian