Ένα σημαντικό έργο που αποτελεί τον πνεύμονα της πόλης της Καρδίτσας, το Παυσίλυπο, θα ακολουθήσει τον δρόμο της ανάπλασης, καθώς εντάχθηκε στο Ταμείο Συνοχής με οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Η πρόταση, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, αφορά παρέμβαση πολυεπίπεδης αναβάθμισης σε αστική περιοχή ιδιαίτερης πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας, έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και δημιουργεί τοπική και ευρύτερη αναπτυξιακή δυναμική. Οι κατευθύνσεις που δόθηκαν για τον σχεδιασμό της πρότασης είναι τέτοιες ώστε να ισχυροποιείται η αστική ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής απορρύθμισης, της οικονομικής κρίσης, της πανδημικής κρίσης και της κοινωνικής συνοχής.
Πρόκειται για ολοκληρωμένη πρόταση που ενσωματώνει «έξυπνες εφαρμογές», αξιοποιεί βιοκλιματικά στοιχεία για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μικροκλίματος και τη μείωση του αποτυπώματος CO2. Αναδεικνύονται υπάρχοντα αξιόλογα στοιχεία της αρχικής μελέτης, όπως είναι το κτίριο του αναψυκτηρίου (το οποίο δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό της πρότασης, μιας και η αξιοποίηση του θα γίνει με διαφορετικό τρόπο, αλλά δίνονται από την πρόταση κατευθύνσεις για την αποκατάσταση του στην αρχική του μορφή, μιας και αποτελεί ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο-τοπόσημο για την πόλη μας, έργο του 1954, του αρχιτέκτονα καθηγητή ΕΜΠ Βασιλείου Κασσάνδρα) -της βόρειας πύλης, που αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της αρχικής μελέτης, η οποία αναδεικνύεται με μια διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου κατάλληλη για να υποδεχθεί τον επισκέπτη σ΄ αυτό το υπέροχο πάρκο. Οι υφιστάμενες επιστρώσεις και ο όλος αστικός εξοπλισμός αποξηλώνεται.
Ο δρόμος-άξονας του πάρκου επιστρώνεται με χυτό χτυπητό δάπεδο και με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η αρχική του αίγλη και σημασία του. Η νέα επίστρωση του κύριου άξονα υλοποιείται πάνω στην υφιστάμενη υπόβαση. Όλος ο αστικός εξοπλισμός και φωτισμός αντικαθίστανται με νέο.
Η ελλειπτική πλατεία του αναψυκτηρίου επιστρώνεται με νέα χυτά υλικά, ανανεώνεται με ένα λιτό στρόγγυλο σιντριβάνι και τοποθετείται σ΄ αυτή νότια, μια πέργκολα για την προστασία των πελατών. Τα κλουβιά των παγωνιών ανακαινίζονται γιατί σήμερα δεν είναι σε καλή κατάσταση.
Διατηρούνται όλα τα δρομάκια περιπάτου μέσα στο άλσος σύμφωνα με την αρχική μελέτη και αναδεικνύονται με επίστρωση από κουρασάνι ή διαπερατό υλικό σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης. Προτείνεται να τοποθετηθούν έξυπνοι σταθμοί ανάπαυσης που θα συνδυάζουν την ξεκούραση ενός συμβατικού πάγκου με τεχνολογίες αιχμής όπως η πρόσβαση στο ίντερνετ και στο ηλεκτρικό ρεύμα για φόρτιση κινητού και Η/Υ από ανανεώσιμες πηγές, με περιβαλλοντικούς αισθητήρες για την μέτρηση θορύβου και CO2. Info kiosks για γρήγορη και εύκολη ενημέρωση του κοινού με οθόνη αφής υψηλής ευκρίνειας, πάνω σε θέματα πολιτισμού και τοπικής οικονομίας. Ψηφιακές οθόνες σήμανσης για την προβολή επιλεγμένων μηνυμάτων πολυμεσικού περιεχομένου.
Επίσης, προβλέπονται έξυπνες διαβάσεις για την ασφαλή διέλευση των πεζών που θα ενεργοποιούνται μόνο στην περίπτωση διέλευσης πεζών και οχημάτων από διαφορετικές κατευθύνσεις για την ενίσχυση της προσοχής τόσο των πεζών όσο και των διερχόμενων αυτοκινήτων, κ.ά.
Σύμφωνα με στοιχεία του Πολιτιστικού Οδηγού που επιμελήθηκε το Μουσείο Πόλης του δήμου Καρδίτσας, η τελευταία αναμόρφωση του Παυσίλυπου στηριγμένη στη μελέτη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του 1986 άρχισε να γίνεται το 1992 επί δημάρχου Αθανασίου Κανταρτζή με χρηματοδότηση από το νόμο 1262. Οι εργολάβοι του έργου έκαναν πολλές μετατροπές στο αρχικό σχέδιο, τόσο στο πάρκο όσο και στο κτίριο, το οποίο έχει κάποιες παραλείψεις και δυσκολεύει στη λειτουργία του. Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, τονίζει:
«Η Καρδίτσα διεκδίκησε και πέτυχε την χρηματοδότηση ενός κολοσσιαίου - για τα τοπικά δεδομένα - έργου ανάπλασης. Η ανάπλαση που προτείναμε για το άλσος του Παυσιλύπου και για την πλατεία Πλαστήρα είναι ύψους 8 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόταση που υποβάλαμε αξιολογήθηκε μεταξύ 108 παρόμοιων προτάσεων άλλων φορέων της αυτοδιοίκησης και προκρίθηκε μέσα στον κατάλογο των 16 προτάσεων που χρηματοδοτούνται άμεσα. Εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι με βάση τη μελέτη, προβλέπεται συνολική ανάπλαση του χώρου με περισσότερο πράσινο, περισσότερα δέντρα, στοιχεία νερού, πέργκολες και χώρους για το κοινό. Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του αναψυκτηρίου του Παυσιλύπου, που σύντομα θα είναι πραγματικότητα, τη λειτουργία του νέου δημαρχείου και την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου, θεωρώ ότι θα αλλάξουμε την εικόνα του κέντρου της πόλης». Για να καταλήξει τονίζοντας ο κ. Τσιάκος:
«Δημιουργούμε μια πόλη, έναν δήμο, με πολλά σημεία ενδιαφέροντος, αλλά και με ένα μητροπολιτικό πάρκο που θα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των κατοίκων και των επισκεπτών. Κάνουμε την πόλη μας περισσότερο επισκέψιμη, δημιουργούμε μια πόλη, έναν δήμο όπου αξίζει να ζεις».
Απ. Ζώης (ΑΠΕ/ΜΠΕ)