Κατάργηση της δουλείας διόδου ως παράγοντα που δίνει οικοδομησιμότητα σε ένα «τυφλό» οικόπεδο ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Μιλώντας στο συνέδριο «Reimagine Tourism in Greece» που διοργάνωσε η «Καθημερινή», ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι η ρύθμιση θα έρθει άμεσα στη Βουλή, ως μέτρο περιορισμoύ της εκτός σχεδίου δόμησης. Η δυνατότητα αυτή –με ιδιωτικό συμφωνητικό, ένα τυφλό οικόπεδο, να «αποκτά» πρόσβαση σε δρόμο μέσω άλλου οικοπέδου– δινόταν για ακίνητα που δεν κατατμήθηκαν μετά το 1985.

«Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η δουλεία όπως τη γνωρίζουμε θα ανήκει στο παρελθόν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά. Οπως είπε, ο εξορθολογισμός της δόμησης θα επέλθει με την εκπόνηση ή την τροποποίηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων. «Τα τοπικά πολεοδομικά θα είναι έτοιμα σε 2-3 χρόνια από τώρα. Με αυτά θα μπορούμε να γνωρίζουμε τις αντοχές, τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, πού και τι μπορούμε να χτίσουμε. Μέχρι τότε, θα χρειαστούμε οριζόντιους κανόνες. Με γνώμονα τις αποφάσεις του ΣΤΕ θα τεθούν σταδιακοί περιορισμοί στην εκτός σχεδίου», προσέθεσε, χαρακτηρίζοντας τη ρύθμιση «μεταβατική». «Θα μπουν περιορισμοί, γιατί υπάρχουν πολλά νησιά που πρακτικά δεν έχουν οικοδομηθεί, οικισμοί που πρέπει να προστατευθούν. Πρέπει βέβαια να δώσουμε εναλλακτικές, ή οργανωμένους υποδοχείς, ή σε οικισμούς ή σε επέκτασή τους. Προτιμώ σε ένα νησί του Αιγαίου να “σπρώξω” τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν ένα εξοχικό σε κάποιον οικισμό, παρά να χτίζει ο καθένας σε ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων, όπου θέλει, όπως θέλει», κατέληξε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εκδίκαση, την Παρασκευή, στην Ολομέλεια του ΣΤΕ των προσφυγών ενάντια στα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ). «Εγινε μια πολύ σημαντική δίκη πριν από λίγες ημέρες και χωρίς να θέλω να παρέμβω στα ζητήματα του δικαστηρίου, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση του τι σημαίνει περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη δόμηση. Δεν είναι μόνο το ύψος, πρέπει να εξετάσουμε και την ποιότητα των υλικών, την ενεργειακή απόδοση. Σε αυτή τη λογική κινήθηκε ο ΝΟΚ», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, παίρνοντας σαφή θέση. «Προφανώς υπάρχουν και άλλες προβλέψεις του ΝΟΚ, όπως τα υπόσκαφα, για τα οποία οι απόψεις διίστανται. Πιστεύω ότι το μέτρο έχει λειτουργήσει θετικά, αλλά δεν είμαι ειδικός», ανέφερε. 

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Καθημερινή)