κρως ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τις ανατιμήσεις των τροφίμων στην Ελλάδα, το Δεκέμβριο. Μόνο η Μάλτα είχε υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων σε όλη την Ευρωζώνη 10,2% έναντι 8,9%.  

Ακόμη πιο ανησυχητικό ότι μόνο στην Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο ήταν μεγαλύτερες από ότι το Νοέμβριο. Στη «μάχη» κατά της ακρίβειας, έχει κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο από τον Κώστα Σκρέκα που προβλέπει τη μείωση των τιμών 15% με 20% μέχρι τον Μάρτιο του 2024. 

Ωστόσο ο δεύτερος υψηλότερος πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι στην Ελλάδα και «καίει» τα πορτοφόλια των καταναλωτών. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, μέσα στον Δεκέμβριο αυξήθηκαν οι τιμές σε λάδι, τυρί και φρούτα, τρία προϊόντα που παράγει η Ελλάδα. Για παράδειγμα, στα τυριά οι ανατιμήσεις ανέρχονται στο 9,4% και πλέον ένα κιλό φέτα κοστίζει και 15 ευρώ. Αναλυτικά οι ανατιμήσεις:

Λάδι:

  • Ελλάδα: 58,5% 
  • Ευρωζώνη: 48,5% 
  • Πορτογαλία: 64,8% 

Φρούτα: 

  • Ελλάδα: 14,9%
  • Ευρωζώνη: 10%

Έρχονται ανατιμήσεις 

Ταυτόχρονα, νέο κύμα αυξήσεων έρχεται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου που θα αφορά περισσότερους από 150 κωδικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα καταγραφούν ανατιμήσεις σε περισσότερους από 150 κωδικούς, που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές.

Αναμένονται ανατιμήσεις στα εξής:

  • Σε φρέσκους χυμούς έως και 55%
  • Σε κρασιά έως 19%
  • Σε κονσέρβες 14%
  • Σε κριτσίνια, όσπρια και ρύζι 10%
  • Σε μπάρες δημητριακών 9%
  • Σε κατεψυγμένα λαχανικά, αλλαντικά, δημητριακά πρωινού, σοκολατοειδή και πατατάκια 8%
  • Στο φυστικοβούτυρο 6%
  • Σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής 5%
  • Σε γαλακτοκομικά 3,7%

reader.gr