Σε συνολικά 461 φαρμακευτικά σκευάσματα από περίπου 900 τα οποία αιτήθηκαν αύξηση κατέληξε ο ΕΟΦ μετά από αξιολόγηση των αιτημάτων, σύμφωνα με τη σχετική λίστα που αναρτήθηκε σήμερα, Πέμπτη (20/6). Όπως προκύπτει, οι αυξήσεις δεν είναι αμελητέες, καθώς κυμαίνονται από 4%-360%.

Η κίνηση αυτή του υπουργείου Υγείας έχει στόχο τη διόρθωση σημαντικών παραλείψεων κατά τις προηγούμενες εκδόσεις δελτίων τιμών, στα οποία ένας μεγάλος αριθμός σκευασμάτων έχουν λάβει τιμές κάτω από το Μέσο Όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών στην Ευρωζώνη ή είχαν «επικίνδυνα» χαμηλές τιμές.

Το σκεπτικό της παρέμβασης είναι ότι ναι μεν αναμένεται να επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, από την άλλη πλευρά, όμως, συμβάλλει στην επιβίωση των φθηνών σκευασμάτων που κινδυνεύουν να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά και στην αποτροπή της αντικατάστασής τους με ακριβότερα, στα οποία θα αναγκάζονταν να στραφούν οι πολίτες.

Μεταξύ άλλων σκευασμάτων, η λίστα περιλαμβάνει σημαντικά αντιβιοτικά, ωστόσο, η υψηλότερη αύξηση εμφανίζεται σε αντιψυχωσικό σκεύασμα με βάση τη δραστική ουσία αλοπεριδόλη.

Η επίδραση στη φαρμακευτική δαπάνη και τις συμμετοχές των πολιτών

Ουσιαστικά πρόκειται για την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης, που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την οποία σε έκτακτες και ειδικές περιπτώσεις που σχετίζονται με την απρόσκοπτη διάθεση των φαρμάκων και την προστασία της δημόσιας υγείας και των ασθενών, ο Ε.Ο.Φ. μπορεί να υποβάλει αιτιολογημένες προτάσεις για την εφαρμογή ειδικών κριτηρίων σε κάθε κατηγορία φαρμάκων κατά την τιμολόγηση ή ανατιμολόγηση, προκειμένου να τιμολογηθούν με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Για την εφαρμογή της απόφασης συνεκτιμάται το μερίδιο του φαρμάκου στην αγορά, το οποίο θα πρέπει να είναι σημαντικό, η επάρκεια αντίστοιχων φαρμάκων στην αγορά και ιδίως εάν το φάρμακο έχει τιμή χαμηλή έως και 5 ευρώ ή η τιμή του έχει μεγάλη απόκλιση από την τιμή του μέσου όρου των 2 χαμηλότερων χωρών της ευρωζώνης, καθώς και η επιβάρυνση που θα προκύψει από την αύξηση.

Το μέτρο εκτιμάται ότι θα επιφέρει συνολική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ, που σημαίνει αύξηση του clawback που καταβάλλει η φαρμακοβιομηχανία, και τα περίπου 10 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν σωρρευτικά τη συμμετοχή των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, η λίστα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και κατά τη διαδικασία των ενστάσεων, υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες ανατιμήσεις, με την προϋπόθεση πάντα ότι τεκμηριώνεται το σχετικό αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών που διακινούν τα εν λόγω σκευάσματα.

insider.gr