Απάντηση σε σημερινά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για νέα κρούσματα πανώλης στην περιοχή της Λάρισας έδωσε σήμερα η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα να εξηγεί, σε συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο της Θεοφράστου πως το τελευταίο θετικό δείγμα ήταν πριν από δυο εβδομάδες προβλέποντας ότι η άρση των μέτρων με τα τωρινά δεδομένα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου.

Παρόντες ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας, Δημήτρης Τσέτσιλας, ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Σταυρίδης, ο υπεύθυνος της Κτηνιατρικής, Γιώργος Βαλιάκος, η κτηνίατρος και διευθύντρια του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου, Αθανασία Στουρνάρα και ο Διευθυντής Κτηνιατρικής, Αθανάσιος Κωνσταντινίδης.

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τους συντάκτες ότι έχει ιχνηλατηθεί περίπου το 1/3 του ζωικού κεφαλαίου της Θεσσαλίας, συμπληρώνοντας ότι τον τελευταίο μήνα έχουν εντοπιστεί τρεις θετικές εκτροφές, «αν προχωρήσουμε έτσι σύντομα απελευθερώσουμε το σύστημα».

Από την πλευρά του ο κ. Βαλιάκος ανέλυσε το τρόπο που έδρασαν οι κτηνίατροι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σημειώνοντας ότι αυτός ο τρόπος ήταν «πρωτόγνωρος» με αρκετές χώρες της Ευρώπης, να ενημερώνονται από το τρόπο δράσης.«Έχουμε πάρει τα εύσημα για τον άμεσο τρόπο που δράσαμε», πρόσθεσε ο κ. Σταυρίδης, που εξήγησε πως αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν νέα κρούσματα, ενώ η κατάσταση βρίσκεται υπό επιτήρηση.

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινίδης, ενημέρωσε πως η Π.Ε. Λάρισας είναι αυτή που έχει το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο στη χώρα, άρα η διαχείριση ήταν αυστηρή από την αρχή έτσι ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση. Η κα Στουρνάρα αναφέρθηκε στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο που δημιουργήθηκε στα μέσα καλοκαιριού, ευχαριστώντας την Περιφέρεια Θεσσαλίας που κάλυψε τις ελλείψεις που υπήρχα.

Παράλληλα, η ίδια ξεκαθάρισε πως σήμερα γίνεται προγραμματισμός για το πώς θα προχωρήσουν. «Προστατευόμαστε για το μέλλον. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο σημείο μηδέν, αλλά να μείνουμε εκεί».

Τέλος, ο κ. Τσέτσιλας στάθηκε στο κομμάτι των αποζημιώσεων, εξηγώντας πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει προχωρήσει σε επικοινωνία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πιέζει για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr