Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κρίθηκε αθώος για την κατηγορία ότι δωροδοκούσε μάρτυρες προκείμενου να πουν ψέματα για τα περιβόητα «μπούνγκα-μπούνγκα» πάρτι που φέρεται πως διοργάνωνε.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Καβαλιέρε» είχε κατηγηρηθεί ότι πλήρωνε νεαρές showgirls και άλλους για να καταθέσουν ψεύδη για το τι πραγματικά συνέβαινε στα πάρτι του.

Εκτός του Μπερλουσκόνι αθωώθηκαν επίσης και οι υπόλοιποι 28 κατηγορούμενοι – ανάμεσα τους η Μαροκινή χορεύτρια Καρίμα Ελ Μαρουγκ – γνωστή ως Ρούμπι – η οποία είχε εμπλακεί και σε προηγούμενη υπόθεση που αφορούσε τον Μπερλουσκόνι.

Ο Μπερλουσκόνι κατά το παρελθόν έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας και για άλλες δικαστικές υποθέσεις.

Συγκεκριμένα στην υπόθεση της Ρούμπι, ο Μπερλουσκόνι είχε κερδίσει την έφεση κατά της καταδίκης του για σεξ επί πληρωμεί με ανήλικη πόρνη. Τόσο ο ίδιος, όσο και η Ρούμπι είχαν αρνηθεί ότι είχαν προχωρήσει σε σεξουαλική πράξη.

Οι δικαστικές περιπέτειες του Μπερλουσκόνι

Στις πολλές δικαστικές υποθέσεις στις οποίες έχει εμπλακεί, έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως οι κατήγοροι του είχαν πολιτικά κίνητρα εναντίον του. Επέμεινε, μάλιστα, ότι τα περίφημα πάρτι του – τα οποία πολλοί έχουν αποκαλέσει «όργια» – ήταν στην πραγματικότητα απλώς πολυτελή δείπνα.

Η μόνη δίκη στην οποία εμπλεκόταν ο Μπερλουσκόνι και κατέληξε σε καταδίκη του, συνέβη το 2013 και αφορούσε υπόθεση φορολογικής απάτης.

Με δεδομένη την ηλικία του, η Ιταλική δικαιοσύνη τον αντιμετώπισε με σχετική επιείκεια, με τον «Καβαλιέρε» να πραγματοποιεί έναν χρόνο κοινωνικής εργασίας σε οίκο ευγηρίας στο Μιλάνο.

Ο Μπερλουσκόνι έχει διατελέσει τρεις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας από το 1994 ως το 2011. Είχε κατηγορηθεί ότι δωροδόκησε μάρτυρες για τα περίφημα πάρτι του, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως τα χρήματα αυτά δόθηκαν ως αποζημίωση για την ζημιά στη φήμη των ατόμων που σχετίστηκαν με τα πάρτι του «Καβαλιέρε».

Κι ενώ προσωρινά αποκλείστηκε από τα πολιτικά του καθήκοντα λόγω της καταδίκης για φορολογική απάτη, κατόρθωσε να κερδίσει μια θέση στη Γερουσία στις εκλογές του 2022, ενώ το κόμμα του Forza Italia διαδραματίζει σήμερα κομβικό ρόλο στον δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας, υπό την ηγεσία της Τζόρτζια Μελόνι. Η ίδια η Μελόνι, σχολιάζοντας την απαλλαγή του Μπερλουσκόνι, έκανε λόγο για «εξαιρετικά νέα που βάζουν τέλος σε μια μακρά δικαστική υπόθεση που είχε σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική ζωή της Ιταλίας».

Πηγή: BBC