Λιγότερο από 5 εβδομάδες έχουν στη διάθεση τους οι φορολογούμενοι για να συγκεντρώσουν την αξία των ηλεκτρονικών αποδείξεων στην εφορία και να αποφύγουν την πληρωμή πρόσθετου φόρου με το εκκαθαριστικό του 2025.

Καλό θα είναι λοιπόν να «τσεκάρουν» αν το ύψος των ηλεκτρονικών δαπανών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματος που θα δηλώσουν το επόμενο έτος και σε περίπτωση που διαπιστώσουν «έλλειμμα» έχουν περιθώριο να το καλύψουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο 22% επί του ποσού που τους λείπει.

Επισημαίνεται ότι λόγω έλλειψης αποδείξεων το 2023 οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο ύψους 55,5 εκ. ευρώ με τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες να είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι μισθωτοί επιβαρύνθηκαν με 21,88 εκ. ευρώ, οι ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα με 15,74 εκ. ευρώ, οι συνταξιούχοι με 7,34 εκ. ευρώ, οι αγρότες με 6,18 εκ. ευρώ και οι εισοδηματίες με 4,35 εκ. ευρώ.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει φέτος να έχει δαπανήσει για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών με ηλεκτρονικό χρήμα ποσοστό ίσο με το 30% του εισοδήματος του δηλαδή 4.500 ευρώ. Αν η αξία των αποδείξεων του είναι 4.000 ευρώ τότε για τη διαφορά των 500 ευρώ θα χρεωθεί με πρόσθετο φόρο 22% δηλαδή 110 ευρώ.

Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές συνολικού ύψους 6.000 ευρώ (20.000Χ30%) αλλά αν είναι χαμηλότερες για παράδειγμα 5.000 ευρώ επί της διαφοράς των 1.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο 220 ευρώ (1.000 Χ 22%).

Την ίδια ώρα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες από συγκεκριμένα επαγγέλματα. Η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, σχολές χορού.

Οι δαπάνες για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, μετράνε διπλά για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Για παράδειγμα απόδειξη αξίας 100 ευρώ μετράει στην εφορία για 200 ευρώ.

Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται η ειδική εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής από τον φορολογούμενο στον/στη διαζευγμένο/η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής καθώς και το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Για φορολογούμενους στους οποίους έχουν κατασχεθεί ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων μειώνεται στα 5.000 ευρώ.

Αν οι δαπάνες για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης αυτών, για δανειακές υποχρεώσεις προσωπικές ή επαγγελματικές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) και για ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, τότε το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%, υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Το ποσό των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση κοινής δήλωσης όπου το απαιτούμενο ποσό δαπανών καλύπτεται από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται να μεταφερθεί στον άλλον σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Από το μέτρο απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, κάτοικοι αλλοδαπής που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα, δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή, ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης, υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων με εξαίρεση τις τουριστικές περιοχές, δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), φορολογούμενοι σε κατάσταση νοσηλείας πέραν των 6 μηνών, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.

vradini.gr