Το δρόμο των κινητοποιήσεων θα ακολουθήσουν οι αγρότες των μηλοπαραγωγικών περιοχών της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας προκειμένου να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν.

Το βράδυ της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και παραγωγοί των παραπάνω περιοχών, συναντήθηκαν στο πλαίσιο Πανελλαδικής σύσκεψης στην Αγιά Λάρισας σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, όπου συζήτησαν για τις πρωτοβουλίες και τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.

Όπως αποφάσισαν, την ερχόμενη Τρίτη 15 Νοεμβρίου θα προχωρήσουν σε κατά τόπους συλλαλητήρια σε Αγιά, Τύρναβο, Ελασσόνα, Πήλιο και σε περιοχές της Ημαθίας, Πτολεμαίδας, Κοζάνης κ.α . Το επόμενο βήμα θα καθοριστεί από τις απαντήσεις που θα λάβουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην περίπτωση που δεν λάβουν θετικές απαντήσεις θα προχωρήσουν σε συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Το υψηλό κόστος παραγωγής και η εξαίρεσή τους από τη συνδεδεμένη ενίσχυση στα μήλα, τα ροδάκινα, τα κεράσια και τους καρπούς με κέλυφος όπως καρύδια, αμύγδαλα και φιστίκια, τους οδηγούν σε απόγνωση και οικονομικό μαρασμό.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΛ κ. Ρίζος Μαρούδας υποστήριξε πως « πριν ένα χρόνο σε συνάντησή τους με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν λάβει τη διαβεβαίωση για συνέχιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης τουλάχιστον μέχρι το 2027, αυτό άλλαξε, δίχως τις απαιτούμενες εξηγήσεις και μάλιστα η κυβέρνηση ακολουθώντας την τακτική του διαίρει και βασίλευε, διέθεσε τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με πολύ μικρότερη παραγωγή».

Το μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Ροδοχωρίου Ημαθίας κ. Δημήτρης Ανδρονικίδης μετέφερε την απογοήτευση των παραγωγών της περιοχής του που οδηγείται στον μαρασμό καθώς πολύ είναι εκείνοι που εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους και αναζητούν νέα απασχόληση στα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα να ερημώνει η περιοχή. «Το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη, πουλάμε τη σοδειά μας σε χαμηλή τιμή. Το κόψιμο της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι ταφόπλακα» ανέφερε περιγράφοντας την κατάσταση.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Πρωτογενούς τομέα κ. Απόστολος Μπίλης που εξέφρασε την συμπαράσταση στα αιτήματα των αγροτών κι ο Δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας ο οποίος στάθηκε στο γεγονός πως η οικονομική εξαθλίωση των αγροτών προκαλεί σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα .

ertnews.gr