Χιλιάδες ακίνητα στη Μαγνησία παραμένουν αγνώστου ιδιοκτήτη στο Κτηματολόγιο, με βάση τη διαδικασία της κτηματογράφησης, η οποία σε ορισμένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας ολοκληρώνεται. Μάλιστα στον προ-καποδιστριακό Δήμο Βόλου ελπίζουν να οριστικοποιηθεί η κτηματολογική μελέτη εντός του 2023 και παράλληλα να αρχίσει να λειτουργεί επιτέλους το κτηματολογικό γραφείο.

Υπολογίζεται ότι συνολικά και στις τέσσερις κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει την κτηματογράφηση της Μαγνησίας τα ακίνητα-γεωτεμάχια (δικαιώματα) που εμφανίζονται ως άγνωστου ιδιοκτήτη, φθάνουν τις 50.000… Τα ακίνητα αυτά ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον και με τη σταδιακή ολοκλήρωση των κτηματολογικών μελετών, περιέλθουν στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου, αναγκάζοντας όποιους ιδιοκτήτες τα διεκδικήσουν, να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, χωρίς μάλιστα να έχουν τύχη. Ειδικότερα και σύμφωνα με τις καταγραφές που έχουν γίνει, στον προ-καποδιστριακό Δήμο Βόλου (έργο ΚΤ4 02) τα άγνωστου ιδιοκτήτη ακίνητα υπολογίζονται σε 800 περίπου. Στην παρούσα φάση η ανάδοχος κοινοπραξία δεν δέχεται αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις δικαιωμάτων και προδήλων σφαλμάτων, όπως ανέφερε ο κ. Ν. Ζαρκαδούλας. Η μελέτη δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, κάτι που αναμένεται το 2023, με παράλληλη λειτουργία του κτηματολογικού γραφείου. Σημειώνεται ότι η κτηματογράφηση στον προ-καποδιστριακό Δήμο Βόλου είχε αρχίσει το 2008.

Στη Ν. Ιωνία

Σύμφωνα με στοιχεία της αναδόχου κοινοπραξίας το ποσοστό κάλυψης δηλώσεων ξεπερνά το 110% (περισσότερα από 26.500 γεωτεμάχια και 156.000 δικαιώματα). Σύμφωνα με τα στοιχεία από την κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κτηματογράφηση στον προ-καποδιστριακό Δήμο Ιωλκού (πρώην κοινότητες Αγίου Ονούφριου, Ανακασιάς και Άνω Βόλου) και Νέας Ιωνίας, και στις προ-καποδιστριακές Κοινότητες Αγίου Βλάσιου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Άλλης Μεριάς, Άνω Λεχωνίων, Διμηνίου, Δρακείας, Κάτω Λεχωνίων, Κατωχωρίου, Μακρινίτσης, Πορταριάς και Σταγιατών, (έργο ΚΤ1-16), τα αγνώστου ιδιοκτήτη γεωτεμάχια υπολογίζονται σε 8.000. Η κοινοπραξία συνεχίζει να παραλαμβάνει δηλώσεις δικαιωμάτων ακόμη και εκπρόθεσμες και τις υπολογίζει ήδη σε 93.200, που καλύπτουν το 68,27% των προεκτιμώμενων ποσοστών. «Κάθε μήνα παραλαμβάνουμε περίπου 200-300 δηλώσεις. Η ανάρτηση είχε γίνει τον Μάϊο, έληξε η τετράμηνη προθεσμία και αναμένουμε την εντολή για την κύρια ανάρτηση, αφού επεξεργαστήκαμε τις ενστάσεις και τις αιτήσεις διόρθωσης. Η ανάρτηση υπολογίζεται να γίνει αρχές του 2023», ανέφερε στη «Θ» ο κ. Κυρ. Σαββίδης.

Στο Ανατολικό Πήλιο

Η κοινοπραξία που έχει αναλάβει τη διαδικασία κτηματογράφησης στις περιοχές του Ανατολικού Πηλίου και τμήματος του Νοτίου (έργο ΚΤ1 17), υπολογίζει τα αγνώστου ιδιοκτήτη γεωτεμάχια σε 3.000 περίπου, ενώ στη συγκεκριμένη περιοχή δόθηκε παράταση δήλωσης πρόδηλων σφαλμάτων μέχρι 17 Απριλίου 2023 (η προθεσμία έληγε αύριο 17 Οκτωβρίου 2022). Ο αριθμός των δηλωθέντων δικαιωμάτων έφθασε τις 72.000, ποσοστό κάλυψης 82% των προεκτιμώμενων, ωστόσο, και σε αυτό το έργο έχει ανακύψει πρόβλημα με τις νεότερες δηλώσεις από τη Διεύθυνση Δασών, που αλλάζουν τα δεδομένα της ανάρτησης εκπρόθεσμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα φέρεται να δημιουργείται ζήτημα κύρωσης της σχετικής ανάρτησης, ενώ ίσως υπάρξει και τρίτη τροποποιητική δήλωση… «Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, αλλά πάνε πίσω τα πράγματα. Έχουν γίνει περίπου 9.000 ενστάσεις και κάνουμε τις εισηγήσεις, ώστε να αρχίσει η διαδικασία του 6Α για τη συζήτηση των ενστάσεων στις επιτροπές και ενημέρωση των θιγόμενων επί ποινή αποκλεισμού», δηλώνει από την κοινοπραξία ο κ. Γ. Δημητρίου. Η κοινοπραξία ελπίζει εντός του 2023 να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να λειτουργήσει κτηματολογικό γραφείο το 2024.

Στον Αλμυρό και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοπραξίας, που έχει αναλάβει τη μελέτη στους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Αϊδινίου, Γλαφυρών, Μικροθηβών, Σέσκλου του Δήμου Βόλου, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, στον Δήμο Αλμυρού, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ Αργαλαστής, Λαύκου, Μετοχίου, Μηλίνης, Προμυρίου, Τρικερίου, καθώς και στον Δήμο Σκοπέλου, προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ Γλώσσης, Κλήματος, Σκοπέλου (έργο ΚΤ5 11), τα αδήλωτα γεωτεμάχια φθάνουν τις 40.000… Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν δηλωθεί 180.000 δικαιώματα περίπου, που αντιστοιχεί στο 71% των προεκτιμώμενων. «Κάθε μήνα παραλαμβάνουμε 300 δηλώσεις εκπρόθεσμες, δηλώσεις που έπρεπε να έχουν υποβληθεί εδώ και τρία χρόνια. Τέλη Νοεμβρίου θα γίνει ανάρτηση του κτηματολογικού πίνακα κι εκεί θα γίνουν ενστάσεις από τους ενδιαφερόμενους εντός χρονικού διαστήματος δύο μηνών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας κ. Κων. Κίττας.

Παράταση οριστικοποίησης εγγραφών

Στα σχέδια του υπουργείου είναι να δοθεί παράταση για έναν χρόνο όσον αφορά στην οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών στις περιοχές που λήγουν στα τέλη του 2022 και η μη δήλωσή τους θα οδηγούσε στον χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων ακινήτων ως «αγνώστου» και κατ’ επέκταση θα περνούσαν στην κυριότητα του Δημοσίου. Αναφορικά με τα κλιμακωτά πρόστιμα, όταν τεθούν σε εφαρμογή, το ανώτατο ποσό που θα επιβάλλεται, είναι τα 2.000 ευρώ, ενώ το ποσό θα ξεκινάει από τα 300 ευρώ. Το ποσό που τελικά θα καταβάλει ο κάθε ιδιοκτήτης, θα αυξάνεται ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά και τον χρόνο καθυστέρησης. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες που θα παραμείνουν ασυνεπείς μετά την πάροδο της προθεσμίας καταβολής, θα πηγαίνουν στην εφορία. Πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στην πράξη διαπιστώθηκε δυσκολία να βρεθούν οι αντικειμενικές αξίες και για αυτό το λόγο δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τελικά ο αλγόριθμος θα συνδέει τις αντικειμενικές αξίες των κατοικιών με την καθυστέρηση της υποβολής της αίτησης.

e-thessalia.gr