
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τις Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού διοργανώνουν Έκθεση με τίτλο «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΩΡΑ – Περιήγηση στις Μοναστικές Πολιτείες» δια χειρός Μιχάλη Βασιλόπουλου στο Χατζηγιάννειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Λάρισα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 27 Μαρτίου και ώρα 19:00, ενώ η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου και του Δημάρχου Λαρισαίων κ. Αθανασίου Μαμάκου.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου και έχουν προγραμματιστεί πρωινές επισκέψεις για τα σχολεία, ενώ για το κοινό θα είναι ανοιχτή από Δευτέρα ως Σάββατο 10 π.μ.-2 μ.μ. και 6 μ.μ.- 9 μ.μ.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Λουίζα Καραπιδάκη, αρχαιολόγος, ιστορικός τέχνης, μέλος AICA.
Στη σπουδαιότητα της έκθεσης αναφέρθηκαν, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος και η κ. Ζωζώ Λιδωρίκη, πρόεδρος των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού.
Δ. Κουρέτας
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας υποστήριξε τα εξής: Όταν στα χέρια μου ήρθε η πρόσκληση για τα εγκαίνια της έκθεσης, αμέσως σκέφτηκα την ποικιλομορφία της κοινωνικής διάδρασης της Αθωνικής Χερσονήσου και της ιερής γης των Μετεώρων, μέσα από τα ποικιλόμορφα δίκτυα που συνδέουν τις κοινότητες και τα μέλη τους με τον «έξω κόσμο». Η τέχνη, είναι μια σπουδαία διάδραση.
Τα Μετέωρα και το Άγιο Όρος λίκνα πνευματικής και καλλιτεχνικής άνθησης της Ορθοδοξίας, προσελκύουν πλήθος πιστών, αλλά και καλλιτεχνών γι΄αυτό και η τέχνη λοιπόν είναι ένα αξεπέραστο κεφάλαιο στην ίδια την ύπαρξή τους, είναι η «συνομιλία» τους με το παγκόσμιο κοινό. Η ανθρώπινη δημιουργική διάνοια αντιπροσωπεύεται στις μοναδικές στον κόσμο μοναστικές εστίες της Ορθοδοξίας και ο Μιχάλης Βασιλόπουλος τις αποτυπώνει με ακρίβεια.
Τόποι ιεροί με ζωντανές παραδόσεις, με ιδέες, με πεποιθήσεις, με καλλιτεχνικά έργα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, τόποι που δεν έχουν την τύχη να επισκεφθούν όλοι, γίνονται νοερά τόποι εξερεύνησης με τα «όπλα» του καλλιτέχνη. Ο Μιχάλης Βασιλόπουλος μελέτησε και ανέδειξε με τα έργα του την αρχιτεκτονική ιστορία των μνημείων μας και αυτά τα έργα ταξιδεύουν μέσα από τις εκθέσεις του σε όλο τον κόσμο. Το μεγαλείο και η “θεϊκότητα” αυτών των θρησκευτικών μνημείων αξίζουν να αποτυπωθούν και να αναδειχτούν με κάθε τρόπο και στηρίζουμε τις Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού που ταξιδεύουν τα έργα του. Η συνεργασία μας και η στήριξη στον πολιτισμό είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».
Θ. Μαμάκος
Ο Δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος ανέφερε: Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι για αυτή τη μοναδική στο είδος της έκθεσης, που φιλοξενείται, τις επόμενες ημέρες, στη Λάρισα. Μέσα από το έργο του καλλιτέχνη, Μιχάλη Βασιλόπουλου, έχουμε την ευκαιρία όλοι μας να γνωρίσουμε με κάθε λεπτομέρεια την αγιορείτικη αρχιτεκτονική κληρονομιά, σε όλο της το μεγαλείο αλλά και την ολότητά της, μέσα από αυτή την δημιουργική σύνδεση του Αγίου Όρους με τα Μετέωρα. Να ευχαριστήσω θερμά την κ. Λιδωρίκη, από τις «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού» για την εξαιρετική σύλληψη της αρχικής ιδέας, που γίνεται πράξη και να απευθύνω κάλεσμα σε όλους τους δημότες μας να επισκεφθούν την έκθεση, καθώς και να συμμετέχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί».
Ζ. Λιδωρίκη
Η πρόεδρος των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού Ζωζώ Λιδωρίκη δήλωσε πως «η Διεθνή Σχέση Πολιτισμού είναι μια αστική εταιρεία μη κερδοσκοπική, 33 ετών, που δουλεύει με τις ξένες χώρες και με τους φορείς τους πολιτιστικούς στην Ελλάδα. Και μέσα σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι και η έκθεση του Μιχάλη Βασιλόπουλου με θέμα τις 20 μονές του Αγίου Όρους, οι οποίες είναι μακέτες αρχιτεκτονικές με θρησκευτικό περιεχόμενο. Ειδικά για τη Θεσσαλία έχουμε προσθέσει και όψεις των Μετεώρων, διότι είναι η πατρίδα τους εδώ. Η έκθεση αποτελεί την έναρξη της συνεργασίας των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας».
Ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, καθώς «μόλις κάναμε την πρόταση, αμέσως το αποδέχθηκε, ώστε να έρθει η έκθεση», αλλά και τον δήμαρχο Λαρισαίων Αθ. Μαμάκο «διότι εκτός από την αιγίδα του, μας έχει παραχωρήσει χώρους που ανήκουν στο δήμο και γίνονται οι παράλληλες εκδηλώσεις». Υπήρξαν και άλλες προτάσεις από άλλους φορείς, αλλά ήταν αδύνατον να διοργανώσουμε πάνω από δέκα παράλληλες εκδηλώσεις. Ίσως στο μέλλον να τα καταφέρουμε. Πολλά ευχαριστώ και στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμο. Για τις παράλληλες εκδηλώσεις ευχαριστώ και τον χορηγό μας, το ζεύγος Γιάννου Γραμματίδη, τους δικούς μου συνεργάτες και φυσικά Μιχάλη Βασιλόπουλο που μας εμπιστεύεται».
Παράλληλες εκδηλώσεις
Στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί παράλληλες εκδηλώσεις οι οποίες ξεκίνησαν και συνεχίζονται:
Το Σάββατο 29 Μαρτίου η γευσιγνωσία μελιών του Αγίου Όρους, εκπαιδευτική δράση για παιδιά στο Μύλο του Παππά στη 12:00μ.
Την Τρίτη 8 Απριλίου στις 7 μ.μ. θεατρικό αναλόγιο στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.
Την Τρίτη 29 Απριλίου ημερίδα για την επιχειρηματικότητα των μονών, την μοναστηριακή γαστρονομία, με παράλληλη γευσιγνωσία από σεφ στην Πινακοθήκη- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
Ακόμη το Σάββατο 12 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Φαρσάλων θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Άθως, το περιβόλι της Παναγίας, των Γιώργου Ζερβουλάκου -Βαγγέλη Σερντάρη.
Είχαν προηγηθεί προβολές του ντοκιμαντέρ σε Τύρναβο, Ελασσόνα και στο Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Λάρισας.