Ολο και καλύτερα εξοπλίζεται η επιστημονική φαρέτρα κατά της πανδημίας COVID-19, χάρη στις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι επιστήμονες σε όλον τον κόσμο.
Κινεζική μελέτη της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης και της εταιρείας China National Biotec Group Company Ltd της Γουχάν είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τις θεραπευτικές δυνατότητες της χορήγησης πλάσματος αίματος, πλούσιου σε αντισώματα, από ασθενείς που ανέρρωσαν από COVID-19. Οι Κινέζοι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), εφάρμοσαν πειραματικά τη θεραπεία σε δέκα ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, ηλικίας 34 έως 78 ετών, που έλαβαν 200 ml πλάσματος αίματος ιαθέντων. Μέσα σε μία έως τρεις ημέρες, τα κλινικά συμπτώματά τους (πυρετός, βήχας, δύσπνοια και πόνος στο στήθος) εμφάνισαν ύφεση. Οι ασθενείς επίσης εμφάνιζαν αυξημένα επίπεδα λεμφοκυττάρων, βελτιωμένη λειτουργία των πνευμόνων και του ήπατος, καθώς και μειωμένη φλεγμονή. Επτά ημέρες αργότερα παρατηρήθηκε, μέσω αξονικής τομογραφίας, αποκατάσταση των βλαβών των πνευμόνων, ενώ δεν υπήρξαν
σοβαρές παρενέργειες.
Οι δύο από τους τρεις ασθενείς που είχαν διασωληνωθεί κατέστη δυνατό να αποσωληνωθούν. Τρεις στους δέκα πήραν εξιτήριο σχετικά σύντομα, ενώ κανένας από τους δέκα ασθενείς δεν πέθανε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες θεραπευτικές προσεγγίσεις είχαν εφαρμοστεί και κατά την πανδημία ισπανικής γρίπης του 1918.
Ωστόσο, ο καθηγητής Μουνίρ Πιρμοχαμέντ, πρόεδρος της Βρετανικής Φαρμακολογικής Εταιρείας, τονίζει ότι η έρευνα στη Γουχάν είχε προβλήματα μεθοδολογίας, αλλά ακόμα και αν επαληθευτούν τα συμπεράσματά της, η δυνατότητα επέκτασης της θεραπευτικής προσέγγισης σε μεγάλους αριθμούς ασθενών είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως ανέπτυξαν ένα νέο ευρέως φάσματος αντιιικό φάρμακο (EIDD-2801) σε μορφή χαπιού, το οποίο περιορίζει τις σοβαρές βλάβες που προκαλεί στους πνεύμονες η νόσος COVID-19. Το φάρμακο, που δοκιμάστηκε σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων πνευμόνων και σε πειραματόζωα, υπήρξε αποτελεσματικό στην αποτροπή εμφάνισης βαριάς πνευμονίας και θανάτου. Το νέο σκεύασμα, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, παρασκευάστηκε στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης Φαρμάκων Εμορι των ΗΠΑ και έχουν ήδη δρομολογηθεί κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Οταν το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε προφυλακτικά στα τρωκτικά, απέτρεψε τη σοβαρή βλάβη των πνευμόνων, ενώ όταν χορηγήθηκε 12 έως 24 ώρες μετά τη λοίμωξη, μείωσε το ιικό φορτίο, περιορίζοντας τις πνευμονικές βλάβες.
Το EIDD-2801, που δρα αποτρέποντας τον πολλαπλασιασμό του ιού, είναι εξελιγμένη εκδοχή ενός προηγούμενου πειραματικού φαρμάκου (EIDD-1931), ώστε πλέον να μπορεί να ληφθεί σε μορφή χαπιού και να απορροφάται καλά από τον ανθρώπινο οργανισμό, φθάνοντας στους πνεύμονες. Αν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αποδειχθούν επιτυχείς, το EIDD-2801 θα αξιοποιηθεί για τον έλεγχο μελλοντικών επιδημικών κυμάτων της νόσου.
Οι ιοί που εμφανίζουν ανθεκτικότητα στο σκεύασμα ρεδεμιβίρη (remdesivir) φαίνεται να ανταποκρίνονται καλύτερα στο φάρμακο EIDD. Οι Αμερικανοί ερευνητές δεν αποκλείουν ότι τα δύο φάρμακα –που «δουλεύουν» παρόμοια, αποδιοργανώνοντας τον γενετικό κώδικα (RNA) των κορωνοϊών– θα μπορούσαν να συνδυασθούν για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ