«Ξεφουσκώνει» σταδιακά το επιδημικό κύμα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, η οποία όμως θα συνεχίσει να μετρά θύματα της νόσου και τις επόμενες εβδομάδες. Ο αριθμός των θανάτων λόγω επιπλοκών της γρίπης έως και την περασμένη Κυριακή είχε φτάσει τους 111, εκ των οποίων οι 20 σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα της καταγραφής. Ωστόσο, μείωση παρουσιάζουν οι επισκέψεις σε γιατρό ατόμων με συμπτώματα γρίπης αλλά και τα σοβαρά περιστατικά της νόσου που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης που δημοσιοποίησε χθες το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις αρχές του Οκτωβρίου έως και την περασμένη Κυριακή, είχαν καταγραφεί 337 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης εκ των οποίων τα 325 (ηλικιών από 0 έως 90 έτη) νοσηλεύθηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Την τελευταία εβδομάδα της καταγραφής εισήχθησαν στην εντατική 16 νέα περιστατικά, έναντι 30 περιστατικών που είχαν χρειαστεί κλίνη εντατικής την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Από τους ασθενείς που χρειάστηκαν ΜΕΘ μόνο οι 49 (ποσοστό 15%) ήταν εμβολιασμένοι, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητά τους ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ανήκαν στην πλειονότητά τους (88,3%) και οι ασθενείς που κατέληξαν λόγω της νόσου. Εως και την περασμένη Κυριακή 111 ασθενείς, εκ των οποίων οι 12 δεν είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της γρίπης.
Το διάστημα 25 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου 2019 σχεδόν το 4,5% των επισκέψεων σε γιατρό ήταν από ασθενείς που είχαν συμπτώματα γρίπης, ποσοστό που από τα μέσα Φεβρουαρίου παρουσιάζει συνεχή μείωση (είχε φτάσει στο 9%). Με βάση, δε, τους ελέγχους των δύο εθνικών εργαστηρίων αναφοράς της γρίπης σε δείγματα ασθενών, περίπου ένας στους τρεις ασθενείς με συμπτώματα έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις «ένοχοι» είναι άλλοι ιοί με παρόμοια συμπτωματολογία. Στα θετικά για γρίπη περιστατικά, επικρατεί ο ιός τύπου Α και κυρίως ο πανδημικός υπότυπος Α (Η1Ν1), ο οποίος εκτιμάται ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση και σε σχετικά πιο νέες ηλικίες. Τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να αυξάνεται πάντως και η κυκλοφορία του υπότυπου Α (Η3Ν2).
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει ύφεση. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι συνήθως μεσολαβούν δύο εβδομάδες με 20 ημέρες έως ότου η μείωση αυτή παρατηρηθεί και στον αριθμό των θανάτων από τη νόσο. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα η δραστηριότητα της γρίπης κορυφώνεται τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο, ενώ συνήθως κρούσματα καταγράφονται έως μέσα Απριλίου.
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)