«Παρατηρείται μια ήπια μετάδοση του κορωνοϊού στη χώρα μας, με αποτέλεσμα η κατάσταση να θεωρείται ελεγχόμενη» τόνισε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, ειδικά από τότε που άνοιξαν τα σύνορα.
Ο καθηγητής δεν σταματά να επισημαίνει την ανάγκη τήρησης των μέτρων προφύλαξης, όπως είναι οι αποστάσεις, το συχνό πλύσιμο των χεριών αλλά και η χρήση της μάσκας, όπου απαιτείται.
Η χώρα μετά την άρση της καραντίνας, της κυκλοφορίας του κόσμου και του ανοίγματος των συνόρων για να έρθουν τουρίστες, έχει εισέλθει σε μια νέα φάση. Τα κρούσματα σε γενικές γραμμές τις τελευταίες εβδομάδες κυμαίνονται μεταξύ 30-40. Δεν έχουμε τους μονοψήφιους αριθμούς του Μαΐου ούτε όμως αριθμούς που θα τρομάξουν, όπως να είναι συνεχώς πάνω από 50 ή και να πλησιάσουν τα 100.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» ανέφερε πως «η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη. Η χώρα έχει ανοίξει στους τουρίστες και ο κόσμος κινείται ελεύθερα. Υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με τον Μάιο, αλλά δεν είναι εκθετική.
Έχουμε κρούσματα, τα οποία όμως δεν είναι πολλά. Εκτιμούμε πως η μετάδοση του ιού στον πληθυσμό, παραμένει ήπια. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ».
Ο καθηγητής υπογραμμίζει πως «δεν χρειάζεται πανικός, αλλά εγρήγορση. Εμείς λέμε στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας, γιατί ο ιός βρίσκεται εδώ. Θα πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις, να φορούμε μάσκες, όπου χρειάζεται, και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας».
Συγχρόνως αναφέρθηκε στην επίδραση της ζέστης λέγοντας πως «η εποχικότητα, δηλαδή η ζέστη του καλοκαιριού, επιδρά στην ήπια μετάδοσή του ιού. Όπως επίσης ρόλο παίζει και το γεγονός πως όλοι μας κινούμαστε σε ανοικτούς χώρους και δεν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους».
Πρόσθεσε δε για την επίδραση της ζέστης πως «υπάρχουν και χώρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως στο Κατάρ, όπου όμως παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό συμβαίνει, γιατί εκεί σχεδόν όλοι κινούνται σε χώρους κλειστούς που κλιματίζονται, καθώς η θερμοκρασία αυτή την περίοδο φτάνει τους 50 βαθμούς Κελσίου.
Πάνω από 40.000 κρούσματα
Στην Ελλάδα τα καταγεγραμμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 4.000. Πόσα, όμως είναι τα πραγματικά, αυτά δηλαδή που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, γιατί δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ;
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου απάντησε πως «από μελέτες που έχουμε κάνει, η αναλογία είναι ένα προς δέκα. Δηλαδή τα κρούσματα εκτιμώνται στα 40.000. Απλώς πρόκειται για περιπτώσεις ανθρώπων που είτε ήταν ασυμπτωματικοί και δεν κατάλαβαν ότι είχαν τον ιό, είτε είχαν πολύ ήπια συμπτώματα και δεν έκαναν το τεστ».

e-thessalia.gr