Το καλοκαίρι έφτασε και ο ιός του Δυτικού Νείλου που προκαλεί το τσίμπημα κάποιων μολυσμένων κουνουπιών (συνήθως το «κοινό» κουνούπι του γένους Culex) παραμονεύει. Με έναυσμα την προστασία του κοινού και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μας ενημερώνει για το τι μέτρα πρέπει να λαμβάνουμε ώστε να προφυλαχθούμε από τα κουνούπια και να μειώσουμε τον κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό.

Τα κουνούπια φέρουν τον ιό όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Ο ιός δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο, με τη συνήθη κοινωνική επαφή. Ενώ, πιο σπάνια μεταδίδεται με (μετάγγιση αίματος - μεταμόσχευση οργάνων και από τη μητέρα στο έμβρυο). Επίσης, τα κουνούπια συνήθως τσιμπάνε από το σούρουπο ως το χάραμα, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση).

Στη σοβαρή νόσο, η ανάρρωση μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη να συμβούν μόνιμες νευρολογικές βλάβες ή και -σε μικρό ποσοστό- θανατηφόρος κατάληξη.

Αυξημένο κίνδυνο έχουν:

οι ηλικιωμένοι,

όσοι έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, π.χ.: - ανοσοκατασταλμένοι - νεφροπαθείς - καρκινοπαθείς - διαβητικοί - με καρδιαγγειακά νοσήματα - με χρόνια νευρολογικά προβλήματα, π.χ. άνοια - με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα,

και τα βρέφη.

Μέτρα προστασίας:

Χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), Προσοχή στις οδηγίες χρήσης!

Φοράμε κατάλληλα ρούχα (με μακριά μανίκια και παντελόνια) ειδικά όταν είστε σε αγροτικές περιοχές, ή περιοχές με καλαμιές και δέντρα, ανοιχτόχρωμα ρούχα κατά προτίμηση και φαρδιά,

Τοποθετούμε σήτες ή κουνουπιέρες στα σπίτια και τα εξοχικά και, ειδικά σε κούνιες μωρών και κρεβάτια ηλικιωμένων,

Η χρήση κλιματιστικού και τους ανεμιστήρα βοηθά στο να διώξουμε τα κουνούπια,

Δεν αφήνουμε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι σας, στα μπαλκόνια (π.χ. από λεκάνες, βάζα, κουβάδες, πιατάκια γλαστρών), στην αυλή, στο χωράφι (έτσι, βοηθάμε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών) - Πολλά από τα κουνούπια γεννιούνται και ζουν: - στο μπαλκόνι - στις αυλές - στα χωράφια μας, μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό τους, μειώνοντας τα σημεία που αφήνουν τα αβγά τους, δηλαδή σε σημεία με πολύ νερό και οργανικά υλικά..

Ποτίζουμε πάντα πρωί γιατί το απόγευμα και το βράδυ γιατί το πιο πιθανό είναι ότι τα νερά θα λιμνάσουν και θα προκληθεί και υγρασία που την αγαπούν τα κουνούπια.

Φυλάσσουμε δοχεία νερού (κουβάδες, καρότσια, βαρέλια) γυρισμένα ανάποδα ή καλυμμένα.

Σκεπάζουμε – καλύπτουμε τα αντικείμενα με στάσιμο νερό.

Δεν αφήνουμε να συσσωρεύονται λύματα, νερά αποχέτευσης, απόβλητα.

Αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν και καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στις υδρορροές.

Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που μαζεύουν νερό.

Κουρεύουμε τακτικά το γρασίδι, τους θάμνους και τις φυλλωσιές (καταφύγια ενήλικων κουνουπιών).

Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

Αν έχουμε πισίνα ή σιντριβάνι: θέτουμε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού.

Δίνουμε κλίση στον κήπο για να απομακρύνονται τα νερά.

Καθαρίζουμε τους αγωγούς ομβρίων υδάτων και τα αρδευτικά κανάλια από ότι εμποδίζει την ελεύθερη ροή νερού και δεν κάνουμε αλόγιστη χρήση νερού, κυρίως όταν δεν υπάρχουν κατάλληλοι αποχετευτικοί αγωγοί.

Στα νεκροταφεία χρησιμοποιούμε συνθετικά άνθη όχι ανθοδοχεία με νερό

Όταν ξεκινούν οι ψεκασμοί

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης των κουνουπιών η πολιτεία κάνει ακµαιοκτονία (κωνωποκτονία) µε εκνέφωση σε διάφορες περιοχές και χωριά. Όταν ενημερωθούμε από το δήμο ή την κοινότητα που ανήκουμε για το πότε θα γίνει ψεκασμός λαμβάνουμε μερικά απλά μέτρα προστασίας όπως:

Κλείνουμε πόρτες και παράθυρα όταν περνά τοψεκαστικό όχηµα, για µια ώρα µετά τον ψεκασµό. 

Μένουμε σπίτι όσο διαρκεί ο ψεκασµός. 

Μαζεύουμε τη µπουγάδα, τα παιχνίδια των παιδιών και τα τρόφιµα από πριν και για µια ώρα µετά τον ψεκασµό. 

Απομακρύνουμε τα ζώα ή τα βάζουμε σε στάβλους, κατά τη διάρκεια του ψεκασµού. 

Οι µελισσοκόµοι πρέπει να αποµακρύνουν τα µελισσοσµήνη από τις ψεκαζόµενες περιοχές. 

Σε περίπτωση έκθεσης µπορεί να προκληθεί παροδικός ερεθισµός του δέρµατος ή παροδικός ερεθισµός του αναπνευστικού συστήµατος ειδικά στα ευαίσθητα ή αλλεργικά άτοµα. Στην περίπτωση αυτή συµβουλευόμαστε τον γιατρό μας ή τηλεφωνούμε για οδηγίες στα τηλ: 210-5212054& 210-5212000.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ - Της Ανθής Αγγελοπούλου