"Πισωγύρισμα στις λοιμώξεις!" τιτλοφορείται η ανάρτηση του Λαρισαίου Καθηγητή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέα Γραβάνη, ο οποίος αναφέρει ότι "κινδυνεύουμε από ένα πισωγύρισμα στα λοιμώδη νοσήματα, με την μαζική επανεμφάνιση των παλιών και την προσθήκη νέων".

Χαρακτηριστικά επισημαίνει: 

"Κινδυνεύουμε από ένα πισωγύρισμα στα λοιμώδη νοσήματα, με την μαζική επανεμφάνιση των παλιών και την προσθήκη νέων. Από το 2011 έως το 2019, η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη παρέμεινε στάσιμη στο περίπου 85%.

Αυτό το ποσοστό έπεσε κατακόρυφα την διετία 2020-2021 της πανδημίας του κορωνοιού (ας οψονται οι ανεύθυνοι αντιεμβολιαστες), ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος: από τα 18 εκατομμύρια παιδιά που δεν έλαβαν ούτε μία δόση του εμβολίου DTP (Διφθερίτιδας-Τετάνου-Κοκκύτη) το 2021, οι υψηλότεροι αριθμοί παρατηρούνται στην Ινδία, τη Νιγηρία, την Ινδονησία, την Αιθιοπία και τις Φιλιππίνες.

Οι χώρες με υψηλότερο εισόδημα είχαν μόνο μια ελαφρά μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης — από 95% το 2019 σε 94% το 2021. Όμως, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: ακόμα και μια μικρή μείωση στην κάλυψη μέσω εμβολίων σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό περιπτώσεων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό παγκοσμίως μπορεί να ανοίξει την πόρτα για να εμφανιστούν εστίες οπουδήποτε!

Πολλοί νέοι γονείς δρουν ανεύθυνα μη εμβολιάζοντας τα παιδιά τους. Η κοινωνία, η πολιτεία, η ιατρική κοινότητα οφείλουν να δράσουν, όσο είναι καιρός. Οι συνάδελφοι παιδίατροι το έχουν ήδη επισημάνει!"