Το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους βάζουν όλο και πιο βαθιά οι ασφαλισμένοι στη Μαγνησία και πανελλαδικά, καθώς λόγω των πλαφόν που ισχύουν για τις συνταγογραφήσεις από τους γιατρούς οι ασθενείς αναγκάζονται να τα πληρώνουν οι ίδιοι.
Άλλωστε μόνο για το 2018 οι ασφαλισμένοι κατέβαλαν 255 εκατομμύρια ευρώ από την τσέπη τους για να προμηθευτούν τα φάρμακα και να μην μπουν στην ταλαιπωρία της συνταγγράφησης.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Θεσσαλία παντού» του 9,86 επισήμανε πως «το πλαφόν για τη συνταγογράφηση φαρμάκων ισχύει εδώ και καιρό. Αυτό που αλλάζει είναι πως γίνονται πιο εντατικοί οι έλεγχοι, ενώ τα όρια είναι χαμηλά. Βέβαια τα πλαφόν ποικίλλουν ανά ειδικότητα και περιοχή. Πάντως όλα αυτά δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν. Το υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να θέτει ένα ποσό για τον κάθε πολίτη και να του λέει ότι βάσει αυτών των χρημάτων θα μπορεί να καλύπτει τα θέματα υγείας. Όμως, επειδή το κράτος είναι χρεοκοπημένο, δεν το κάνει αυτό φοβούμενο την οργή των πολιτών και κρύβεται πίσω από τους γιατρούς. Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο εμείς οι γιατροί να γινόμαστε λογιστές και να προσπαθούμε να βλέπουμε, αν ξεπερνάμε το όριο και να ενεργούμε αντίστοιχα».
Από την όλη κατάσταση ζημιωμένοι βγαίνουν τόσο οι γιατροί όσο και οι ασφαλισμένοι. Οι γιατροί ζουν με την αγωνία, μήπως ξεπεράσουν το πλαφόν και δεχτούν τα πρόστιμα, ενώ οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα φάρμακα που δεν μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι μεταβαίνουν από γιατρό σε γιατρό που δεν θα έχει καλύψει το πλαφόν.
«Η Ελλάδα διαθέτει το 4,5% επί του ΑΕΠ για την υγεία, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 7% και ο ΟΟΣΑ έχει πει ότι για να υπάρχει ένα ανεκτό επίπεδο υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης του πληθυσμού, θα πρέπει να βρίσκεται στο 6%» τόνισε ο κ. Τσάμης και συμπλήρωσε πως «η χρηματοδότηση για την υγεία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αυτό θα πρέπει να αντιστραφεί. Αυτή τη στιγμή λόγω του πλαφόν οι ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται και πληρώνουν και από την τσέπη τους για τα φάρμακα».
Παράλληλα πρόσθεσε πως οι γιατροί δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία να δέχονται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές φιρμάνια που να τους ενημερώνουν ότι ξεπέρασαν το πλαφόν και έτσι να απειλούνται με πρόστιμα. Το Κράτος ρίχνει τοι μπαλάκι στους γιατρούς για να μην φανεί κακό στους πολίτες. Το υπουργείο Υγείας όλο εφευρίσκει τρόπους για να μην μειώσει τις δαπάνες για την υγεία κάνοντας πιο δύσκολη την καθημερινότητα των ασφαλισμένων.
e-thessalia.gr