«Οι παράλληλες εξαγωγές είναι ο βασικός λόγος και ο πυρήνας του φαινομένου των ελλείψεων φαρμάκων στη χώρα μας. Όλα τα άλλα είναι κερασάκια στο πρόβλημα», αναφέρει o Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς.
Μιλώντας στο DailyPharmaNews τονίζει ότι η συνεχής προσπάθεια ανάδειξης της ανάγκης επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος, τόσο από τη διοίκηση του ΠΦΣ όσο και από τις παρεμβάσεις τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων καθώς και οι προσπάθειες συνεννόησης με τους υπόλοιπους φορείς που εκπροσωπούν τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας του φαρμάκου, πρέπει επιτέλους να οδηγήσει σε ουσιαστικές και πρακτικά εφαρμόσιμες λύσεις για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου διαχρονικού προβλήματος, που τελικά όμως απαιτεί κόψιμο του γόρδιου δεσμού με εφαρμογή πολύμηνης απαγόρευση εξαγωγών των ελλειπτικών φαρμάκων.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται συνάντηση της διοίκησης του ΠΦΣ με τον υπουργό Υγείας παρουσία του ΕΟΦ. "Αυτό που περιμένω είναι να βρεθούμε όλοι με τον Υπουργό και τον Πρόεδρο του ΕΟΦ για να βρούμε λύσεις ρεαλιστικές, - προφανώς δεν περιμένουμε να λυθεί το πρόβλημα από τη μία μέρα στην άλλη - καθώς είναι σημαντικό τουλάχιστον να συμφωνήσουμε σε κάποιους κανόνες που σταδιακά θα ελαττώσουν, θα ελαχιστοποιήσουν τις ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα", αναφέρει ο κ. Βαλτάς.
Τις απόψεις του συμμερίζεται και η διοίκηση του τοπικού Συλλόγου τονίζοντα τα εξής:
"Σε κοινή γραμμή με τη διοίκηση του ΠΦΣ από την πρώτη στιγμή η διοίκηση του Συλλόγου της Λάρισας, έχει αναδείξει το ζήτημα σε όλες του τις διαστάσεις, χωρίς μισόλογα, χωρίς υπεκφυγές και θα συνεχίσει να διεκδικεί ουσιαστική λύση.
Μένει η Πολιτεία να αντιληφθεί πλήρως την κατάσταση και σε συμφωνία με τους φαρμακοποιούς και τους Συλλόγους τους, να λάβει σημαντικές αποφάσεις, έστω κι αν οι αποφάσεις αυτές θίγουν εμπορικά συμφέροντα εντός και εκτός της χώρας μας".
Nα θυμίσουμε ότι ελλείψεις περισσότερων από 400 φαρμακευτικών σκευασμάτων παρατηρούνται στα φαρμακεία με συνέπεια εκατοντάδες πολίτες να περιμένουν έως και 30 ημέρες μέχρι να βρεθεί το φάρμακο που χρειάζονται για τη θεραπεία τους.
Πρόκειται κυρίως για φάρμακα για την καρδιά, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, το αναπνευστικό, τη νόσο Πάρκινσον, αλλά και αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και γαστρεντερολογικά.