Για πλημμελή ενημέρωση του πληθυσμού για τη γρίπη από το υπουργείο Υγείας, χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού των Υγειονομικών (περίπου 20%) και 60 διασωληνωμένους ασθενείς σήμερα το πρωί στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Όπως υποστηρίζει, «η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει το μέγεθος του προβλήματος της εποχικής γρίπης, για να κρύψει την κακή εικόνα του υγειονομικού συστήματος της χώρας».
Κατά την ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία προμηθεύτηκαν εμβόλια της γρίπης για το προσωπικό, που φθάνουν στο 25% του αριθμού που υπηρετεί και φθάνει τους 90.000 εργαζομένους. «Ως εκ τούτου, ως στόχο το υπουργείο Υγείας έθεσε την τρέχουσα περίοδο ο ο προαιρετικός στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το εξωτερικό, εμβολιασμός του προσωπικού να κινηθεί στα ίδια ποσοστά με την περίοδο 2017-2018 που ήταν 24,90% για τα νοσοκομεία και 40,20% για τα Κέντρα Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας διαθέτει τον ακριβή αριθμό των υγειονομικών που εμβολιάστηκαν και το κρύβει» δηλώνει η Ομοσπονδία.
«Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει το ακριβές ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Γιατί το κρύβει; Να δώσει στη δημοσιότητα το ποσοστό, καθώς επίσης και τις αιτίες της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, που μιλά για «αδιαφορία του υπουργείου Υγείας να ενημερώσει για την ανάγκη εμβολιασμού», η οποία «σχετίζεται και με τον χαμηλό αριθμό εμβολίων που προμηθεύτηκαν».
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία υποστηρίζουν ότι «σε πολλούς ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές νοσοκομείων από επιπλοκές της γρίπης δεν γίνονται τα quick test ή δεν αποστέλλονται δείγματα στην Ιατρική Σχολή. Άλλο το strep test που γίνεται για το στρεπτόκοκκο και άλλο τα quick test που είναι για τη γρίπη. Ως αιτίες θανάτου πολλών ασθενών δηλώνονται οι επιπλοκές της γρίπης ή άλλο συνοδό νόσημα και όχι η γρίπη. Έτσι κρύβουν τον πραγματικό αριθμό θανάτων που προκλήθηκαν από επιπλοκές της γρίπης».
Η Εκτελεστική Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ δηλώνει, τέλος, πως μόνο σήμερα το πρωί 60 διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ. «Το βράδυ υπερβαίνει η λίστα τους 65 ασθενείς. Κάθε ημέρα εξυπηρετούνται πέντε ασθενείς. Οι ημέρες αναμονής στη λίστα είναι περί της μιας εβδομάδας (7 ημέρες)» υποστηρίζει.
naftemporiki.gr