«Καμπανάκι» για επιτάχυνση στους ρυθμούς αντιμετώπισης της πανδημίας απευθύνει προς την Ευρώπη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέσω αξιωματούχων του, προσθέτοντας, ωστόσο, πως διατηρεί την αισιοδοξία ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα χρειαστεί να επιβάλουν εθνικά lockdown.
«Διατηρούμε τις ελπίδες ότι οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου δεν θα χρειαστεί να πάνε στα επονομαζόμενα εθνικά lockdown», δήλωσε η Μαρία βαν Κέρκοβ, εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης, όταν ρωτήθηκε για τα αυξανόμενα νούμερα στα νέα κρούσματα που καταγράφονται στην Ευρώπη.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πολύ πίσω από τον ιό στην Ευρώπη, επομένως προκειμένου να τον προσπεράσουμε, θα χρειαστεί να επιταχύνουμε σοβαρά τους ρυθμούς λήψης μέτρων», συμπλήρωσε ο Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός του Οργανισμού για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε δέκα ημέρες, με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα του Σάββατο. Για πρώτη φορά, άλλωστε, ξεπέρασε την Πέμπτη τις 200.000 ημερήσια κρούσματα, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, με πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης να καταγράφουν αυτή την εβδομάδα τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό περιστατικών. Η Ευρώπη κατέγραψε 100.000 ημερήσια κρούσματα για πρώτη φορά στις 12 Οκτωβρίου.
Στη Γερμανία, η εφημερίδα Bild σε ρεπορτάζ της αναφέρει πως η Αγκελα Μέρκελ προσανατολίζεται προς ένα «light lockdown», με στόχο κυρίως το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων. Σύμφωνα με το σχέδιο της Μέρκελ, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί την Τετάρτη με τους 16 πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, τα καταστήματα ίσως παραμείνουν ανοικτά πλην όμως υπό συγκεκριμένους περιορισμούς.
Στο Βέλγιο, δραματική έκκληση απηύθυνε εκπρόσωπος του κλιμακίου της «μάχης» κατά της πανδημίας, σημειώνοντας ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μπορεί να φτάσουν στο όριο του εντός των επόμενων 15 ημερών. «Εως το τέλος της εβδομάδας μπορεί να ξεπεράσουμε το φράγμα των 1.000 ασθενών στις ΜΕΘ. Αν δεν αλλάξουμε την πορεία της καμπύλης, μπορεί τις επόμενες εβδομάδες να φτάσουμε τους 2.000 ασθενείς, αριθμός που αποτελεί και το μέγιστο όριο», σημείωσε.
Στην Ισπανία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 52.188 νέα κρούσματα. Μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε χθες Κυριακή την εγκαθίδρυση με άμεση ισχύ της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για μια διάρκεια άνω των 6 μηνών στη χώρα, όπως και την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τα Κανάρια Νησιά.
Στη Δανία, την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων απαγορευτικών μέτρων, κατεγράφησαν 1.056 νέα κρούσματα, αριθμός ρεκόρ και πρώτη φορά που η χώρα ξεπερνά τις 1.000 μολύνσεις εντός 24 ωρών. Στο σκανδιναβικό βασίλειο των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, η πώληση αλκοόλ θα απαγορεύεται από σήμερα το βράδυ μετά τις 22:00 καθώς και οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων. Επιπλέον, μόνο οι ταξιδιώτες με αρνητικό τεστ εντός 72 ωρών θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα, αν προέρχονται από χώρες που κρίνονται ότι βρίσκονται «σε κίνδυνο». Από την Πέμπτη, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιες συγκοινωνίες, μπαρ και εστιατόρια θα επεκταθεί σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, προκειμένου να επιβραδυνθεί η ταχεία εξάπλωση της νόσου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ