Δύο νέοι θάνατοι από κορονοϊό στη Μαγνησία και οι νέες μολύνσεις, που επιμένουν σε διψήφια νούμερα, ενώ το Νοσοκομείο Βόλου εξακολουθεί να δέχεται σταθερά πίεση, δείχνουν ότι ο νομός δεν έχει… ξεμπερδέψει με την πανδημία, παρά τον σημαντικό αριθμό εμβολιασμών που έχουν γίνει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης υπογραμμίζει ότι μέχρι στιγμής «δεν έχουμε φθάσει στον επιθυμητό στόχο εμβολιασμών για να αναπτυχθεί η λεγόμενη ανοσία της αγέλης».

Χθες στη Μαγνησία καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι από κορονοϊό. Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 76 ετών, που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο, αλλά δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη. Εφυγαν από τη ζωή, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας στον νομό στους 266.

Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε για την περιοχή 28 νέες μολύνσεις. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων είναι μικρότερος σε σχέση με προηγούμενες ημέρες, επιμένει όμως σε διψήφιο νούμερο κι ενώ η πίεση που δέχεται το Αχιλλοπούλειο για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό παραμένει υψηλά σταθερή.

Εως και χθες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Κορονοϊού νοσηλεύονταν έξι ασθενείς. Οι ηλικίες σοκάρουν. Πρόκειται για ανθρώπους 43, 46 και έως 76 ετών. Αλλά και στους θαλάμους αρνητικής πίεσης νοσηλεύονται νέοι άνθρωποι, ηλικίας, 54, 55, 60 ετών. Επιπλέον 61 άτομα νοσηλεύονται στις τρεις κλινικές COVID ηλικίας από 26(!) έως και 57 ετών.

Γιατροί του Αχιλλοπουλείου έχουν χτυπήσει κατ’ επανάληψη καμπανάκι για τα άτομα ολοένα και μικρότερης ηλικίας που νοσούν από κορονοϊό και έχουν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης.

Μάλιστα αυτό γίνεται, ενώ ο αριθμός των εμβολιασθέντων αφορά σχεδόν στο 23% του πληθυσμού στον νομό (208.500 άτομα σύμφωνα με την τελευταία απογραφή). Συγκεκριμένα σε επίπεδο νομού έχουν γίνει 47.048 εμβολιασμοί με την πρώτη δόση εκ των οποίων μόνο προχθές έγιναν 1.159.

Το 60% του πληθυσμού κυκλοφορεί και μολύνεται μεταξύ του

«Δεν έχουμε την πτώση των νοσηλευομένων και διασωληνωμένων που θα περιμέναμε. Κι αυτό γιατί δεν έχουμε φθάσει στο ποσοστό εκείνο που θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε για ανοσία της αγέλης. Αυτή τη στιγμή στον νομό έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 25%. Αν υπολογίσουμε και ένα ποσοστό της τάξης του 15% με 20% που έχει νοσήσει και έχει αναπτύξει αντισώματα, μιλάμε για ποσοστό πληθυσμού που δεν ξεπερνά το 40% περίπου. Όμως σε ιούς που είναι πολύ μεταδοτικοί, όπως ο κορονοϊός, που είναι δύο φορές πιο μεταδοτικός από τον ιό της γρίπης, το τείχος ανοσίας χτίζεται με τον εμβολιασμό του 60% - 70% του πληθυσμού. Αυτό δείχνει ότι προς το παρόν είμαστε μακριά από τον στόχο μας», σημειώνει ο καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, αυτή τη στιγμή το 60% του πληθυσμού είναι εκτεθειμένο απέναντι στον ιό, κυκλοφορεί ελεύθερα και μολύνονται μεταξύ τους. «Μάλιστα όταν φθάσουμε σε υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, εκεί πρέπει να δοθεί ο μεγάλος αγώνας να πειστούν για τα εμβόλια, καθώς υπάρχουν εκείνοι που θα χαλαρώσουν και θα θεωρήσουν ότι επειδή εμβολιάστηκαν άλλοι δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν και οι ίδιοι», εφιστά την προσοχή.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ακόμη κι όταν το ποσοστό του εμβολιασμού του τοπικού πληθυσμού, αγγίξει τον στόχο, θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες μέχρι να μειωθεί η πίεση με νοσηλευόμενους και διασωληνωμένους στο νοσοκομείο.

taxydromos.gr