«Αν στη χθεσινή λίστα του ΕΚΑΒ βρίσκονταν 48 ασθενείς που αναμένουν για κρεβάτι ΜΕΘ, κανείς δεν θέλει να σκεφθεί πόσοι θα βρεθούν σε αυτή τη λίστα όταν ξεκινήσει πιο δυνατά και η κυκλοφορία της εποχικής γρίπης!»: Αυτό λένε οι επαγγελματίες υγείας τόσο στα νοσοκομεία όσο και στο ΕΚΑΒ που διαχειρίζεται την περίφημη λίστα, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το δυσοίωνο ενδεχόμενο και κυρίως οι επιπτώσεις του. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τα νοσοκομεία της Αττικής είναι αποκαλυπτικά: Ευαγγελισμός: 6 διασωληνωμένοι, Ερυθρός Σταυρός: 5, Σωτηρία: 5, Αττικόν: 2, Γενικό Κρατικό Νίκαιας: 2.
Η εικόνα των ασθενών που διασωληνώνονται και ελλείψει διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ παραμένουν σε κοινούς θαλάμους, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται για τους ίδιους τους διασωληνωμένους αλλά και τους άλλους ασθενείς, δεν είναι εικόνα που αρμόζει σε δημόσιο σύστημα υγείας ευρωπαϊκής χώρας. Το βέβαιον είναι πως οι ασθενείς που διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους, δεν καταφέρνουν να παλέψουν για τη ζωή τους επί ίσοις όροις με εκείνους που βρίσκονται μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, παρότι αυτό επιβάλλει η κατάσταση της υγείας τους.
Οι δύο ασθενείς από το νοσοκομείο Ζακύνθου, που είχαν μοιραία κατάληξη, περιμένοντας επί ημέρες διασωληνωμένοι έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο να ελευθερωθεί κρεβάτι σε μία ΜΕΘ, αποτέλεσαν μία τραγική απόδειξη για το πώς εξελίσσεται αυτή η αναμονή και πιθανόν ένας κακός οιωνός για το πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Οι χρόνιες δυσλειτουργίες του συστήματος υγείας και ιδίως στο ευαίσθητο πεδίο των ΜΕΘ, με αποκλίσεις ανάμεσα στις οργανικές κλίνες ΜΕΘ, αυτές που έχουν αναπτυχθεί και αυτές που λειτουργούν, δίνουν μια εξήγηση για την κατάσταση που επικρατεί.
Πανελλαδικά προβλέπονται στους Οργανισμούς των νοσοκομείων 701 οργανικές κλίνες ΜΕΘ. Ωστόσο, από αυτές διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να λειτουργούν οι 615, ενώ ο τελικός αριθμός αυτών που διαθέτουν και προσωπικό μειώνεται ακόμη περισσότερο, σε 555. Στην Αττική, που συγκεντρώνει σημαντικό όγκο περιστατικών και από την περιφέρεια, λειτουργούν 231 κλίνες και άλλες 24 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στην Αττική εχθές περίμεναν 38 ασθενείς να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ.
Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο καταγράφεται και δυνατό κύμα αναπνευστικών λοιμώξεων όπως και επιπλοκές σε ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Με δεδομένο πως αυτή η κατάσταση διαμορφώθηκε χωρίς καν να έχει σηκωθεί το κύμα της γρίπης, το οποίο αναμένεται από τώρα και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, είναι προφανές πως η εξέλιξη προδιαγράφεται δύσκολη. Μέχρι τώρα 12 ασθενείς με γρίπη έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ μετά τις σοβαρές επιπλοκές που παρουσίασαν, ωστόσο η επικράτηση στα κρούσματα αυτά του πανδημικού στελέχους Α(Η1Ν1) προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς καθώς το εν λόγω στέλεχος έχει συσχετιστεί με αυξημένες επιπλοκές της γρίπης και συνεπώς με συχνότερη νοσηλεία στις ΜΕΘ.
Σε αναμονή του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των ΜΕΘ
Εύλογα αναρωτιέται κανείς, λοιπόν, γιατί δεν τίθεται άμεσα σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των ΜΕΘ στο ΕΣΥ, που είχε παρουσιάσει προ ημερών το ygeiamou.gr.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) θα διαχειρίζεται τις 231 κλίνες ΜΕΘ που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. Σε ειδική ηλεκτρονική βάση θα συγκεντρώνονται τα δεδομένα για τους ασθενείς και τις διαθέσιμες κλίνες με τα οποία θα το τροφοδοτούν αδιαλείπτως οι γιατροί που θα ορίσει κάθε ΜΕΘ. Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με την υλοποίηση αυτής της εφαρμογής εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα επιτευχθεί μέσω αυτής καλύτερη διαχείριση των κρεβατιών ΜΕΘ, με ωφελούμενους τους ασθενείς που χρειάζονται τις Εντατικές.
Παναγιώτα Καρλατήρα πρώτο Θέμα