Η επίδραση του νέου εμβολίου κατά της COVID-19 θα αρχίσει να γίνεται αισθητή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και η ζωή θα έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς μέχρι τον Χειμώνα, δήλωσε ένας από τους δημιουργούς του.
Ο καθηγητής Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής της BioNTech, δήλωσε ότι ο χειμώνας που έχουμε μπροστά μας αναμένεται να είναι δύσκολος καθώς το εμβόλιο δεν θα έχει μεγάλη επίδραση στους αριθμούς μολύνσεων.
Την προηγούμενη εβδομάδα, οι εταιρείες Pfizer και BioNTech δήλωσαν ότι μια προκαταρκτική ανάλυση έδειξε ότι το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού που αναπτύσσουν είναι άνω του 90% αποτελεσματικό.
Περίπου 43.000 άτομα συμμετείχαν στις δοκιμές.
Σε συνέντευξή του στο BBC, ο καθηγητής Σαχίν είπε ότι είναι βέβαιος πως το εμβόλιο θα μειώσει την μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ θα εμποδίζει από το να εκδηλώνονται συμπτώματα της νόσου σε όσους το έχουν λάβει.
Είναι πιθανό, πρόσθεσε, ότι το εμβόλιο μπορεί να μειώσει στο μισό τη μεταδοτικότητα του ιού, κάτι που θα είχε σημαντικό αντίκτυπο.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο θα μειωθεί από ένα τόσο αποτελεσματικό εμβόλιο – ίσως όχι κατά 90% αλλά ίσως κατά 50% – δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ακόμα και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματική μείωση της εξάπλωσης», πρόσθεσε.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ