Yπό τη δαμόκλειο σπάθη καθολικών, εθνικών lockdowns βρίσκεται για ακόμη μία φορά η Ευρώπη. H εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, τις τελευταίες εβδομάδες, ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στα υγειονομικά συστήματα, που σε πολλά κράτη βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Μια νέα έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Chaos, ωστόσο, προσφέρει μια εναλλακτική λύση καθιστώντας εφικτή την αποτροπή εφαρμογής δρακόντειων μέτρων εθνικού χαρακτήρα, όπως είναι το lockdown που ζήσαμε στο πρώτο πανδημικό κύμα. Για να επιτύχει αυτή η εναλλακτική προσέγγιση, η κοινότητα πρέπει να δημιουργήσει «ασφαλείς φυσαλίδες», όπου θα περιλαμβάνεται περιορισμένος αριθμός ατόμων. Φυσικά η μία «ασφαλής φυσαλίδα» δεν θα έχει καμία επαφή με τις υπόλοιπες, ανακόπτοντας έτσι την εξάπλωση του κορωνοϊού. Με αυτό τον τρόπο περιορίζονται δραστικά οι τυχαίες επαφές και σπάει η αλυσίδα μετάδοσης της COVID-19.
Ταυτόχρονα, παρά την κατάσταση πολιορκίας που βιώνει όλος ο κόσμος από τον κορωνοϊό, ενθαρρυντικά είναι τα νέα από το επιστημονικό πεδίο. Η θνητότητα από τον κορωνοϊό φαίνεται, σε πολλές μελέτες, να μειώνεται. Μία από αυτές, που εκπονήθηκε από τον πάροχο υπηρεσιών υγείας NYU Langone Health, διαπιστώνει ότι η θνητότητα από COVID-19 παρουσιάζει σημαντική μείωση. Τον Μάρτιο, στην κορύφωση του πρώτου πανδημικού κύματος, ήταν 25,6%, ενώ τον Αύγουστο είχε πέσει στο 7,6%. Ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο κορωνοϊός παραμένει περίπου δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον ιό της γρίπης και ταυτόχρονα προκαλεί και μακροχρόνιες επιπλοκές για την υγεία των ασθενών. Παράγοντες που συνέβαλαν στη μικρότερη θνητότητα από COVID-19 είναι η νεότερη ηλικία των κρουσμάτων, καθώς οι πιο ηλικιωμένοι αυτοπεριορίζονται στα σπίτια τους, η καλύτερη αντίληψη και γνώση των πολιτών για την κατάσταση, που τους οδηγεί στον γιατρό έγκαιρα, και φυσικά στη σημαντική βελτίωση των θεραπευτικών προσεγγίσεων και φαρμακευτικών χειρισμών για τους ασθενείς, όπως είναι η έγκαιρη χορήγηση στεροειδών και πολλές άλλες ιατρικές εξελίξεις.
Ενθαρρυντικές είναι και οι εξελίξεις από το «μέτωπο» της ανάπτυξης των υποψήφιων εμβολίων κατά της COVID-19. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα της τελευταίας φάσης των κλινικών δοκιμών, τόσο του εμβολίου που παρασκευάζει η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna όσο και αυτού της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, θα είναι διαθέσιμα τις επόμενες εβδομάδες. Ταυτόχρονα, η επικεφαλής της βρετανικής ομάδας κρούσης για το εμβόλιο, Κέιτ Μπίνγκαμ, δήλωσε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα η μαζική παραγωγή εμβολίων που θα αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά να ξεκινήσει πριν από τα Χριστούγεννα.
Σε «καλό δρόμο» βρίσκεται και η ανάπτυξη του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V. Ο  Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του χρόνου, παρότι σίγουρα πρέπει να αντιμετωπιστούν πολλές προκλήσεις. Ηδη, στις αρχές της εβδομάδας, οι ρωσικές αρχές υπέβαλαν αίτηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη χορήγηση εσπευσμένης άδειας κυκλοφορίας στο Sputnik-V. Η μεγάλη ζήτηση, όμως, το υποψήφιου εμβολίου και οι δυσκολίες παρασκευής ανάγκασαν τους ρωσικούς υγειονομικούς φορείς να «παγώσουν» μέχρι νεωτέρας τον πειραματικό εμβολιασμό εθελοντών στο πλαίσιο της κλινικής μελέτης, επειδή πλέον τα κέντρα εμβολιασμού δεν διαθέτουν άλλες δόσεις.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ