Κάποιες γυναίκες εμφανίζουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους κάποια συμπτώματα, τα οποία σχετίζονται με διάφορες ασθένειες, οι οποίες σχετίζονται με την μήτρα και την γύρω περιοχή, επηρεάζοντας μέχρι και την γονιμότητα.
Η ενδομητρίωση και οι πολύποδες της μήτρας είναι δύο από τα πιο συχνά και δύσκολα προβλήματα υγείας, τα οποία χωρίς την σωστή αντιμετώπιση και έγκαιρη διάγνωση μπορεί να ταλαιπωρήσουν πολύ την γυναίκα. Πως λοιπόν μπορούν να διαγνωστούν εύκολα και να θεραπευτούν με τις καλύτερες μεθόδους;
Στην ενδομητρίωση εκτός από την απλή κλινική εξέταση, υπάρχουν κάποιες εξετάσεις που μπορούν να εξακριβώσουν τη διάγνωση. Το κολπικό υπερηχογράφημα θα δείξει τους πυρήνες ενδομητρίωσης, ενώ η λαπαροσκόπηση επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τη διάγνωση και μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις και για την υπογονιμότητα που μπορεί να απασχολεί την γυναίκα.
Αν η ενδομητρίωση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και οι συμφύσεις που δημιουργεί είναι πολλές, τότε προτείνεται το χειρουργείο.
Πολύποδας μήτρας
Η δημιουργία του πολύποδα οφείλεται στην ανάπτυξη κυττάρων στην μήτρα με βλάβη στο γενετικό τους υλικό. Ο πολύποδας μπορεί να είναι ακόμα και ψηλαφητός από τον γιατρό. Ειδική εξέταση όπως ο υπέρηχος Doppler, μπορεί να εξετάσει αν ο πολύποδας αναδεικνύει κάποια στοιχεία κακοήθειας.
Μιλώντας για θεραπεία του πολύποδα της μήτρας, εννοούμε και την αφαίρεσή του, με επεμβατική υστεροσκόπηση. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Εισάγεται μία κάμερα στην μήτρα για να προσδιοριστεί η ακριβής θέση του πολύποδα. Στην συνέχεια ο πολύποδας αφαιρείται και στο τέλος γίνεται πάντα ιστολογική εξέταση ώστε να προσδιοριστεί η φύση του, δηλαδή αν είναι καλοήθης ή κακοήθης.
Παναγιώτης Πολύζος
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Αθήνα

drpolyzos.gr