Πάνω από 100 εκατ. άνθρωποι (το 1,3% του παγκόσμιου πληθυσμού) έχουν προσβληθεί τον τελευταίο χρόνο από κορωνοϊό, ενώ έχουν πεθάνει εξαιτίας του περισσότεροι από 2,16 εκατ. Κατά μέσον όρο, ένα άτομο προσβάλλεται από τον παθογόνο παράγοντα ανά 7,7 δευτερόλεπτα από την αρχή του 2021. Η θνητότητα της νόσου παγκοσμίως ανέρχεται σε 2,15%.
Οι νέες μεταλλάξεις του ιού, που εξαπλώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν αναγκάσει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν ένα βήμα πίσω στον δρόμο προς την κανονικότητα. Ανάμεσά τους η Βρετανία, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αυστηρότερα μέτρα στα σύνορα της χώρας. Οσοι ταξιδιώτες θα φθάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου, όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, θα υποχρεώνονται να παραμείνουν σε ξενοδοχεία καραντίνας. Σε παρόμοια κατεύθυνση κινείται και η γερμανική κυβέρνηση, έπειτα από συστάσεις των κορυφαίων λοιμωξιολόγων, που θεωρούν τους συνοριακούς περιορισμούς μονόδρομο για έλεγχο της διασποράς των υπερ-μεταδοτικών στελεχών.
Σε κλείσιμο των συνόρων προχωρά από αύριο και για 15 ημέρες η Νορβηγία, ανακοίνωσε χθες η πρωθυπουργός Ερνα Σόλμπεργκ, προσθέτοντας ότι πρακτικά η χώρα είναι «σφραγισμένη» για τους μη κατοίκους. Αυστηροποίηση των μέτρων εξετάζει, επίσης, η Γαλλία, μετά τη διαπίστωση ότι η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν συμβάλλει ουσιαστικά στην επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού. Ηδη, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται υπό πίεση να αποφασίσει και τρίτο lockdown, κάτι που δεν προβλέπεται να συμβεί πριν από το Σάββατο.
Σε δραματική κατάσταση έχει περιέλθει και η Πορτογαλία, καθώς τα νοσοκομεία που έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με COVID-19 αδυνατούν να τους παράσχουν το αναγκαίο οξυγόνο. Αυτό κατήγγειλε, χθες, ο επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου της χώρας, Μιγκουέλ Γκουιμάρες, μετά την ολοκληρωτική διακοπή παροχής οξυγόνου σε μεγάλο νοσοκομείο της Λισσαβώνας. Πολλοί ασθενείς διακομίζονται αναγκαστικά σε άλλα νοσοκομεία για να έχουν πρόσβαση σε οξυγόνο. «Μιλάμε για “ιατρική της καταστροφής”», είπε ο Γκουιμάρες.
Σε μια άλλη εξέλιξη, το κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έφθασε στη Γουχάν για να μελετήσει την προέλευση του παθογόνου παράγοντα, πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες ώρες την εργασία του, καθώς μόλις ολοκλήρωσε την υποχρεωτική παραμονή σε καραντίνα. Σύμφωνα με αναφορές συγγενών θυμάτων της πανδημίας στο πρώτο της επίκεντρο, εξαναγκάζονται από τις Αρχές με διάφορα μέσα, όπως δωροδοκία αλλά και εκφοβισμό, να τηρήσουν αποστάσεις από τους ειδικούς του ΠΟΥ και να κρατήσουν το στόμα τους ερμητικά κλειστό για όσα βίωσαν.
Προς αποκλιμάκωση φαίνεται να οδεύει η ένταση κατά της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Ολλανδία, παρά τις 113 συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης, κυρίως στο Ρότερνταμ. Φόβο «μετάδοσης» των ταραχών, ωστόσο, εξέφρασε και η Βελγίδα υπουργός Εσωτερικών, Ανελί Βερλίντεν, επειδή καταγράφονται αυξανόμενες εκκλήσεις για συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τέλος, διαδήλωση κατά των περιοριστικών μέτρων πραγματοποιήθηκε χθες στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Περίπου 1.500 εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης κατέλαβαν το κέντρο της Σόφιας και διαμαρτυρήθηκαν έτσι κατά της κυβερνητικής απόφασης να παραμείνουν κλειστά εστιατόρια, μπαρ και καφέ, παρά τη χαλάρωση των περιορισμών σε άλλες δραστηριότητες.
H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ