Στον γιατρό λόγω γρίπης απευθύνονται τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι Ελληνες, με τα τελευταία δεδομένα να καταδεικνύουν ότι εισερχόμαστε για τα καλά στην περίοδο έξαρσης της νόσου. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, αν και ακόμα η δραστηριότητα της γρίπης είναι χαμηλή, παρουσιάζει αυξανόμενη τάση και η κορύφωσή της αναμένεται σε περίπου πέντε εβδομάδες από σήμερα. Συνολικά, έως σήμερα έχουν καταγραφεί εννέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας –τρία δηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα–, ενώ ένας ασθενής κατέληξε από επιπλοκές της νόσου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, οι επισκέψεις σε γιατρό από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση, από περίπου 1%, σε 3%. Η αύξηση αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες (βρέφη, παιδιά και ενήλικες). Την ίδια εβδομάδα, ελέγχθηκαν για γρίπη από τα αρμόδια εργαστήρια (Παστέρ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Κρήτης) 52 κλινικά δείγματα ασθενών από νοσοκομεία, εκ των οποίων τα οκτώ βρέθηκαν θετικά σε ιούς γρίπης τύπου Α. Σύμφωνα, δε, με τον ΕΟΔΥ, προς το παρόν φαίνεται να επικρατούν εξίσου ο «πανδημικός» υπότυπος Α(Η1Ν1) και ο Α(Η3Ν2). 
Σε ΜΕΘ χρειάστηκε να νοσηλευθούν, λόγω σοβαρής νόσησης από γρίπη, από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα, εννέα ασθενείς. Πρόκειται για επτά άνδρες και δύο γυναίκες, ενώ μεταξύ των ασθενών βρίσκεται και ένα βρέφος δύο ετών. Οκτώ από τους εννέα ασθενείς ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, για την οποία συνιστάται αντιγριπικός εμβολιασμός. Ωστόσο, μόλις δύο είχαν κάνει το εμβόλιο.
Χαμηλή αλλά αυξανόμενη είναι η δραστηριότητα της γρίπης και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, την τελευταία εβδομάδα του 2019, από τις 34 χώρες που δήλωσαν στοιχεία, οι 16 ανέφεραν πολύ χαμηλή δραστηριότητα γρίπης, εννέα ανέφεραν χαμηλή και τρεις αυξημένη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Μέτρα πρόληψης της μετάδοσής της νόσου είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού, η λήψη μέτρων υγιεινής (συχνό πλύσιμο χεριών, κάλυψη στόματος και μύτης κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα) και η παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση νόσησης. Υπενθυμίζεται ότι οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη γρίπη έως πέντε με επτά ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα, ενώ τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν τον ιό για περισσότερο από μία εβδομάδα.

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)