Κλειστά επ’ αόριστον θα είναι από την προσεχή Δευτέρα τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια της χώρας μετά την άκαρπη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την εξεύρεση κονδυλίων που θα απέτρεπαν τις περικοπές στις αποζημιώσεις τους.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης μεταξύ του συντονιστικού οργάνου των Ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιαννάκου, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί τρόπος συμψηφισμού των περικοπών του δεύτερου εξαμήνου του 2018 –εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 55 εκατ. ευρώ– με αδιάθετα κονδύλια του οργανισμού. Σημειώνεται ότι για το 2018 οι απαιτήσεις των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων για παραπεμπτικά που εκτέλεσαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στα 480 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις ανέρχεται για το 2018 σε 368,5 εκατ. ευρώ, οι πάροχοι υποχρεούνται να «επιστρέψουν» στον οργανισμό μέσω του μηχανισμού του claw back (αυτόματη επιστροφή της υπέρβασης της δαπάνης) 110 εκατ. ευρώ. Το claw back του α΄ εξαμήνου του 2018 έχει ήδη καταλογιστεί στους παρόχους. Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, οι οποίοι βλέπουν να συσσωρεύονται περικοπές και από προηγούμενα έτη κάνοντας λόγο για «ψαλίδισμα» των εσόδων τους που μεσοσταθμικά ανέρχεται σε 45%, έχουν θέσει στο υπουργείο Υγείας ως κόκκινη γραμμή να μη χρεωθεί το claw back του β΄ εξαμήνου του 2018.
Σύμφωνα με το συντονιστικό όργανο των Ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο κ. Πλαγιαννάκος στην προχθεσινή συνάντηση υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για τον συμψηφισμό του claw back και πρότεινε να γίνει ανακατανομή ποσών εντός του υπάρχοντος κλειστού προϋπολογισμού που αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις για τον διαφορετικό επιμερισμό του claw back, χωρίς όμως –όπως αναφέρει η πλευρά των παρόχων– να δεσμευθεί ουσιαστικά.
Μετά την εξέλιξη αυτή, από τη Δευτέρα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια ξεκινούν απεργία διαρκείας, κατά την οποία οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο από τα διαγνωστικά εργαστήρια των δημόσιων μονάδων υγείας (κέντρα υγείας και νοσοκομεία).
Εν τω μεταξύ, σε αναστολή παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ προσανατολίζεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, που ζητεί την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για φυσικοθεραπεία στο ύψος των πραγματικών αναγκών. Οπως αναφέρει, μόνο για το α΄ εξάμηνο του 2018, η υποβληθείσα δαπάνη άγγιξε τα 53 εκατ. ευρώ και είναι 19 εκατ. ευρώ πάνω από τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το ίδιο διάστημα.

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)