Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και BioNTech και πιθανώς σήμερα να υπογραφεί συμβόλαιο αγοράς 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της COVID-19. Αυτό ανακοίνωσε χθες η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. Πηγή της Ε.Ε., επίσης, εκτιμά ότι η Ευρώπη θα έχει εμβόλιο στις αρχές του 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε φθάσει σε προκαταρκτική συμφωνία με τις δύο εταιρείες τον Σεπτέμβριο για την προπαραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, με την επιλογή για την προμήθεια επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.
Σύμφωνα με τη Στέλλα Κυριακίδου, εφόσον η Κομισιόν αποδεχθεί το συμβόλαιο, υπάρχει σχέδιο κατανομής των διαθέσιμων δόσεων με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας. Δεν είναι, όμως, μόνο το εμβόλιο της Pfizer που θα επιταχύνει σημαντικά την επιστροφή στην κανονικότητα. Η Ε.Ε. έχει ήδη προαγοράσει δόσεις εμβολίων της AstraZeneca και Johnson & Johnson (μέχρι 400 εκατομμύρια δόσεις από την καθεμία), καθώς και της Sanofi-GSK (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις), σκευάσματα που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο κλινικής μελέτης.
Μετά την ανακοίνωση των καλών αποτελεσμάτων της Pfizer, ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ κάλεσε τις βρετανικές υγειονομικές υπηρεσίες να προετοιμαστούν για την έναρξη του εμβολιασμού τον ερχόμενο μήνα.
Ενθαρρυντικά τα νέα και από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος δρ Αντόνι Φάουτσι χαρακτήρισε «εξαιρετικά» τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του εμβολίου της Pfizer, επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο θα επηρεάσει ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης της COVID-19. Τη στιγμή που ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταγγέλλει την Pfizer ότι σκοπίμως καθυστέρησε για μετά τις αμερικανικές εκλογές τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο, προκειμένου να μην κερδίσει ο ίδιος την αναμέτρηση, ο Αμερικανός υπουργός Υγείας Αλεξ Αζάρ δήλωσε ότι εφόσον η Pfizer καταθέσει έγκαιρα τα απαραίτητα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της στους ρυθμιστικούς φορείς, θα καταστεί εφικτή η έναρξη του εμβολιασμού των Αμερικανών μέσα στον Δεκέμβριο. Ωστόσο, ανώτατο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε χθες ότι ο εμβολιασμός δεν πρόκειται να ξεκινήσει, ακόμα και για τους πιο ευάλωτους, πριν από τον επόμενο Μάρτιο.
Αποτελεσματικό φαίνεται ότι είναι και το ρωσικό εμβόλιο, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εξέφρασε τη βούληση της Μόσχας να συνεργαστεί με άλλες χώρες στο μέτωπο των εμβολίων. Την ίδια στιγμή, η Βραζιλία «πάγωσε» την κλινική μελέτη του υποψήφιου εμβολίου της κινεζικής Sinovac Biotech εξαιτίας σοβαρής παρενέργειας σε κάποιον από τους εθελοντές. Την ευκαιρία άδραξε ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, που θεώρησε την παύση της έρευνας προσωπική του επιτυχία.
Τέλος, αισιόδοξα είναι τα τα νέα και από το πεδίο των φαρμάκων κατά της COVID-19. Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε επείγουσα έγκριση κυκλοφορίας στο φάρμακο bamlanivimab της φαρμακοβιομηχανίας Eli Lilly, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χορηγείται σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα, οι οποίοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν επιδείνωση. Είναι το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται για ασθενείς σε σχετικά πρώιμο στάδιο της COVID-19.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ