Με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και προβλήματα εξοπλισμού που εμποδίζουν τη λειτουργία του συνόλου των κλινών τους παραμένουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, λίγο πριν από την έναρξη του επιδημικού κύματος εποχικής γρίπης, η οποία αναμένεται περί τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου.
Σε συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι διευθυντές των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της Αττικής, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ και οι διοικητές της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, οι γιατροί των ΜΕΘ περιέγραψαν στον υπουργό την κατάσταση στις μονάδες τους, καθώς και τα εμπόδια για την πλήρη λειτουργία τους. Σημειώνεται ότι συνολικά στα νοσοκομεία της Αττικής είναι ανεπτυγμένες 252 κλίνες εντατικής, εκ των οποίων 25-30 (ο αριθμός δεν είναι σταθερός και εξαρτάται από τις συμβάσεις του προσωπικού) είναι κλειστές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται σε ΜΕΘ μεγάλων νοσοκομείων όπως το «Αττικόν», το Λαϊκό και το Κοργιαλένειο Μπενάκειο. Την ίδια στιγμή, μεγάλος αριθμός ασθενών, που ειδικά τους χειμερινούς μήνες είναι κατά μέσον όρο 40-50 σε καθημερινή βάση, βρίσκεται σε αναμονή για μία κλίνη ΜΕΘ.
Το σοβαρότερο «εμπόδιο» για την ενεργοποίηση όλων των κλινών εντατικής αφορά την έλλειψη προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού. Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, ο ιδανικός αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι να υπάρχουν έξι νοσηλευτές/τριες ανά κλίνη. Στην Ελλάδα σήμερα αναλογούν δύο νοσηλευτές ανά κλίνη εντατικής. Ελλειμμα καταγράφεται σε κάποιες μονάδες και στον εξοπλισμό των ανενεργών κλινών και κυρίως σε μόνιτορ και αναπνευστήρες. Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας τονίστηκε ότι η στελέχωση των ΜΕΘ με προσωπικό και η αναβάθμιση του εξοπλισμού τους αποτελεί βασική προτεραιότητα.
Εν τω μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε από το υπουργείο η υπογραφή των διορισμών 175 μόνιμων γιατρών στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, είναι σε εξέλιξη ο ανασχεδιασμός της λειτουργίας των ΤΕΠ του ΕΣΥ και η διασύνδεσή τους με το ΕΚΑΒ, «με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας». Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η κατανομή 1.300 θέσεων λοιπού προσωπικού (45% αφορά σε νοσηλευτές) που θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ είναι έτοιμη προς δημοσίευση η προκήρυξη για 50 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ.

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)