Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η νόσος Αλτσχάιμερ, με περισσότερα από 600 περιστατικά να έχουν καταγραφεί από το 2005 μέχρι και σήμερα από τη μονάδα νόσου Αλτσχάιμερ του Βόλου. 

Στο μεταξύ, άνω των 700 ατόμων έκαναν δωρεάν τεστ μνήμης τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της εφημερίδας Ταχυδρόμος. 

Παράλληλα, στη δομή του οικοτροφείου φιλοξενήθηκαν 190 άτομα και τη δομή του Κέντρου Ημέρας χρησιμοποίησαν άνω των 450 ατόμων από την περιοχή. Σήμερα Κυριακή, 18 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, στο Δημαρχείο Βόλου, διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικών Θεμάτων Βόλου. 

Το θέμα της ενημερωτικής ομιλίας είναι «Aνοια: Γνωρίζω - Φροντίζω -Υποστηρίζω», με εισηγήτρια τη διακεκριμένη επιστήμονα δρ. Παρασκευή Σακκά, νευρολόγο - ψυχίατρο, πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ανοιας και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ Αθηνών. 

«Η νόσος Alzheimer είναι η συχνότερη μορφή άνοιας, εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών. Πρόκειται για νόσο μη θεραπεύσιμη, η οποία αργά και προοδευτικά καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τη μνήμη πρόσφατων κυρίως γεγονότων και τις νοητικές λειτουργίες. Επιπλέον επηρεάζονται η συμπεριφορά, η διάθεση και η κινητικότητα. 

Η νόσος επηρεάζει όχι μόνο τους ασθενείς, αλλά και τις οικογένειες τους, ενώ η περίθαλψη είναι το σημαντικότερο ζήτημα παροχής υπηρεσιών ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου οι υπηρεσίες βασίζονται στην πρωτοβουλία εταιρειών» εξηγούν οι υπεύθυνοι της μονάδας Αλτσχάιμερ Βόλου. 

Σύγχρονες δομές Σημαντική δράση αναπτύσσει, εξάλλου, σε πολλά επίπεδα η μονάδα αντιμετώπισης νόσου Alzheimer, που απευθύνεται σε ασθενείς με άνοια τύπου Alzheimer και συγγενείς διαταραχές, αλλά και στις οικογένειές τους, παρέχοντας ημερήσια απασχόληση και φιλοξενία στους ασθενείς, καθώς και ενημέρωση και στήριξη στους φροντιστές τους. 

Στο οικοτροφείο παρέχεται φιλοξενία 24ώρου βάσεως, επτά ημέρες την εβδομάδα, βραχείας διάρκειας, σε ανοϊκούς περιπατητικούς ασθενείς, προκειμένου να ξεκουραστούν οι φροντιστές και να αποφορτιστούν συναισθηματικά από την επίπονη σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο κόπωση. 

Οι φιλοξενούμενοι της δομής του οικοτροφείου ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Κέντρου Ημέρας, που λειτουργεί από τις 08.00 έως τις 16.00, Δευτέρα έως Παρασκευή. Οι υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν στην εκτίμηση των νοητικών λειτουργιών των ασθενών, τη νευρολογική και παθολογική παρακολούθησή τους, τον έλεγχο μνήμης. 

Παράλληλα έχει ως στόχο την απασχόλησή τους μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, που αποσκοπούν στην εξάσκηση των γνωστικών λειτουργιών τους. 

Η μονάδα στήριξης της οικογένειας, αντίστοιχα, παρέχει τις υπηρεσίες της σε καταγεγραμμένους ασθενείς (στα αρχεία της μονάδας), αλλά είναι κλινήρεις ή δύσκολο να μετακινηθούν και δεν μπορούν να προσέλθουν για παραμονή ή φιλοξενία στις προαναφερόμενες δομές, με την προϋπόθεση όμως να βρίσκονται εντός ιστού της πόλης.

Γλυκερία Υδραίου Ταχυδρόμος