Μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα σε καρκίνους του ήπατος και εγκεφαλικά επεισόδια, σε σχέση με τον υπόλοιπη Ελλάδα, κατέγραψε η επιδημιολογική μελέτη, που παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα στο Βόλο. Οι επιστήμονες ήταν και καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι η εικόνα της έρευνας για τη Μαγνησία είναι γενικά καλή, δεν βρέθηκε κάτι ανησυχητικό αναφορικά με τα υπόλοιπα νοσήματα.
Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας, αναπληρωτής πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Π.Θ., τμήμα που εκπόνησε τη μελέτη, τόνισε ότι διαπιστώθηκε αύξηση των καρκίνων του ήπατος στη Μαγνησία, που είναι σημαντική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα στη νοσηρότητα και στη θνησιμότητα, ενώ στη μεγαλύτερη κατανάλωση του αλκοόλ στην περιοχή, που μπορεί να συνδέεται. «Ο καρκίνος του ήπατος στη Μαγνησίας είναι τρεις φορές πιο πάνω απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα», ανέφερε.
Επίσης, παρατηρήθηκε μια αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων, περίπου τέσσερις φορές παραπάνω από την υπόλοιπη Ελλάδα, δήλωσε ο καθηγητής.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε αιτιολογικά, διότι βρισκόμαστε σε φάση αποτύπωσης, που εξετάζει τις διαφορές. Όπως είπε, σε επόμενη φάση, θα αναζητηθεί η αιτία της μεγαλύτερης θνησιμότητας και νοσηρότητας.
Στην έρευνα περιλαμβάνονται άτομα όλων των ηλικιών και παιδιά και ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε ότι γενικά η εικόνα της έρευνας για τη Μαγνησία είναι καλή, καθώς δεν βρέθηκε κάτι ανησυχητικό αναφορικά με τα υπόλοιπα νοσήματα.
Οι φορείς που συνεργάστηκαν για τη μελέτη είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που τη χρηματοδότησε, ενώ η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έγινε παρουσία των πολιτικών αρχών, της επιστημονικής κοινότητας και λιγοστού κόσμου.
Ο καθηγητής επισήμανε ότι στόχος της μελέτης ήταν να κάνουμε μια αποτύπωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας σε όλη τη Θεσσαλία, ενώ έγινε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα και είδαμε που έχουμε υψηλότερη θνησιμότητα ή νοσηρότητα.
Επίσης τόνισε ότι στο πλαίσιο της μελέτης συγκρίθηκε και η διαχρονική τάση, αν από το 1999 ως το 2015 υπάρχει αύξηση ή πτώση, ενώ διερευνήθηκε αν υπάρχει συγκέντρωση κρουσμάτων σε μια συγκεκριμένη γεωγραφικά περιοχή, όπως και αν υπάρχει αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από το 2010 και μετά, λόγω και της οικονομικής κρίσης.

magnesianews.gr