Πιο μειωμένη σε σχέση με πέρσι εμφανίζεται αυτή την περίοδο η κίνηση στα ιδιωτικά ιατρεία του Βόλου, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται όλο και πιο έντονα από την πανδημία, ο κόσμος διστάζει να προχωρήσει στις προληπτικές εξετάσεις αφήνοντας την επίσκεψη στον γιατρό, κυρίως μόνο για τα έκτακτα περιστατικά.
Στην περίοδο της καραντίνας πολλά ιατρεία υπολειτουργούσαν, εξυπηρετούνταν μόνο τα έκτακτα περιστατικά και σε αρκετές περιπτώσεις οι γιατροί συμβούλευαν τους ασθενείς και τηλεφωνικά.
Εδώ και περίπου τέσσερις μήνες η κίνηση των πολιτών γίνεται ελεύθερα, το πρώτο κύμα υποχώρησε, όμως η χώρα φαίνεται να εισέρχεται σταδιακά σε ένα δεύτερο κύμα…
Από την άλλη πλευρά, η αγωνία πολλών για την εξέλιξη των οικονομικών τους εν μέσω πανδημίας τούς κάνει συγκρατημένους και διστακτικούς ακόμη και για τα θέματα υγείας.
Ενδεικτικές είναι οι αναφορές του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμη Τσάμη που μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» τόνισε πως «η κίνηση στα ιδιωτικά ιατρεία είναι υποτονική και πιο μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Δεν υπάρχει μεγάλη πίεση, άλλωστε είμαστε και σε περίοδο διακοπών. Γενικότερα η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον κόσμο. Ακόμη και η ψυχολογία έχει επηρεάσει την προσέλευση των ασθενών στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς. Η μείωση στην κίνηση είναι διαφορετική για κάθε ειδικότητα γιατρού».
Μάλιστα πρόσθεσε πως «στα ιατρεία έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Οι ασθενείς που εισέρχονται στα ιατρεία φορούν υποχρεωτικά μάσκα, ενώ κλείνουν τα ραντεβού τηλεφωνικά, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στους χώρους αναμονής και να κατανέμονται τα περιστατικά σε όλη τη μέρα».
Ο κ. Τσάμης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της χρήσης της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά και στα μέσα μεταφοράς. «Άλλωστε μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, φαίνεται ότι δεν θα ξεμπλέξουμε εύκολα από τον ιό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πολυοργανικές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο εχθρός παραμένει άγνωστος» επισήμανε.
Παράλληλα τόνισε πως «η πανδημία έδωσε την πρόκληση για να ενισχυθεί το ΕΣΥ με μόνιμους γιατρούς, αλλά αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί. Επίσης δεν έχει δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκτυο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη φροντίδας. Παρατηρείται υποστελέχωση σε γιατρούς των κρατικών δομών υγείας και δεν έχει δρομολογηθεί ένα ενιαίο λειτουργικό δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ώστε να μη μεταβαίνουν όλα τα περιστατικά στα νοσοκομεία. Και αυτή η υποστελέχωση μπορεί να πιέσει ασφυκτικά το ΕΣΥ σε ένα δεύτερο κύμα. Έχουμε πολλούς και καλούς γιατρούς που δεν αξιοποιούνται από το ΕΣΥ και οι οποίοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό, όπως ακόμη και στη Μέση Ανατολή».
e-thessalia.gr