Νέο κύμα αποποιήσεων κληρονομιών με καταθέσεις αιτήσεων στο Ειρηνοδικείο Βόλου. Εκατοντάδες είναι οι Βολιώτες, που ζητούν να αποποιηθούν τις κληρονομιές ακινήτων. Περιουσίες, δεκάδων εκατομμυρίων τις αποποιούνται, με συνέπεια εκτός από τους ίδιους να χάνει και το ελληνικό Δημόσιο.
Η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και ο ΕΝΦΙΑ, αποτελούν τις πρώτες αιτίες στις αποποιήσεις κληρονομιών.
Κατά μέσο όρο επτά-οκτώ κληρονόμοι ακινήτων ή δικηγόροι εκπρόσωποί τους προσέρχονται καθημερινά τις τελευταίες ημέρες στο Ειρηνοδικείο Βόλου , προκειμένου να υποβάλουν δηλώσεις αποποίησης κληρονομιάς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ειρηνοδικείου, από την 1η Ιανουαρίου φέτος μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου είχαν κατατεθεί 1.723 δηλώσεις για αποποιήσεις κληρονομιών, έναντι 1588 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (αύξηση 9% περίπου), με τον ρυθμό να είναι αυξητικός. Όλο το 2017, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σημειώθηκε αύξηση 50% των αποποιήσεων κληρονομιών σε σύγκριση με το 2016… Πριν την κρίση, τα έτη 2007-2008, οι αποποιήσεις κληρονομιών όλο το έτος δεν ξεπερνούσαν τις 50 στον Βόλο και γίνονταν μόνον, για να περάσουν στα χέρια των εγγονών οι ακίνητες περιουσίες… Δύο στις τρεις κληρονομιές έχουν παθητικό, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, ενώ οι κληρονόμοι κινητοποιούνται άμεσα πλέον, όταν δεν μπορούν να κάνουν αποδοχή των κληρονομιών και προχωρούν σε αποποιήσεις, όταν λαμβάνουν γνώση για οφειλές είτε από την Εφορία, είτε από ασφαλιστικό Ταμείο, είτε από Τράπεζα. Το Δημόσιο ή το Ταμείο ή η Τράπεζα αναζητούν στις περισσότερες περιπτώσεις τους κληρονόμους, που δεν έκαναν αποποίηση και τους ενημερώνουν για τις οφειλές του εκλιπόντα, ενώ οι Τράπεζες φθάνουν στο σημείο, να αναζητούν τον κληρονόμο μέχρι και στον τέταρτο βαθμό συγγένειας του εκλιπόντα, όπως στα παιδιά των ανεψιών… Οι περισσότεροι κληρονόμοι εξάλλου δεν κάνουν χρήση του ευεργετήματος της απογραφής, δηλαδή να κάνουν χρήση της διαδικασίας, ώστε αν ο κληροδότης έχει π.χ. οφειλές 120.000 ευρώ και το ακίνητο που κληροδοτεί υπολογίζεται σε αξία στις 100.000, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον κληρονόμο, να μην ευθύνεται για τις 20.000 ευρώ, που υπολείπονται. Η κατάθεση της δήλωσης αποποίησης κοστίζει 5 ευρώ (μεγαρόσημο). Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις υπολογίζονται στο 20% του συνόλου. Το χρονικό περιθώριο της αποποίησης αρχίζει για τον κάθε ένα κληρονόμο σε διαφορετικά χρονικά σημεία και, συγκεκριμένα, από τη στιγμή, που θα κληθεί στην κληρονομιά. Στην περίπτωση του υιού, δηλαδή, από τότε, που έλαβε γνώση της επαγωγής (θάνατος του παππού) και του εγγονού από την επομένη ημέρα αποποίησης του υιού. Εν ολίγοις, εάν κάποιος δεν κληθεί ως κληρονόμος, δεν έχει ξεκινήσει γι’ αυτόν το χρονικό περιθώριο της αποποίησης. Προγενέστερη αποποίηση, πριν κληθεί κληρονόμος, είναι αυτοδικαίως άκυρη. Αν αυτός, που πρέπει να αποποιηθεί, είναι ανήλικος, τότε ζητείται άδεια από το Ειρηνοδικείο της κατοικίας του, με την προϋπόθεση ότι το παθητικό της κληρονομιάς είναι μεγαλύτερο από το ενεργητικό της.
Χιλιάδες πιστοποιητικά
Παράλληλα με την αύξηση των αποποιήσεων κληρονομιών οι οκτώ υπάλληλοι που απασχολούνται στο Ειρηνοδικείο Βόλου, κλήθηκαν φέτος να εκδώσουν χιλιάδες πιστοποιητικά περί μη δημοσιοποίησης διαθηκών και περί μη αποποίησης κληρονομιών.
Πέρυσι όλο το έτος είχαν εκδοθεί 4.130 πιστοποιητικά για ισάριθμες υποθέσεις και συγκεκριμένα 570 περί μη αποποίησης κληρονομιάς και 3560 περί μη δημοσίευσης διαθήκης και φέτος μέχρι 20 Δεκεμβρίου είχαν εκδοθεί 5906 πιστοποιητικά (1.516 και 4.470 αντίστοιχα), που σημαίνει αύξηση 43%…

e-thessalia.gr