Σε «θηλιά» εξελίσσονται οι ρυθμίσεις για τους επαγγελματίες της Μαγνησίας οι ρυθμίσεις για διάφορες εκκρεμότητες που έχουν ανοικτές λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα επαγγελματίας μπορεί να είναι ενταγμένος ακόμη σε επτά διαφορετικές ρυθμίσεις.

Η οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή κρίση έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους επαγγελματίες που μεταφέρουν τις υποχρεώσεις από τη μια ρύθμιση στην άλλη με αποτέλεσμα να προκαλείται ένας φαύλος κύκλος χωρίς τέλος.

Η υποτονική κατανάλωση εδώ και αρκετά χρόνια έχει συσσωρεύσει χρέη σε διάφορες κατηγορίες, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να προσπαθούν να ενταχθούν σε ρυθμίσεις. Όμως δεν είναι εύκολο να ανταποκριθούν σε όλες τις ρυθμίσεις κάθε μήνα, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να βγαίνουν εκτός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επαγγελματίες από το εμπόριο, την εστίαση, την ευρύτερη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχουν να διαχειριστούν κάθε μήνα ρυθμίσεις από χρέη που έρχονται από το κοντινό και πιο μακρινό παρελθόν. Μάλιστα, όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς, το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν κάθε μήνα σε ρυθμίσεις ανέρχεται ακόμη και τα 300-400 ευρώ. Όπως λένε χαρακτηριστικά, «50 ευρώ για τη μια ρύθμιση, 50 ευρώ για άλλη ρύθμιση, τα ποσά σιγά-σιγά μαζεύονται, και μάλιστα χωρίς να λογαριάσουμε τα νέα χρέη».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης είπε πως οι επαγγελματίες που εντάσσονται σε ρυθμίσεις για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό. Γενικότερα πολλές επιχειρήσεις είναι ενταγμένες σε διαφόρων κατηγοριών ρυθμίσεις, αλλά με τις ανατροπές που υπάρχουν συνεχώς στην κατανάλωση, δεν μπορούν να ανταποκριθούν συνεχώς. Το έναν μήνα μπορούν, τον άλλο όχι. Έχουμε ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων που είναι δύσκολο να καλυφθούν, γιατί δεν αντιστρέφεται και το οικονομικό κλίμα για να πάρουν μια «ανάσα» οι επιχειρήσεις. Μάλιστα αρκετές επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τις ρυθμίσεις».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος τόνισε πως υπάρχουν οι ρυθμίσεις για την εφορία, τις τράπεζες, αν κάποιος έλαβε επιχειρηματικό δάνειο, στον ΕΦΚΑ, στον ΦΠΑ, τα παλιά κορωνοχρέη, αλλά και τις ουρές» των οφειλών της οικονομικής κρίσης. Επίσης με την εκτίναξη της τιμής στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, έχει δημιουργηθεί και μια νέα κατηγορία που έχει να κάνει με τα χρέη από ρεύμα, όπου οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα υπέρογκα ποσά και μπαίνουν σε ρύθμιση. Πλέον υπάρχουν οι ρυθμίσεις και για τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Φτάνει τέλος του μήνα και οι επαγγελματίες χρειάζονται ένα πρωινό για να πληρώσουν τις ρυθμίσεις. Φτιάχνουν μια λίστα με τις ρυθμίσεις που πρέπει να πληρώσουν για να μην ξεχάσουν κάποια. Και βέβαια ο οποιοσδήποτε καταλαβαίνει πως ρύθμιση στη ρύθμιση, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά. Η ρύθμιση είναι ένα εργαλείο αλλά έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα στον τζίρο. Γιατί, αν δεν αυξάνονται οι καταναλώσεις, δεν μπορούν να πληρωθούν οι παλιές ρυθμίσεις. Σχεδόν όλοι οι έμποροι έχοντα ενταχθεί στις ρυθμίσεις για τα ρεύμα. Όταν μια επιχείρηση λαμβάνει λογαριασμό για το ρεύμα 1000 ευρώ, πώς να τα αποπληρώσει, αν δεν μπει σε ρύθμιση; Στις αρχές του 2022 οι έμποροι κλήθηκαν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές ποσού 500 ευρώ για τους μήνες που τα καταστήματα ήταν κλειστά με κρατική εντολή».

e-thessalia.gr