Βολιώτης οδηγός που μετέφερε με νταλίκα φορτίο με φιάλες αλκοολούχων ποτών, που προορίζονταν από τον Βόλο στην Αθήνα, έπεσε θύμα των λεγόμενων «πειρατών» της εθνικής οδού, η σπείρα των οποίων εξαρθρώθηκε την περασμένη Κυριακή από την Αστυνομία. Η ληστεία είχε γίνει στις 19 Φεβρουαρίου φέτος, ωστόσο χθες έγινε γνωστό ότι η βολιώτικη μεταφορική εταιρεία, με την οποία συνεργαζόταν ο οδηγός, έχει υποστεί μέχρι σήμερα ζημία 350.000 ευρώ, αφού ακόμη δεν έχει ξεμπλέξει με το Τελωνείο, για τους δασμούς των κλαπέντων αλκοολούχων ποτών…
Ο οδηγός της νταλίκας μάρκας «Volvo» βρέθηκε ενώπιον των ληστών, ενώ το όχημά του ήταν σταθμευμένο σε πάρκιν της εθνικής οδού στο Σχηματάρι Βοιωτίας, καθ’ οδόν από Βόλο προς Αθήνα. Οι ληστές, που συνελήφθησαν την Κυριακή, φέρεται να προκάλεσαν ζημιά από την κλοπή 28 παλετών με 4.649 φιάλες βότκα, αμυντικού υλικού που μετέφερε η νταλίκα, βαρελιών, καμερών κ.αλ. δεκάδων χιλιάδων ευρώ…
Όπως δήλωσε χθες στη «Θ» ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, οι ληστές είχαν αρπάξει όλο το επικαθήμενο όχημα με το φορτίο. Ο τράκτοράς του είχε βρεθεί μετά από μερικές ημέρες σε ένα χωράφι στη Βοιωτία, ενώ η καρότσα βρέθηκε σε μια μάντρα σκραπ, έτοιμη για κοπή, στον Ασπρόπυργο… Από την ημέρα της ληστείας άρχισε ένας Γολγοθάς για τον επιχειρηματία, καθώς παρ’ ότι το φορτίο και το όχημα ήταν ασφαλισμένα, δεν του κάλυψαν οι ασφαλιστικές τη ζημία, με αποτέλεσμα να καταφύγει σε αγωγές. Επίσης το Τελωνείο Βόλου ζητεί τους δασμούς για τα αλκοολούχα ποτά, που εκλάπησαν…
«Έχουμε πληρώσει και τους δικηγόρους για τις αγωγές από πάνω», τονίζει ο επιχειρηματίας, που τρέχει και δεν φτάνει όλους αυτούς τους μήνες.
Οι δράστες, οκτώ Έλληνες, συνελήφθησαν τις πρωινές ώρες της Κυριακής, μετά από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και της Ο.Π.Κ.Ε, στις περιοχές του Ασπροπύργου και των Αχαρνών. Ακόμη αναζητούνται δύο επιπλέον Έλληνες συνεργοί τους. Πέντε επιπλέον Έλληνες κατηγορούνται στην ίδια υπόθεση για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. Από την Αστυνομία εξιχνιάστηκαν οκτώ ληστείες και αρπαγές, που διαπράχθηκαν στις περιοχές Μεγάρων, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Σχηματαρίου και Αχαρνών, τρεις κλοπές από φορτηγά αυτοκίνητα στις περιοχές Μεγάρων και Ασπροπύργου και δύο κλοπές οχημάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου. Σημειώνεται ότι η συνολική αξία των αφαιρεθέντων εμπορευμάτων και αντικειμένων υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας 28 έως 42 ετών ομογενείς από το Καζακστάν και κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, των κλοπών και ληστειών, των αρπαγών, του εμπρησμού, της διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, καθ’ έξη και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και της νομοθεσίας που αφορά στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά και της νομοθεσίας που αφορά στα όπλα. Παράλληλα, συγκατηγορούμενοι για τα ίδια αδικήματα τυγχάνουν δύο ακόμα άτομα, 30 και 31 ετών, ενώ κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της απάτης, της αποδοχής και της διάθεσης προϊόντων εγκλήματος κατά συναυτουργία τυγχάνουν πέντε άτομα, ηλικίας 30- 43 ετών.
Ο Βολιώτης οδηγός φέρεται να δήλωσε ότι είχε σταθμεύσει τη νταλίκα του στο πάρκιν του Σχηματαρίου, για να ξεκουραστεί. ΟΙ δράστες φέρεται να έσπασαν το τζάμι, τράβηξαν την ασφάλεια, άνοιξαν τις πόρτες και πήδηξαν στον τράκτορα. Κόλλησαν μαχαίρια στον λαιμό του οδηγού, τον χτύπησαν και τον έβαλαν πίσω στην καμπίνα, όπου βρίσκεται το κρεβάτι. Του έβαλαν κουκούλα και μια κουβέρτα και έβαλαν μπροστά το όχημα.
Πώς δρούσε η σπείρα
Η δράση των μελών της συγκεκριμένης ομάδας είχε ξεκινήσει τουλάχιστον από τον μήνα Νοέμβριο του 2017. Η δράση τους ήταν η εξής: Πρώτες πρωινές ώρες, τουλάχιστον τρία με τέσσερα άτομα της εγκληματικής ομάδας μετέβαιναν στις εθνικές οδούς (όπως για παράδειγμα στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας ή στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου) και εντόπιζαν τα σημεία, που σταθμεύουν οδηγοί φορτηγών, που εκτελούν δρομολόγια μεταφέροντας διάφορα εμπορεύματα. Στη συνέχεια, κατόπτευαν τους χώρους για την ανεύρεση στόχων και αφού έσχιζαν τους μουσαμάδες από τα φορτηγά και εκτιμούσαν το περιεχόμενο και την αξία των εμπορευμάτων, προέβαιναν αναλόγως στην αφαίρεση των αντικειμένων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δράστες αφού εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα επιβιβάζονταν στα φορτηγά τους και με τη χρήση σωματικής βίας τους μετέφεραν μαζί με τα εμπορεύματα του φορτηγού, σε χώρο στάθμευσης στον Ασπρόπυργο.
Στον χώρο αυτό αποσπούσαν τα επικαθήμενα οχήματα από τους τράκτορες και στη συνέχεια μετέφεραν τους παθόντες με τους τράκτορες σε ερημικές τοποθεσίες (κυρίως κοντά σε περιοχή της Θήβας), όπου και τους εγκατέλειπαν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι μετά τη διάπραξη των εγκληματικών τους ενεργειών, φρόντιζαν να καταστρέφουν τυχόν ίχνη και βιολογικό υλικό. Ταυτόχρονα, οι συνεργοί τους προέβαιναν στην εκφόρτωση του επικαθήμενου και στη μεταφορά και αποθήκευση των προϊόντων σε άλλους χώρους. Παράλληλα, το άδειο επικαθήμενο το μετέφεραν είτε σε άλλο σημείο, όπου το εγκατέλειπαν, είτε σε διαφορετικό χώρο, όπου προέβαιναν στη διάλυσή του για ανταλλακτικά. Σημειώνεται ότι, σε χρόνο προγενέστερο της σύλληψης των κατηγορουμένων είχε εντοπιστεί μεγάλο μέρος των κλαπέντων εμπορευμάτων που είχαν διατεθεί στην αγορά.
Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και γραφεία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 3 αυτοκίνητα, τράκτορας, ζεύγος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας, 2 «εγκέφαλοι» οχημάτων, 2 πιστόλια με 1 άδειο γεμιστήρα, 24 φυσίγγια, σιδερογροθιά, μαχαίρι κυνηγετικού τύπου, με θήκη, τo χρηματικό ποσό των 49.272 ευρώ, 2 συστήματα δορυφορικού εντοπισμού (GPS), 327 τεμάχια καθαριστικών για οχήματα, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και τιμαλφών, έγγραφα, τιμολόγια, μπλοκ επιταγών, βιβλιάρια καταθέσεων, τραπεζικά έγγραφα και σφραγίδες διαφόρων εταιρειών, 127 προϊόντα εταιρείας ηλεκτρονικής τεχνολογίας (φορητοί υπολογιστές, οθόνες κλπ), 33 κινητά τηλέφωνα, 4 φορητές ταμπλέτες (tablet) και 3 φορητοί υπολογιστές, καθώς και 4.649 φιάλες οινοπνευματώδους ποτού. Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

e-thessalia.gr