Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Βόλο και τη Μαγνησία από την αρχή του καλοκαιριού και τέσσερις, ανάμεσά τους και μικρό παιδί, κινδύνεψαν στη θάλασσα. Βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού και τα εν λόγω περιστατικά απασχολούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Την περασμένη εβδομάδα το αστυνομικό δελτίο κατέγραψε τις αγωνιώδεις επιχειρήσεις διάσωσης τριών λουόμενων από τους ναυαγοσώστες που ευτυχώς είχαν αίσια κατάληξη. Στον Βόλο και τη Μαγνησία ολόκληρες οικογένειες πενθούν πλέον αγαπημένα τους πρόσωπα που «χάθηκαν» στη θάλασσα.
Τα απανωτά περιστατικά προκαλούν προβληματισμό στις αρμόδιους. Πολλά από αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν τηρούνται οι κανόνες προστασίας.
Ο διοικητής της 4ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, Χρήστος Κανάκης, λέει ότι χρειάζεται προσοχή για την αποφυγή κινδύνων στη θάλασσα. Δεν θα πρέπει να μπαίνουμε στο νερό, όταν δεν έχουμε χωνέψει, όταν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ, όταν επικρατούν επικίνδυνες συνθήκες. Οι αντιδράσεις του οργανισμού στην αλλαγή των θερμοκρασιών είναι απρόβλεπτες ιδιαίτερα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας που συνήθως ακολουθούν κάποια θεραπευτική αγωγή.
Ακόμη, σημειώνει, ότι για κανέναν λόγο δεν θα πρέπει να κάνουμε βουτιές σε περιοχές που δεν τις γνωρίζουμε και κολυμπάμε για πρώτη φορά.
Οι ναυαγοσώστες είναι καθημερινά σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Ο ιδιοκτήτης της Lifeguard Volos που καλύπτει ναυαγοσωστικά όλες της παραλίες του Βόλου, Λάμπρος Λιάρος, λέει: «Είναι λίγος ο χρόνος που έχουμε για να αντιδράσουμε, οπότε απαιτείται να δράσουμε με σιγουριά και να διασφαλίσουμε άμεσα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το συμβάν».
«Καλό είναι οι λουόμενοι να έχουν πάντοτε συνοδεία στην παραλία. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πνιγμός είναι σιωπηλός και τον καταλαβαίνει ο διπλανός μας. Δεν δίνει ξεκάθαρα δείγματα. Ιδιαίτερα για την προστασία των παιδιών απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή. Σε κάθε περίπτωση, η κολύμβηση πρέπει να γίνεται ενός των ορίων, εκεί όπου επιτρέπεται, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος από παραπλέοντα σκάφη».
Ο αριθμός των πνιγμών σε σχέση με πέρυσι θα αυξηθεί δραματικά αν συνεχίσουν τα περιστατικά με τον ίδιο ρυθμό.
Οι περισσότερες παραλίες του νομού έχουν ναυαγοσωστική κάλυψη με την πλειοψηφία των δήμων να έχουν περαιώσει τους διαγωνισμούς μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα που βάζει ο νόμος και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.
Χρειάζεται όμως, και μεγάλη προσοχή στη θάλασσα. Δεν είναι μόνο ευθύνη των ναυαγοσωστών η αποφυγή ενός πνιγμού. Ο χώρος δράσης του συνήθως είναι πολύ μεγάλος, ενώ στις μη πολυσύχναστες παραλίες δεν υπάρχει η υποχρέωση για ναυαγοσωστική κάλυψη.
Kατερίνα Μαρούγκα (Ταχυδρόμος)