Συμφωνία συνεργασίας με πολλαπλά οφέλη για τους νέους, σπουδαστές και ερευνητές, και για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπέγραψαν οι διοικήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) και του ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, σήμερα, (Δευτέρα 23 Μαΐου 2022), σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη διοικητική έδρα του Πανεπιστημίου, στην πόλη του Βόλου. Η συμφωνία στοχεύει στην υλοποίηση ενός σημαντικού φάσματος κοινών πρωτοβουλιών για τη διευκόλυνση της συνεργασίας ανάμεσα στην επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα, την ενίσχυση της εφαρμοσμένης έρευνας και της καινοτομίας, τη διασύνδεση των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την αγορά εργασίας, και την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού στην ευρύτερη Περιφέρεια. Η συμφωνία ΠΘ-ΣΕΒ εμπεδώνει την κοινή βούληση για πιο ουσιαστική διασύνδεση και συνεργασία πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων - όπως, άλλωστε, συνέβη και με την πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας του οργανισμού με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) το ΕΜΠ, το ΕΚ Δημόκριτος, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), τα βιομηχανικά διδακτορικά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, την προσφορά ευκαιριών πρακτικής άσκησης σε μέλη του Συνδέσμου, αλλά και την ακαδημία AIMinds σε συνεργασία με την SAS σε ΑΕΙ της χώρας.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία συνεργασίας ΠΘ - ΣΕΒ
Το ΠΘ είναι ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια στην ελληνική περιφέρεια και έχει επιτύχει κορυφαίες επιδόσεις στον τομέα της έρευνας και της διασύνδεσής της με την τοπική κοινωνία και τις επιχειρήσεις.
Η συμφωνία συνεργασίας περιλαμβάνει τα εξής πεδία:
1. Περισσότερη Καινοτομία, μέσα από το σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων καινοτομίας, και την ουσιαστική ενίσχυση των δομών καινοτομίας του Πανεπιστημίου, ώστε να αναπτυχθούν περισσότερες συνεργασίες μεταξύ των εργαστηρίων, επιχειρήσεων και βιομηχανίας.
2. Μεταπτυχιακά, Διδακτορικά και Έρευνα στη Βιομηχανία, με γνώμονα τη συνεργασία του Πανεπιστημίου και μίας ή περισσότερων επιχειρήσεων για την εκπόνηση εφαρμοσμένης, εξειδικευμένης έρευνας διαφόρων επιπέδων σε θέματα βιομηχανικού, ψηφιακού και επιχειρηματικού προσανατολισμού.
3. Διασύνδεση των φοιτητών και των αποφοίτων με την αγορά εργασίας, με επίκεντρο την ενίσχυση της πρακτικής άσκησης στα προγράμματα σπουδών των Σχολών/Τμημάτων του Πανεπιστημίου και την αναβάθμισή της, ώστε οι φοιτητές να αποκτούν σύγχρονες δεξιότητες και ικανότητες, εργασιακή εμπειρία και γνώση των επαγγελματικών επιλογών τους. Περιλαμβάνονται επίσης δράσεις ενημέρωσης και διαλόγου για θέματα επαγγελματικής προοπτικής και σταδιοδρομίας (πχ ημέρες καριέρας, jobfairs), επισκέψεις σε εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, και εξοικείωση των σπουδαστών με τη λειτουργία των επιχειρήσεων μέσα από επισκέψεις σε εγκαταστάσεις, διαλέξεις, κα.
4. Προώθηση της Δια Βίου Μάθησης και της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτιση, σε συνεργασία με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πανεπιστημίου για θέματα Δια Βίου Μάθησης και Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) αποφοίτων του Πανεπιστημίου, ανέργων και εργαζομένων (επανακατάρτιση και αναβάθμιση δεξιοτήτων) σε πεδία τεχνολογικής / τεχνικής κατεύθυνσης, ψηφιακού μετασχηματισμού και πράσινης μετάβασης. Η συνεργασία αφορά στη διάγνωση και την πρόγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας, την ανάπτυξη κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων κλπ.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης δήλωσε: «Με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΣΕΒ, ενισχύουμε περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ επιχειρήσεων και του Πανεπιστημίου σε μια περιφέρεια με αξιόλογο παραγωγικό και ανθρώπινο δυναμικό. Πανεπιστήμιο και επιχειρήσεις θα συνεργαστούν στενά για την ανταλλαγή γνώσης, τη στήριξη της καινοτομίας, και την ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων, προς όφελος πρωτίστως των σπουδαστών και των νέων της τοπικής κοινωνίας. Κοινός μας στόχος είναι να υποστηρίξουμε φοιτητές, ερευνητές, ΑΕΙ και επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις προκλήσεις μιας νέας εποχής -πράσινης και ψηφιακής - και να ενισχύσουμε την περιφερειακή ανάπτυξη».
Ο Πρύτανης του Π.Θ, Καθηγητής Ζήσης Μαμούρης, μεταξύ άλλων, επισήμανε:« Ηυπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας επισφραγίζει με απτό τρόπο την συναντίληψη των δύο πλευρών για την ανάγκη σύνδεσης ενός ακαδημαϊκού Ιδρύματος, του Π.Θ. με τον Σ.Ε.Β., φορέα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Είθε να αποτελέσει έρεισμα για την ανάδειξη των πνευματικών ικανοτήτων, της αριστείας, της καινοτομίας, επ΄ωφελεία της νέας γενιάς και του τόπου».
Παρόντες στην υπογραφή ήταν, επίσης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης Αν. Καθηγήτρια Ιωάννα Λαλιώτου και από τον ΣΕΒ, οι κκ. Δρ, Γιώργος Ξηρογιάννης, Αναπλ. Γενικός Διευθυντής, Γιάννος Μητσός, συντονιστής της πρωτοβουλίας διασύνδεσης ΣΕΒ – πανεπιστημίων και Δρ. Μαρία Μποζούδη, SeniorAdvisor.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,38 χρόνια ύστερααπό την ίδρυσή του είναι πλέον το τρίτο μεγαλύτερο Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα με 37 Τμήματα, 8 Σχολές, 700 μέλη ΔΕΠ, 2000 περίπου ερευνητές και 53.000 φοιτητές. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 800+ καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο, με βάση την κατάταξη του TimesHigherEducation, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός των ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΛΚΕ ξεπερνά τα 30.000.000 ευρώ. Με βάση τα μεγέθη αυτά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθίσταται αξιόπιστος εργοδότης και σημαντικός φορέας μετασχηματισμού και ανάπτυξης της περιφέρειας, διανύοντας μια περίοδο κινητικότητας και αποφασιστικότητας, με γνώμονα τη γόνιμη σύνδεση των φοιτητών ερευνητών του με την αγορά εργασίας.