Συνολικά 278 ταφές νεκρών που έχουν νοσήσει από την Covid-19 και το οποίο διαπιστώνεται από το πιστοποιητικό θανάτου τους που εκδίδεται από το αρμόδιο νοσηλευτικό ίδρυμα, το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας στα κοιμητήρια του Δήμου Βόλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Διεύθυνσης Κοιμητηρίων. Η προοπτική της εξέλιξης των θανάτων από τον ιό, όπως διαφαίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι αυξανόμενη και στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η ανάθεση εργασιών για ταφές – εκταφές στα κοιμητήρια του Δήμου Βόλου, λόγω έκτακτων αναγκών, για λόγους δημόσιας υγιεινής, για συνολικό ποσό 62.000 ευρώ.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική εισήγηση του αναπληρωτή προϊσταμένου της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων του Δήμου Βόλου κ. Γ. Πολυμενίδη, η πίεση που δέχονται τα κοιμητήρια του Δήμου Βόλου, είναι σημαντική και από τη μεγάλη αύξηση των θανάτων, όπως φαίνεται και από επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) όπου κατά τις πρώτες 26 εβδομάδες του 2021 είχαμε αύξηση θανάτων στην Ελλάδα κατά 7,39%. Ειδικότερα στη Θεσσαλία η αύξηση ανήλθε στο 12,61% και αυτό αποδεικνύεται και από στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων, όπου κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2020 έως 31-8-2020 οι ταφές στο κοιμητήριο «Κούκος» και στα υπόλοιπα του πρώην συνδέσμου ήταν 829, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του έτους 2021, ανήλθαν στις 1.036, διαμορφώνοντας μια αύξηση της τάξης του 24,96%.
«Η ορθή διαχείριση των νεκρών (ταφή, εκταφή και άλλοι τρόποι διαχείρισης) έχουν άμεση επίδραση στις συνθήκες δημόσιας υγιεινής. Έχουμε παραδείγματα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από πόλεις της Ευρώπης και Αμερικής, όπου η αύξηση των νεκρών της πανδημίας έφερε κατάρρευση του συστήματος διαχείρισής τους, με άμεσες δυσμενείς συνέπειες στις συνθήκες δημόσιας υγιεινής.
Για την κάλυψη των παραπάνω αυξημένων αναγκών, δηλαδή του ενταφιασμού των νεκρών πολιτών μας από την Covid-19 και τις λοιπές αιτίες, η υπηρεσία μας, από την αρχή της πανδημίας, συνέταξε μελέτη και προχώρησε στην υλοποίηση νέων ταφικών τετραγώνων.
Ωστόσο, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα κοιμητήρια, θα πρέπει να διενεργούνται και οι αντίστοιχες εκταφές. Δηλαδή, η κάλυψη των αναγκών ταφής των νεκρών από Covid-19 και των λοιπών, είναι συνυφασμένη με τη διενέργεια των αντίστοιχων εκταφών. Αυτό υλοποιείται με τις καθημερινές εκταφές που διενεργούνται, μετά την παρέλευση του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος από την ταφή και οι οποίες γίνονται μετά από επικοινωνία της υπηρεσίας και των συγγενών των ενταφιασμένων. Το προηγούμενο, όμως, χρονικό διάστημα, λόγω των περιορισμών μετακίνησης των πολιτών, υπήρξε μεγάλη διστακτικότητα από μέρους τους για να μετακινηθούν και να προχωρήσουν σε εκταφή των προσφιλών τους προσώπων. Αυτό έχει αποκατασταθεί και συνεπώς υπάρχει μεγάλη αύξηση και στον τομέα των εκταφών.
Η διαφαινόμενη αύξηση των θανάτων από τον Covid-19, εκτός από την εξεύρεση χώρου, δημιουργεί και μεγάλη πίεση στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση των νεκρών, δηλαδή την ταφή και την εκταφή. Συγκεκριμένα, οι μόνιμοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην υπηρεσία, με την ειδικότητα ΥΕ. Ταφών – Εκταφών, είναι δύο, από τους οποίους ο ένας συνταξιοδοτείται εντός του τρέχοντος έτους. Είναι προφανές ότι η κάλυψη των αναγκών ταφών – εκταφών των κοιμητηρίων του «Κούκου», του πρώην συνδέσμου, καθώς και των περιφερειακών, τα οποία στο σύνολό τους ανέρχονται σε 32, δεν είναι δυνατή από τους δύο υπαλλήλους. Γι’ αυτό τον σκοπό, οι εργασίες ανατίθενται και σε ιδιώτη, ο οποίος καλύπτει τις ανάγκες. Συγκεκριμένα, μέσα στο έτος 2021, διενεργήθηκε πρόχειρος δημόσιος διαγωνισμός, με το ποσό των 49.445 €, το οποίο όμως εξαντλήθηκε σύντομα, λόγω της μεγάλης αύξησης των θανάτων λόγω Covid-19.
Από τα παραπάνω, προκύπτει η άμεση ανάγκη ανάθεσης εργασιών ταφών – εκταφών σε ιδιώτη, για την κάλυψη των υποχρεώσεων που προέκυψαν και προκύπτουν συνεχώς αυξανόμενες. Το ποσό που προϋπολογίζεται για την κάλυψη των αναγκών, είναι 62.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
magnesianews.gr